maandag 2 september 2013

Collecteren

Van het weekend stond er een kraampje bij de AH. Een vrouw met een felgele jas aan was donateurs aan het werven. Ik heb zo niet gezien voor welke stichting ze aan het werk was, maar ik hoorde kreten als: 'U mag zelf bepalen hoeveel geld u geeft', 'Het is een eenmalige machtiging', 'Het is ieder moment opzegbaar'. Ik vond het eigenlijk best zielig dat een mevrouw op leeftijd werd gestrikt om geld te geven aan een stichting. Ik had eigenlijk de neiging om deze mevrouw weg te halen bij het kraampje en haar zo te verhinderen dat ze maandelijks geld zou geven.

Ik laat me niet strikken voor organisaties die mij op straat aanspreken en waarbij ik een machtiging moet geven om maandelijks geld af te schrijven van mijn rekening. Ik stoor me echt aan de jongelui die dit werk doen en daarbij wil ik me niet voor langere tijd verbinden aan een goed doel.

Wel kopen we vaak dingen aan de deur, met name als kinderen hun best doen om wat te verkopen, zoals potgrond, droge worsten, de grote clubactie, Kinderpostzegels of voor een sponsorloop op school.

Nu na de zomervakantie beginnen de collectes ook weer. Vandaag was er weer iemand aan de deur. Wij hebben eigenlijk nooit contant geld in huis, soms een paar muntjes of de 50 cent voor het winkelkarretje. Dus ik moest deze mevrouw helaas teleurstellen.

Toch ben ik wat gaan twijfelen aan alle goede doelen en de bijbehorende collectes. Aanleiding daarvoor is dat een bestuurder van l'Alpe d'HuZes zichzelf een jaarsalaris van 185.000 euro gaf. Ik ben daar echt heel erg boos over. Het gevolg is nu dat ik geen zin meer heb om geld te geven aan goede doelen. Ik twijfel over het nut hiervan: wordt het ingezamelde geld wel gebruikt voor onderzoek e.d., of verdwijnt het in de zakken van de bestuurders en de directie?

20 opmerkingen:

 1. Ook hier afgelopen week collecte voor war child. Per maand kostte het mij maar 6 euro. Ofwel op jaarbasis 72 euro. Zo kon ik de kinderen in. Syrië helpen. Mijn nekharen gaan al overeind staan bij minimale bedragen.

  Nee dit soort dingen krijgen bij mij niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef niet veel meer aan goede doelen. De reden is de torenhoge salarissen van bestuurders. Ik weet dat organisaties kosten maken om te kunnen draaien, maar een ton of meer voor een directeur, daar geef ik niet voor.

  Ook het moeten geven van incasso's of het 'moeten' doneren van minimale bedragen per maand stuit me tegen de borst. Als ik iets wil geven maak ik het zelf over. Maar dan krijg je vaak extra acceptgirokaaren en brieven om meer te doneren. Ook ergelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat ik nu vertel is 45 jaar terug gebeurd. Ik liep voor een collecte voor een organisatie waarbij iedereen denkt dat is allemaal goed geregeld. Ik kwam met mijn bus op de afstort plek en het geld werd geteld , meteen daarop werd er een van de medewerkers op pad gestuurd om voor de tellers gebak te kopen , dat werd dus betaald van het geld wat met de collecte opgehaald was. Vanaf dat moment heb ik niets meer in colletiebussen gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geef dus ook niks meer vanwege graaiende bestuurders en andere dommige uitgaven die de grote stichtingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die mensen die op straat staan om andere mensen te werven verdienen daar zelf ook flink aan. Het basissalaris is laag, maar ze werken daar vaak met targets: bijvoorbeeld dat je bij 5 nieuwe aanmeldingen een bonus krijgt ofzo.... vandaar dat ze vaak ook zo gedreven zijn om nieuwe donateurs te werven. Maar eigenlijk betaal je zo'n beetje hun salaris...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er ook zo'n gruwelijke hekel aan, en bij ons is het tegenwoordig ook mode om zichzelf voor te stellen. Daar doe ik niet aan mee, ik hoef niet te weten hoe ze heten en al die bacteriën aan hun handen door iedereen maar de hand te schudden. Maar mooi dat ik het weet, wat Daantje zeg, helemaal een reden om ze te negeren.
  En hoewel ik het KWF een goed iets vind, ben ik het er niet mee eens wat er nu met die prachtige actie is gebeurd. Al die mensen die er voor fietsen en dan zal zo'n man even zoveel geld in zijn eigen zak stoppen omdat zijn vrouw zegt dat de hypotheek ook betaald moet worden. Die moet bij ons ook betaald worden en daar werken wij dan ook hard voor (vooral manlief dan:-). Ik vind het heel erg dat het zo is gegaan, want die mensen die er voor fietsen hebben, net als zovelen, die ziekte van dichtbij meegemaakt. En dat had ik zeer zeker niet verwacht bij deze toch wel prachtige actie. Dit is dan ook voor mij een reden om niks meer te geven. Je hoort het gewoon te vaak. Als ze gewoon kunnen garanderen dat de bestuurders een normaal salaris krijgen en de rest voor onderzoek is naar deze rotziekte mogen ze zelfs wat meer hebben.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo, dat is een pittig jaarsalaris zeg. Ik heb ook gelezen over de commotie rondom deze actie. Maar van dat salaris wist ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb er ook moeite mee. Ik deed vaak online schenkingen en dan bleef ik reclame krijgen , en elke keer word je lastig gevallen om meer te geven. Daarom doe ik er niet meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik geef alleen aan kleinschalige initiatieven: vrienden die zendeling zijn, vrienden die een schooltje in een ontwikkelingsland zijn begonnen, opleidingen van de familie van manlief in Afrika, etc. Geen strijkstok, geen megajaarsalaris, directe feedback, niemand die elke maand op mijn centen erheen vliegt om de voortgang te bestuderen, etc.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er zijn sites waarop je van verschillende goede doelen kunt zien hoeveel % van de donaties er ook daadwerkelijk besteed wordt aan het doel zelf ipv huisvesting en salaris van medewerkers. Als je toch wilt geven, zou je kunnen overwegen om op die manier een goed doel te zoeken waar je achter staat.

  Persoonlijk geef ik ook niet aan goede doelen om de bovengenoemde redenen. Wel koop ik bijvoorbeeld bijna alles biologisch en/of fairtrade. Dat vind ik in zekere zin ook een goed doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een ander alternatief kan zijn om ipv donaties te geven vrijwilligerswerk te gaan doen. Je kan geld geven aan die dierenbescherming, maar je kan ook 1 dagdeel per week bij springen in het dierenasiel. (of vrijwilliger in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en vele andere mogelijkheden)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf ben ik collectant en vrijwilliger, bij verschillende doelen, een grotere en een kleinere gezondheidsfonds, beiden heb ik persoonlijke ervaring mee. Collecten aan de deur zijn wat anders dan de donateurswerving op straat vind ik. De straatwerving worden studenten idd voor betaald, en daar betaal ik liever niet aan. Een collectant aan de deur is vrijwillig, ik heb daar een potje voor staan en geef ik graag aan. Voor mij is collecteren me vrijwillig inzetten voor een doel wat ik een warm hart toedraag, niets meer niets minder, en waarvan ik hoop dat de inkomsten goed worden gebruikt. Het kost mij een avondje tijd en simpele manier om iets terug te doen. En vaak geef ik kleding, spullen voor bv. dierenasiel weg, dat is lekker praktisch!

  gr Andrea

  BeantwoordenVerwijderen

 13. De ophef over de vergoeding van de man van Alpe d'Huzes snap ik echt niks. Wie kan er zich nou fulltime ergens voor inzetten zonder er geld voor te krijgen? Ook deze man maakt kosten en wil graag een brood kopen.
  Dus goede doelen die geld uitgeven aan bestuur enzo, ik vind het prima, maar alles in het redelijke. Bovendien zou in theorie een betere organisatie voor een beter resultaat moeten kunnen zorgen.

  groet, Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zolang de directeuren nog heel veel geld verdienen geef ik niets meer aan de goede doelen!
  Ik heb een sticker aan de deur, collectanten komen ook niet meer! Sticker werkt gelukkig goed!
  Als ik zeker weet dat er niets of bijna niets aan de strijkstok blijft hangen ben ik bereid om te helpen anders niet!
  Op straat heb ik ook altijd mijn praatje paraat!
  Ik koop of doneer niets op straat!

  Wel ben ik als vrijwilliger aan het werk.
  Ik weet zeker dat daar niets aan de strijkstok blijft hangen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven4 september 2013 om 00:04

  Hm.. ik ben het toch ook met Inte eens (zij het voorzichtig, maar dat is Inte natuurlijk ook).

  Is het wel OK om, zeg, € 70.000 (of van mijn part € 40.000) per jaar te verdienen (dus laten we zeggen ca. 1/3 van dat salaris van al die bestuurders, maar dan met een 'baantje op de hoek van de straat'? Anoniem. Zonder goede bijbedoelingen voor de maatschappij. Ten gunste van jezelf?

  Wat ik bedoel; mag een bakker (zonder dat er ook maar één hongerige in Afrika mee geholpen wordt) wél veel verdienen met zijn eigen zaak? Of een verzekeringsadviseur, zonder dat er ook maar één euro naar een goed doel gaat?

  Wat is het verschil? Deze bestuurders brengen vaak een ENORM netwerk met zich mee. Hebben competenties en kwaliteiten die IK niet bezit. Werken vaak 60-70 uur per week. Etc.

  Wie weet doneert deze meneer (en zijn verguisde medebestuurders) wel een veelheid van zijn salaris.

  Bovendien (vraag ik mij als ZZP'er af), zal het naar alle waarschijnlijkheid zo zijn, dat deze meneer facturen stuurde. Dat betekent, zeker als hij BTW plichtig is, dat je sowieso 21% van dat bedrag moet afhalen. Daarna nog 52% inkomstenbelasting, Hij zal dan eveneens (net als in ons gezin) zo'n € 700 per maand (een slordige € 8.500 per jaar) moeten betalen aan een (particulier af te sluiten) arbeidsongeschiktheidsverzekering (voor het geval hem iets overkomt; ZZP'ers en vele ingehuurde bestuurders kunnen zich niet met behoud van salaris ziekmelden ergens). Dan moet hij wellicht nog, net als wij, een slordige € 10.000 banksparen o.i.d. voor zijn pensioen (want ZZP'ers en freelance ingehuurde bestuurders bouwen niets aan pensioen op, zoals dat bij mensen in loondienst - ongezien en op de achtergrond, aan het oog onttrokken - wél gebeurt).

  Ik vind dit soort discussies toch vaak gelardeerd van onwetendheid. Ik geef meteen toe, dat ook ik niet weet of het zo zit, maar het KAN zomaar zo zijn. Ook die meneer van Foster Parent's Plan werd door het slijk gehaald. En ik weet dat hij (ik ken hem - niet heel goed - maar toch) en weet dat hij inderdaad een bedrag van ca. € 4.000,- netto per maand over hield na al het hierboven beschrevene. Hij moest daar echter wel 60-70 uur per week voor werken. In de media werd echter continue gesproken over het BRUTO bedrag, niet zijn netto verdiensten. Nogmaals; mag een bakker die voor zichzelf werkt, dat dan wel? Betalen we dan ook ineens 'te veel' voor ons brood?

  Laten we voorzichtig zijn met dit soort oordelen. De grootste strijkstok zou wel eens de belastingdienst, de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeraar en de bankspaar-(pensioen)bank van deze meneer kunnen zijn....

  Geef gul, naar eigen kunnen en volg je hart.
  Kijk naar het grote geheel.
  Als een organisatie in het algemeen goed doet, dan zit het goed. Om goed te doen, heb je namelijk geld EN goede mensen nodig.

  Sorry hoor, maar ik kon het even niet laten om dit mogelijke misverstand toch toe te lichten.
  Hoe het werkelijk zit, weet alleen deze meneer.
  Laten we het daar maar op houden. ;-)

  Groet,
  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie! Het is inderdaad zo dat we met z'n allen gaan gissen en niet weten hoe het zit. Ik weet wel, dat ik een jaarinkomen van 185.000 euro gewoon te veel vind. Maar als je goed bekijkt en het neerkomt op 4000 netto per maand voor een 60-urige werkweek, dan vind ik het heel keurig.

   In ieder geval hebben we wel besloten om gewoon te blijven doen wat we al deden: collectes: prima. Kinderen met een actie aan de deur: prima. Maandelijkse afschrijvingen: nee.

   Verwijderen
  2. Ik vind het wel degelijk een verschil. Een goed doel is een goed doel, nonprofit sector: iemand geeft geld omdat zij zeggen er hongersnood mee uit te roeien/scholen mee te bouwen etc. Als dat geld dan in de zakken van de directeur verdwijnt is dat natuurlijk wel zuur en eigenlijk ook oneerlijk.

   Tuurlijk moet een directeur, die hoogstwaarschijnlijk best hoogopgeleid is en veel werkervaring heeft, ook geld verdienen en dat hoeft echt geen minimumloon te zijn, maar sommige bedragen zijn echt absurd. Waarom niet gewoon balkenende norm?

   Verwijderen
  3. Jo-Ann; eindelijk eens een genuanceerd betoog. Helder. Ik hoorde gisteren nog van een collectant van het KWF dat er inderdaad veel minder wordt gegeven door deze affaire.

   Verwijderen
 16. Ik doneerde aan Unicef maar na het horen dat een hoge directeur er met tonnen van door ging, had ik dat stopgezet. Zonde want die kinderen hebben dat geld hard nodig. welke organisatie kan je nou nog vertrouwen?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wij hebben geen directeur . de voorzitter loopt ook zelf wij besteden het geld voor de kansarme kinderen in nederland . wij willen de kinderen een ontbijtje verzorgen voor de kansarme kinderen op de basisscholen in NEDERLAND . kinderen krijgen geen ontbijtje mee doordat de ouders verkeerde beslissingen hebben genomen ,schulden hebben ,ouder overleden, huis verkocht rest schuld over en scheiding . De kinderen hebben er niet omgevraagdt . De kinderen zijn onze toekomst.Het kan u ook over komen rijk of arm het zal maar u klein/kind zijn .

  BeantwoordenVerwijderen