woensdag 28 augustus 2013

Stoppen met werken?

Nee, dat is hier niet aan de orde. Maar vandaag werd weer eens pijnlijk duidelijk dat er flink wordt bezuinigd in de kinderopvang, omdat dit de laatste werkweek is van een pedagogisch medewerker bij ons op het kdv.

En ergens anders weer gelezen dat er meer moeders thuisblijven en de mannen weer fulltime gaan werken. Toch wel eens leuk om te kijken wat het ons gaat opleveren als VL zou stoppen met werken.

Eerste klapper is natuurlijk de kinderopvang. Die is niet meer nodig. Scheelt ons 980 euro per maand, bruto natuurlijk. Ten tweede kunnen we 1 auto wegdoen. Dat is op dit moment niet echt te merken in onze begroting, omdat VL wegenbelasting en benzine van haar eigen rekening betaald. Dit zal toch wel een besparing van zo'n 100 euro per maand zijn, vaste lasten zoals verzekering hierbij genomen.
ML zal meer moeten gaan werken. Als hij 4 dagen per week gaat werken, zal hij ongeveer 2900 netto gaan verdienen per maand, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Hij heeft dan ongeveer een jaarinkomen van 35.000 euro. Een snelle berekening op toeslagen.nl leert ons dat we dan 144 euro per maand krijgen voor zorgtoeslag en kindgebonden budget. Daarnaast krijgen we natuurlijk kinderbijslag, voor drie kinderen is dat ongeveer 190 euro per maand. We komen dan op een maandelijks inkomen van 3200 euro. Dat is natuurlijk wel veel minder dan alleen al het huishoudgeld van 3750 euro wat we nu allebei maandelijks overmaken naar onze gezamenlijke rekening.

Maar zouden we van 3200 euro in de maand kunnen rondkomen? Ten eerste gaat natuurlijk de hypotheek hiervan af: 3200-1500 is 1700 euro. We zijn 700 euro kwijt aan vaste lasten als verzekeringen, water en energie, gemeentelijke heffingen. Dan houden we nog 1000 euro over. Voor de boodschappen, huishoudelijke artikelen en cadeautjes zijn we ongeveer 400 euro per maand kwijt. Nog 600 euro over om de auto van te laten rijden, de vakanties van te doen, kleding te kopen en te sparen. En oja, die hypotheek wilden we ook nog eens graag aflossen. *slik*

Het is goed om te weten dat we het zouden kunnen redden mocht VL haar baan verliezen. Alleen komt er dan wel veel financiële druk bij ML te liggen. En we zullen dan echt flink moeten gaan bezuinigen.

Update 21:22 uur:
Het is misschien nog wel een optie om een tijdje ouderschapsverlof op te nemen. Toch maar eens laten uitrekenen dan.


26 opmerkingen:

 1. Vrijwillig stoppen met werken kost altijd meer dan het op het eerste gezicht lijkt. Want je bouwt niets op en je komt er later niet meer tussen.

  Ook bij onze kinderopvang loopt het kinderaantal terug, vooral omdat kinderen minder dagen komen (2 in plaats van 3 of 4). Als er helemaal wordt opgezegd is dat meestal omdat een van de ouders werkloos is, niet omdat er vrijwillig is gestopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens hoor. Het gaat hier zeker niet gebeuren dat ik vrijwillig mijn baan opzeg.

   Verwijderen
 2. Klopt je berekening wel? 2900 netto bij 35000 bruto op jaarbasis? Wij zitten op jaarbasis bruto hoger maar netto stuk lager.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2900 x 12 is bijna 35000. Ik heb dat getal maar even aangehouden bij de proefberekening op toeslagen.nl

   Verwijderen
  2. Bij toeslagen moet je bruto bedragen invoeren. 35000 netto komt op enn bruto waarbij je echt geen toeslagen meer krijgt volgens mij.

   Verwijderen
  3. Je moet dan je verzamelinkomen opgeven, en ik denk dat 35.000 euro wel een reeel verzamelinkomen is.

   Verwijderen
  4. Het gaat ook om je bruto verzamelinkomen. En dat ligt een stuk hoger dan die 35.000 euro. Met bijna 3000 netto in de maand krijg je geen toeslagen hoor...

   Verwijderen
 3. Wow wat een inkomen zeg! Jammer dat je lasten zo hoog zijn. Wij moeten van veel minder rondkomen hoor, en dat lukt prima. En ook hebben wij al veel afgelost. Maar gelukkig hadden wij een huis op 1 loon gekocht en zeker geen tophypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die hypotheek hakt er wel in! Misschien moeten we toch maar eens gaan kijken naar een ander huis..

   Verwijderen
 4. 2 keer 3750 euro huishoudgeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, VL maakt 1750 euro over van haar eigen rekening naar de gezamenlijke rekening, en ML 2000 euro. Zo komen we gezamenlijk aan een inkomen van 3750 euro.

   Verwijderen
 5. Interessant om te lezen!!

  Als VL niet meer werkt kan ze natuurlijk ook meer de aanbiedingen af gaan lopen bij diverse supermarkten. Kan je ook nog eens flink door besparen. Daarnaast misschien meer dingen zelf maken en zelf doen, waardoor stroom te besparen is.... Die kleine bespaar-acties die vaak blijven liggen als je werkt zijn dan opeens wél haalbaar...

  Maar dat zal natuurlijk nooit een salaris gaan vervangen.

  Ik mis trouwens ook de HRA in het verhaal.... Of heb ik niet goed gelezen??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HRA is hypotheekrente aftrek.
   En die 1.000,- vaste lasten? Klinkt ook als veel. Kun je niet besparen op verzekeringen en gas/elektra door over te stappen?
   Is ook interessant als VL blijft werken.

   Succes!

   Verwijderen
  2. Ja, het kwartje was ondertussen gevallen over de HRA. :-)

   Een snelle schatting zegt dat we 700 euro kwijt zijn aan vaste lasten.

   Wij zijn op dit moment behoorlijk goedkoop met de verzekeringen. In april zijn we overgestapt naar een andere energieleverancier en dat is ons echt heel slecht bevallen. Wij zijn blij gemaakt met een dooie mus. Waarschijnlijk iets te enthousiast erin gestonken. In maart nogmaals kijken naar een energieleverancier.

   Verwijderen
  3. Misschien is het mogelijk om je huidige energiecontract open te breken tegen een (kleine) vergoeding/ boete. Het kan best zijn dat je voor € 50,- al van het contract af bent. Even de voorwaarden doornemen. Misschien loont het dan al wel om eerder over te stappen.
   Groetjes Roos

   Verwijderen
 6. Oh ja, meestal ben je dan wel je welkomstbonus kwijt maar die kan je natuurlijk ook weer krijgen van een nieuwe energieleverancier.
  groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man verdient 32.000 op jaarbasis en we redden het goed, zo met drie, waarvan 1 studerend en thuis woont. We kunnen sparen en leven zuinig. Omdat ik niet buitenshuis werk, hou ik veel tijd over om de koopjes af te lopen en goedkoop te koken. Voor ons werkt het erg fijn dat er iemand thuis is, die zorgt voor de basis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat jullie dat eventueel kunnen redden, maar ik snap dat jullie het niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het is gewoon geen optie. VL wil gewoon niet stoppen met werken, en haar werk is gewoon heel goed te combineren met kinderen en activiteiten daarom heen. Maar toch, zo na een lange zomervakantie, is het best eens lekker om te dromen over thuisblijven. Maar het gaat hier zeker niet gebeuren. Toch is het wel fijn om eens te bekijken of we het zouden redden.

   Verwijderen
 9. En de inkomensafhankelijke combinatiekorting loop je dan ook mis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar er is toch wel weer een belastingvoordeel waar je wel recht op hebt? Aanrechtsubsidie ofzo?

   Verwijderen
  2. Algemene heffingskorting, deze werd vroeger overgeheveld naar de verdienende partner. Toen dit niet meer kon, werd deze regeling in het leven geroepen. Maar deze regeling wordt ook weer afgebouwd.

   Verwijderen
  3. En die afbouw gaat behoorlijk snel ook. Volgend jaar krijg je nog maar 60 procent van het bedrag.

   Verwijderen
 10. ik zou zeggen meteen stoppen en je op je gezin richten wat een inkomen anderen komen ook van 50 eur0 rond die niets hebben dus jullie kunnen nog van veel meer rond komen vind maar vreemd zoveel inkomen en dan nog bezuinigen op de dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. man je bent helemaal in de war,toeslagen zijn totaal onbetrouwbaar omdat ze ze zo weer stoppen en bij een inkomen van 30000 krijg je niks.hoe kan je nou gaan rekenen op een uiterst onbetrouwbare overheidstoelage om je gezin te runnen?

  BeantwoordenVerwijderen