donderdag 8 augustus 2013

Geen leesvoer voor pessimisten

Even lekker rekenen. Op nugeld.nl stond gisteren een artikel over een miljard euro dat wij als spaarders in Nederland per jaar gezamenlijk verliezen doordat de inflatie hoger is dan de spaarrente. Uitgeschreven is dat dus €1.000.000.000.

Daar komt bij ons nog eens de daling van de huizenprijzen bij. Ik heb ergens gelezen dat de waarde van alle koopwoningen in Nederland een waarde van ongeveer 1400 miljard euro vertegenwoordigen. De waarde daalt met 7% per jaar. Dat komt dus neer op 98 miljard euro.

Het geld dat we met z'n allen verliezen aan spaargeld met het geld dat we verliezen aan de koopwoningen is samen dus goed voor 99 miljard euro per jaar. Bij 16 miljoen inwoners is dat gemiddeld ruim €6.000 per persoon per jaar. Een gemiddeld gezien met 3 kinderen zou dus per jaar  een verlies hebben van €30.000.

Alvast een prettig weekend allemaal :-)

6 opmerkingen:

 1. Hoezo geen leesvoer is zit hier prima in mijn huurwoning :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om de inflatie bij te houden moet men dus niet sparen maar producten verzamelen die een jaar later 3% meer waard zijn: benzine?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waarschijnlijk zijn de meeste boodschappen volgend jaar makkelijk 3% meer waard, of ben ik nu een pessimist :)
   Het is wel veiliger te bewaren dan benzine.

   Ik denk dat we vooral in de gaten moeten houden dat "de economie" een abstract concept is, en het feit dat de prijs van je huis daalt is niet direct een probleem voor iedereen. Iedere situatie is uniek, dus probeer vooral het positieve in je eigen situatie te zoeken :)

   Verwijderen
 3. Investeren in aflossen van je huis, zou ik zo zeggen. De maandelijkse korting die je daarvoor "krijgt" is meer dan de rente op de bank! Dan hou je toch weer meer over om nog meer af te lossen, of meer te kunnen kopen van al dat duurs wat er is. Bij een huurhuis is dat natuurlijk weer anders. Sparen blijft toch een goed systeem, of investeren in iets wat zijn waarde niet of minder verliest. Dat kunnen ook opgebouwde herinneringen zijn in de vorm van een vakantie o.i.d En vooral ook: blijven kijken naar wat we wel hebben... en dat is veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een groot deel van de inflatie wordt veroorzaakt door de huurstijgingen hoorde ik op de radio.

  Linda

  BeantwoordenVerwijderen