dinsdag 24 september 2013

Ambulancekosten: hoe het is afgelopen

In deze blog schreven we over de rekening die we moesten betalen voor een ritje met de ambulance tijdens de bevalling van DL. (vandaag precies een jaar geleden, hieperdepiep hoera, DL is 1 jaar!)

We hebben hier veel vragen over gehad hoe het uiteindelijk is afgelopen. In het kort: we hebben de rekening betaald. We hebben eerst contact opgenomen met onze rechtsbijstandsverzekering en zij hebben nog een brief naar de zorgverzekeraar gestuurd met een verzoek om coulance. Daar is niet positief op gereageerd. Na flink wat speurwerk op internet konden we ook nog wel verder gaan via een bemiddelingspartij SKGZ (www.skgz.nl) maar dat hebben we uiteindelijk ook niet gedaan. De kans dat we gelijk zouden krijgen was heel klein. Wel vinden we dat deze constructie erg krom in elkaar zit en we hopen dat dit uiteindelijk wat logischer in elkaar komt te zitten.

Er zijn ook veel mensen geweest die vonden dat we de verloskundige aansprakelijk moesten stellen, maar dat hebben we ook niet gedaan. Dit om puur persoonlijke redenen, ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen.

Goed, eigenlijk waren we de zorgverzekeraar, FBTO in dit geval, wel een beetje zat. Goede reden om eens wat rond te gaan kijken naar een andere zorgverzekering. De komende weken dus maar alles in de gaten houden. Het schijnt wel dat de premies omlaag gaan, volgens dit artikel.

Vandaag werden we dus, op de eerste verjaardag van DL, weer herinnert aan het ziekenhuisritje. En ook viel er een enorme kaart van FBTO op de mat, met vrolijke kinderstemmen die steeds 'Happy birthday to you'  zingen. FBTO wil ons van harte feliciteren met de eerste verjaardag van DL en stuurt ons ook nog een heel doosje met verjaardagskaarsje mee.

Natuurlijk een leuk gebaar, maar we hopen van harte dat FBTO ophoudt met dit soort kaartjes en cadeautjes te sturen, zodat ze de premie volgend jaar flink omlaag kunnen doen. Daar hebben we allemaal wat aan!

15 opmerkingen:

 1. Wat een onzin om de verloskundige aansprakelijk te stellen!!! Welke Zielepieten zeggen dat???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, doe een keer een bevalling van een kind dat in aangezichtsligging ligt, zou ik zeggen. Okee, je hebt dat als vk niet zo maar in de gaten, maar ik ben in het zh bevallen (dat moet in zeeuws vlaanderen), eerst met de een die me maar liet liggen en liggen, en vervolgens met eentje die wel wilde weten waarom het ging zoals het ging (kleaute, zeg maar)


   Verwijderen
  2. ik moet er niet aan denken om die eerste thuis gehad te hebben. De desinteresse, de *ga nog maar even weeen opvangen*, en toen opeens de totale paniek. Nee, thuisbevallen is fijn, maar toch wel onder begeleiding van iemand die weet wat ze doet.

   Verwijderen
  3. DL lag ook in een aangezichtsligging! Behoorlijk onprettig, om het zo maar te noemen!

   Verwijderen
 2. Iig, van harte gefeliciteerd, alweer een heul jaar! Je zou het zomaar vergeten ;),
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat balen en wat ontzettend oneerlijk!!

  Ben wel even benieuwd: hadden jullie zo'n hoog eigen risico of zijn dit kosten die je sowieso krijgt als je thuis bevalt en naar het zkh moet met de ambulance?? (Ik ga binnenkort ook bevallen en je snapt wel: als je dit moet betalen bovenop het eigen risico, dan ga ik lekker met mijn vader naar het ziekenhuis en niet met de ambulance)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we hadden een hoog eigen risico. In 2012 was het standaard eigen risico 220 euro, en wij hebben het met 500 euro verhoogd naar 720 euro. En die 720 euro moesten wij dus betalen. Anders hadden we sowieso 220 euro moeten betalen. We hebben dus 500 zelf moeten dokken, maar omdat onze jaarpremie door de verhoging van het eigen risico omlaag is gegaan, zijn we uiteindelijk voor 'maar' 250 euro het schip in gegaan.
   Punt is, is dat het onduidelijk is. Alle verloskundige kosten vallen buiten het eigen risico, maar een ambulancerit dus niet. Dat snap ik ook, als je bijv een been breek en je moet met de ambulance, dan moet je het zelf betalen. Maar wij hadden al een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen, en nooit bedacht dat we thuis gingen bevallen. De verloskundige heeft besloten dat ik thuis ging bevallen omdat ik al 8 cm ontsluiting had toen ze kwam. Dus geen rekening gehouden met ambulancekosten.

   Verwijderen
 4. Ik vind het toch echt een kwestie van meer betalen, omdat je een hoog risico hebt genomen
  En ik zou zelf nooit een risico willen nemen door met de auto te gaan als een ambulance eigenlijk nodig is om geld te besparen... Groet Anke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ambulance heb je niet altijd voor t kiezen.. als ze je tijdens de rit in de gaten moeten houden zal je toch met ambulance moeten... ??

  vervelend van die kosten :(
  gefeliciteerd met DL!!! weer een mijlpaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd met jullie DL!
  Die hoge kosten zijn niet leuk, maar gelukkig mocht de bevalling goed gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad een krom iets met die kosten.
  Misschien is het maar beter er niet te lang bij stil te staan en te genieten van jullie dochter ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, we staan er nu ook maar niet lang meer bij stil, maar het zit zeker krom in elkaar, maar dat is met de hele zorgverzekering zo.

   Verwijderen
 8. Ik had die kosten helaas ook, ondanks dat door stuit of zelfs mogelijke dwarsligging van tevoren al bekend was dat ik niet met de auto naar het ziekenhuis mocht, maar op medische indicatie met de ambulance moest. Ik had toen alleen geen verhoogd eigen risico dus ik was 'maar' 220euro kwijt. Maar aangezien dit in het basispakket zit heb je dit bij iedere verzekeraar.
  DSW is trouwens wel een aanrader! Prijs-kwaliteit verhouding word die ieder jaar weer tot beste zorgverzekeraar gekozen, als je een declaratie indient heb je het geld binnen 2 weken terug (als het al niet sneller is) en als je een probleem hebt word je netjes en persoonlijk geholpen. Doe er je voordeel mee!
  Groetjes @mamavanschatjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, als je je eigen risico verhoogt, moet je er ook rekening mee houden dat je dat zelf moet betalen. Zeker als je al zwanger bent. Ook andere medische problemen kunnen dan tot hogere kosten leiden.

  BeantwoordenVerwijderen