donderdag 5 september 2013

Waarom schrijven wij deze blog?

Omdat we op onze blog van twee dagen geleden, over kinderbijslag, toch een behoorlijk aantal reacties kregen, zowel positief als negatief, wil ik toch nog een keer uitleggen waarom we tot bepaalde keuzes zijn gekomen.

In 2007 hebben we ons huidige huis gekocht. Dat huis moest eerst gebouwd worden en is in januari 2009 opgeleverd. In 2007 woonden wij goedkoop, werkten beide fulltime en eerlijk is eerlijk, we waren gewoon stinkend rijk. Geld gaven we uit aan veel kleding, vakanties en leuke dingen. We hebben toen een hoge hypotheek genomen op dit huis. Dat komt omdat er veel kosten waren voor meerwerk, er een nieuwe keuken in moest en daarnaast gingen we de zolder verbouwen, moesten we een tuin aanleggen en ook onze oprit moest bestraat worden. Verder werd het ook door onze hypotheekadviseur 'geadviseerd': met een hoge hypotheek profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Ons plan was toen ook wel om te gaan aflossen, maar dat is er niet echt van gekomen.

We konden op dat moment ook een hoge hypotheek nemen, ondanks dat we wisten dat er een kind op komst was. VL wilde 4 dagen gaan werken en ML wilde ook een dag ouderschapsverlof opnemen om zo ook 4 dagen te gaan werken. Al snel bleek dat VL gewoonweg doodongelukkig was op haar werk. Hoofdreden was wel, dat ze haar zoon veel moest missen. Ze heeft toen ander werk gevonden, leuker werk ook, maar wel voor 3 dagen en dus minder inkomsten. Ook ML wilde graag meer bij z'n zoon zijn, en is ook 3 dagen gaan werken. ML heeft namelijk een reistijd van deur tot deur van 4 uur per dag.

We zijn dus in onze inkomsten omlaag gegaan en dat is een bewuste keuze geweest. Ook zijn er daarna nog twee kinderen bijgekomen.

In de zomer van 2012 zijn we begonnen met budgetten, consuminderen. Dit was in de eerste plaats omdat we milieubewuster wilden zijn. We wilden minder afval, gezonder eten, maar ook weten waar ons geld naar toe ging.

In december 2012 kreeg ML van de goede Sint het boek 'Hypotheekvrij!' van Gerhard Hormann. Toen is bij ons echt de knop omgegaan en zijn we heel bewust bezig gegaan met onze spreadsheet en konden we veel gaan aflossen.

We hebben dit jaar heel veel afgelost omdat we nog veel op onze spaarrekening hadden staan, een overblijfsel van onze gouden tijden. Ook konden we dit jaar een goed inzicht krijgen waar ons geld nou eigenlijk naar toe gaat. Zo kunnen we volgend jaar een verbeterde spreadsheet maken en ook weer verder gaan met aflossen. Maar dat gaat minder hard, want ons spaargeld is ook aan het slinken en we willen natuurlijk nog wel wat achter de hand houden.

Verder hebben we dit jaar ook gemerkt dat we ons bewust zijn gaan bezighouden met de opvoeding van de kinderen. En dan zeker de financiële opvoeding. Het gaat allemaal al zo snel, ze worden al zo snel groot. Daarom willen we nu minder werken, en dus maar minder geld uitgeven aan luxe.

Dat zal voor sommigen heel wrang klinken, en er zullen ook zeker mensen zijn die vinden dat wij genoeg verdienen en kunnen baden in luxe.

We zijn deze blog gestart om voor ons zelf ook een soort 'dagboek'  bij te houden. We vinden het erg leuk dat we zoveel reacties krijgen. Het stimuleert ons om elke dag een stukje te schrijven en dat is goed voor ons bewustwordingsproces. Daarnaast krijgen we heel veel tips van jullie en ook vinden we inspiratie in andere blogs.

We zijn heel open over onze financiën, zodat we misschien een voorbeeld kunnen zijn naar anderen. Geef toe: bijna iedereen vraagt zich af waar de buurman het geld vandaan haalt om alweer op vakantie te gaan. En jullie mogen dat van ons weten!

We hopen dat jullie nog veel leesplezier zullen beleven aan deze blog en we zijn dan ook van plan om hier nog heel lang mee door te blijven gaan!

22 opmerkingen:

 1. Ik heb 3 kinderen grootgebracht en weet dat een gezin met 3 kinderen gewoon duur is. Wat Henselmans er ook over moge schrijven, zwemles kost geld, een kluisje op het VO kost geld (heb meegemaakt dat mijn oudste de enige was zonder kluisje, dat is genant), schoolreizen kosten geld, en vanaf 7, 8 jaar droogt het aanbod aan doorgegeven kinderkleding op omdat kinderen dan echt kleren gaan slijten. Ook is het zo dat kinderen al heel jong spreekbeurten en presentaties in de klas moeten houden en je kunt er over twisten, maar je staat als kind dan gewoon te kijk met je broek met lappen er op. Dat is een verschil met vroeger toen kinderen gewoon in verstelde kleding van een oudere broer of zus in de schoolbank moest blijven zitten bij voorkeur met armen over elkaar. Een mobieltje kan vanaf de brugklas ook nauwelijks meer als luxe worden beschouwd.

  Ja, ik heb er ook tegen gestreden, maar verloren.

  Dus ik weet heel goed hoe duur een gezin is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk. En inderdaad, als kind sta je ook te kijk met een verstelde broek op school. Als volwassene sta je ook voor paal op je werk, en je kind dus ook.

   En ja, waarschijnlijk kunnen we er niet tegen strijden maar moeten we er maar in mee gaan.

   Verwijderen
 2. Aanvulling: de vreselijke gewoonte (maar misschien vindt iemand anders het wel leuk, even goede vrienden!) om het hele jaar door juffen kado's te geven. Met 3 kinderen op de basisschool was ik 9 keer per jaar de klos. Kerst, juffenverjaardag, eindjaarskado. Het leek wel of de klassenmoeders niet van ophouden wisten, maar ik kon het geld amper missen. Wij moesten een studieschuld van manlief afbetalen, en ik zat net in de periode van hoge tandartskosten voor mezelf. Later hoorde ik van iemand dat juffen doorgaans niet weten waar ze al die kado's moeten laten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nu heeeeeeel blij dat we voor de vakantie de nieuwsbrief ontvingen waarin de juffen hadden gezegd: 'We zijn net zo blij met een tekening. Liever geen cadeaus!!'

   Verwijderen
 3. Een zin als, "bijna iedereen vraagt zich af waar de buurman het geld vandaan haalt om alweer op vakantie te gaan", mag je van mij part achterwege laten. Ik vind hem heel cliché, regelrecht uit een tijdschrift of van de tv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kun je een suggestie doen voor een minder cliché zin?

   Het is wel de reden dat we deze blog zijn gestart. Wij zijn ook erg nieuwsgierig waar onze buren en vrienden 'het' van doen.

   Verwijderen
  2. Dat ligt nogal voor de hand. Gewoon je eigen woorden gebruiken, eigen voorbeelden, eigen oplossingen zonder altijd de ficieve 'buurman' erbij te halen. Ik mis die nieuwsgierigheid trouwens, ik vind dat het niet mijn zaken zijn waar anderen hun geld aan uitgeven.

   Verwijderen
  3. Waarom lees je dan Anoniem. Beetje sneue reactie. Ik ben ook benieuwd wat anderen verdienen en hoe ze met geld omgaan.

   Verwijderen
 4. Of je nou veel of weinig te besteden hebt/had/gaat krijgen... iedereen zal zo zijn eigen keuzes maken. Soms omdat het moet, soms ook omdat het kan, omdat men het wil. Ik vind iemand die meer binnen krijgt niet minder stoer als hij/zij besluit het roer om te gooien, dan iemand die het met minder moet doen. Wel is het lekker als er meer mensen zijn die wat meer openheid geven in bedragen, zodat je het beter tegen elkaar kan "afzetten". Wij zijn een gezin met 1 net aan modaal inkomen. Een dochter uit huis, die weer is gaan studeren en een zoon thuis die nog studeert. We lossen extra af, waar mogelijk. We hebben wat voordeeltjes gehad, maar wel bewust gekozen om dat in het huis te stoppen en er niet van op vakantie te gaan of een auto te kopen. Zo heeft ieder zijn eigen afwegingen en laten we vooral niets afdoen aan mensen "die het wel makkelijk zullen kunnen missen...." Laten we van elkaar leren. Ik doe er in ieder geval mijn voordeel mee en lees jullie blog graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat je je nergens voor hoeft te verdedigen. Bij ons komt er zoveel geld binnen dat wij voor ons eerste kind niet eens in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag......ons gezamenlijk inkomen is dan ook super hoog. Dat komt ook doordat mijn manlief TUe heeft gedaan en het blijkbaar zo goed doet dat ie steeds een hogere functie krijgt en bijbehorend salaris. Ik heb me helemaal suf gestudeerd (3 studies, dat kost ook niet niks, zelf betaald of geleend en terug betaald) en goed onderhandeld bij mijn tweede baan. Daarom zit ik voor mijn leeftijd en mijn functie ook al in de top van mijn schaal. Daarnaast hebben we al zes jaar een eigen zaak (daar besteden we samen erg veel tijd aan) en da's dus helemaal het toetje op de taart.
  En ja...dan zit je in een andere "inkomensdivisie" (blegh). Maar het zou stom zijn om daar jaloers op te zijn of anderen dat niet te gunnen. Jaloers zijn is sowieso een zelfdestructieve eigenschap. Ik heb vrienden die dik miljonair zijn. Ik juich hun succes toe en leer van hun zakelijke keuzes (waar ze ons ook bij helpen). Het zou stom zijn om daar op af te zitten geven.
  Er is altijd iemand die meer geld binnenkrijgt dan jij (tenzij je Bill Gates heet), dus ophouden met dat jaloerse gedoe en als je ontevreden bent over je inkomen dan moet je er zelf wat aan doen. Ga een extra studie doen, neem een extra baantje of neem een risico en begin een zaakje erbij. (Want ja, dat is ook risico nemen met je eigen geld....in mijn eerste jaar maakte ik zwaar verlies, ben toen doorgegaan met mijn beste product en toen werd het een succes. In eerste instantie dus wel richting de €10.000 het schip in en toch geloven in je product....ook DAT zien veel mensen niet en denken dat je slapend rijk wordt met een eigen bedrijf. Yeah, right!)
  Ik wil maar zeggen dat je financiële situatie heel erg maakbaar is. Met klagen en afgeven op een ander is nog nooit iemand rijker geworden.
  Voor mensen als jullie die minder zijn gaan werken en kiezen voor het gezin, chapeau! Die vrijheid hebben jullie kunnen "kopen" omdat je bepaalde keuzes in het leven hebt gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook erg tevreden met jullie blog. Duidelijk, eerlijk, actueel en afwisselend. Dus ga zo door.
  In ieder geval veel beter als 9 van de 10 andere blogs. Die gaan tegenwoordig alleen maar over moestuinmaandag. Of zijn zure vrouwen die alleen maar afgeven op Nederland en Rutte de schuld geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. .. of mopperen over de warmte, en over een paar maanden weer over de sneeuw..

   Ik mag dat wel, een tweetal dat er lekker duidelijk en nuchter in staat. Zoals jullie dus.

   Verwijderen
 7. Ga zo door met stukjes schrijven.
  Het is open en eerlijk, ik lees ze altijd met plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ga lekker door met je blog, verontschuldigen voor je leefstijl hoeft niet dat doe 'k ook niet. En hoewel ons inkomen een stuk lager ligt en wij prima rondkomen, is 't idd wel eens verhelderend om een uitleg te lezen van de keuzes die gemaakt worden,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een vraag die hier helemaal niks mee te maken heeft. Kunnen jullie de kleur van de letter of de achtergrondkleur aanpassen. Ik vind het niet fijn lezen. De onderwerpen vind ik wel interessant hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebruik je misschien een hele oude browser? Het zouden zwarte letters op een bijna witte achtergrond moeten zijn.

   Verwijderen
  2. Ik gebruik C.hrome en jullie achtergrond is voor mij goed leesbaar maar dat zijn zwarte letters op een lichtgrijze achtergrond en de zijbalken zijn donkergrijs.

   En ga vooral door met jullie blog, ik reageer niet altijd maar lees ze altijd wel. Soms niet voor mij van toepassing of ik kan de woorden niet vinden.

   groetjes,
   Janneke

   Verwijderen
  3. Nee ik lees jullie blog op de ipad. Maar de kleuren zijn zoals hierboven beschreven worden door anoniem 07:02. Ik vind het niet zo goed leesbaar.

   Verwijderen
  4. Nee ik lees jullie blog op de ipad. Maar de kleuren zijn zoals hierboven beschreven worden door anoniem 07:02. Ik vind het niet zo goed leesbaar.

   Verwijderen
 10. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven5 september 2013 om 22:23

  Ik ben blij met jullie blog. Log elke avond in, hoor om even met jullie mee te lezen...
  Bedankt voor jullie openheid!

  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik lees jullie blog erg graag! Ik vind het juist goed wat jullie doen, op zo'n bewuste manier met het leven, tijd en geld omgaan. Het zoeken naar de balans vind ik leuk om te lezen. En hoeveel jullie verdienen gaat het dan niet om, iedereen heeft het anders, het is juist leuk om daarover te lezen/leren.

  BeantwoordenVerwijderen