dinsdag 10 september 2013

Een dubbeltje op z'n kant (2)

Het is weer dinsdag en dat betekent dus "een dubbeltje op zijn kant" op RTL 4. Ook dit keer was het weer een bijzondere aflevering. Een gezin met 6 kinderen met een maandelijks tekort van zo'n €1.100 en de hypotheek al enkele maanden niet meer kunnen betalen.

Een huis dat was ingericht als een showroom. Betaalt met een extra lening bovenop de hypotheek. Zonder dat deze mensen door hadden dat het een losse en extra lening was die dus niet aftrekbaar is en een veel hogere rente heeft.

De man had een inkomen van €500 per maand met zijn eigen bedrijfje en de vrouw had met twee banen een inkomen van €750 per maand. Het plan, om ze allebei meer te laten werken om daarmee het inkomen te verhogen, werd niet echt bijzonder positief ontvangen. Hij wilde perse door met zijn eigen bedrijfje en wilde maximaal 2 dagen per week werken.

Uiteindelijk waren er twee scenario's. Het eerste scenario was dat hij 5 dagen per week zou gaan werken. Ze zouden daarmee elke maand ruim €400 overhouden en daarmee hun enorme schuld kunnen aflossen. Het tweede scenario was dat hij parttime ging werken waarmee ze elke maand nog een tekort zouden houden van €470 per maand.

Iedereen die in hun schoenen zou staan zou direct kiezen voor het meest gunstige scenario waarmee ze uiteindelijk schuldenvrij verder zouden kunnen gaan, maar dit stel koos het scenario waarmee ze over enkele jaren een schuld van meer dan €100.000 zouden opbouwen.

Ongelofelijk. De kans van je leven om uit de schulden te komen en je kiest er voor om je hele gezin verder de afgrond in te helpen. Hoe dom kun je zijn? Arme kinderen van wie de rekeningen al geplunderd waren en nu ook nog eens achterblijven met een torenhoge schuld als hun ouders komen te overlijden. Dochterlief had haar ouders notabene opgegeven voor het programma en haar ouders gooien er met de pet naar.

Zijn wij de enigen die zich mateloos hebben geërgerd aan dit stel?

28 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gezien en ik heb me ook blauw zitten ergeren aan dit stomme onverantwoorde stel. En het viel jou dus ook op dat werkelijk alles in huis volgens de laatste trends is ingericht, ik dacht ook al...nou wat een ballentent zeg en daar hebben ze voor geleend?! Ik vind het ook zo ontzettend erg voor die dochter...ik denk (en hoop) dat zij wel heel veel heeft opgestoken en het later anders gaat doen dan haar ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. PS wat een leuke blog trouwens, kom voor de 1e keer bij je kijken en is zeker niet de laatste keer :)
  afz zelfde als hierboven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het niet gezien, maar wat een ...... domme.... mensen. Hebben ze soms een hekel aan hun eigen kinderen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik keek voor het eerst. Ik viel van mijn stoel van verbazing. Ook toen ze een kat in huis namen, ook toen die vrouw niet aan har baas wilde vragen of meer werk misschien mogelijk was "dat doe ik niet dan ga ik liever ergens anders werken" en hij de baan voor vijf dagen afsloeg.
  Ik kreeg niet mee wat die man verdiende,maar 550 was toch zijn verdienste voor één avondje muziek spelen? Dan treedt hij dus maar eens per week op...toch? Als ik goed reken.Vast twee keer optreden met bijkomende dingen als belasting betalen erbij. Hij speelde wat voor...wat ik hoorde, dat noem ik een hobbymuzikant trouwens.
  Ik zou zo'n man niet willen...als de liefde voor muziek boven de liefde voor de kinderen gaat, mag zo'n man van mij vertrekken en van zijn 500 inkomen alimentatie betalen.

  Hopend op wat troost keek ik op internet aflevering twee. Een man waarvan ik dacht vertrek jij toch snel zeg (en zijn vrouw zei dat ook bijna) die na wat toespreken omdraaide als een blad aan een boom en zijn schouders eronder zette.Je zag tussen die twee mensen de liefde ook weer opbloeien.Beiden hebben nu een baan, meer zelfvertrouwen en komen in vrij korte tijd uit de schulden.Fantastisch. Het kan best...als je maar wilt.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kinderen blijven niet met schulden zitten als de ouders die maken en dan overlijden. Ze kunnen de erfenis gewoon verwerpen en dan zijn na de dood van de ouders de schuldeisers de pineut; die krijgen dan niets meer. Maar ja, die hebben natuurlijk ook zelf het risico gelopen door dat geld uit te lenen aan dit stel. Wel krijgen de kinderen natuurlijk niet het goede voorbeeld, en steun bij hun studie en een mooie erfenis later kunnen ze inderdaad wel vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het programma niet gezien, maar lees met de gekromde tenen over de kortzichtigheid van de hoofdpersonen. Wij proberen onze kinderen te helpen bij studie, maar zijn niet bezig om een erfenis bijelkaar te schrapen voor hen als wij overlijden. Ons doel is om onze kinderen hier en nu op te voeden en klaar te maken om hun eigen boontjes te doppen. Om nu samen te genieten en goede herinneringen te maken met de (beperkte) middelen die we nu hebben. Nu mijn eigen (schoon)ouders zijn overleden geniet ik nog altijd meer van de goede herinneringen dan van de erfenis.
  JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het gisteravond niet gekeken, want het is elke keer hetzelfde. Maar deze aflevering toch maar wel even kijken. Alleen maar om te zien hoe dom deze mensen kunnen zijn. Maar 2 dagen willen werken en daarmee je gezin naar de knoppen helpen. Ongelooflijk hoe dom kun je zijn. Wat sneu ook voor de dochter en de rest van de kinderen. En als de kinderen tegen de tijd dat ze overlijden slim genoeg zijn moeten ze heel snel de erfenis verwerpen als er dan nog steeds schulden zijn.
  Maar zulke mensen verdienen toch ook geen kinderen als ze er zo mee omgaan.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het nog niet gekeken, ik kijk altijd op aflevering gemist, op de laptop. Wel las ik op een forum ook heel veel verontwaardigde reacties... je bent dus zeker niet de enige die zich eraan heeft geërgerd! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uit mijn schuldhulpmaatje tijd ook meegemaakt dat anderen een schuldige aan melden voor oplossen schulden. Ik kan je zeggen, het helpt niet. Ook deze persoon wiens huis al was verkocht, had nul pit in zijn lijf. Wat hij wel had, was luiheid en teren op andervrouws zakken. Zijn moeder belde onlangs. Zij had nu ook schulden.

  Die mensen moeten eerst psychisch geholpen worden. Wat de achtergrond is. Met oplossen van schulden ben je er niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, dit is een van de redenen waarom we ons kabelabonnement hebben opgezegd: vrijwel alleen maar tenenkrommende programma's.
  Bovendien scheelt het weer 15 euro in de maand!
  En als je geen televisie meer kijkt, heb je opeens weer tijd om 's avonds een boek te lezen, een leuk spelletje met je gezin te doen of de administratie bij te werken. Je gaat echt met een veel beter gevoel naar bed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb me inderdaad ook zitten ergeren, er zijn (helemaal nu!) zoveel mensen die enorm graag een baan willen voor 5 dagen in de week! Deze mensen gaan waarschijnlijk rechtstreeks de afgrond in en trekken hun kinderen mee, onbegrijpelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb zeker gekeken en wat een verschrikkelijke mensen, super mooi ingericht huis, ik snapte er echt helemaal niks van dat ze zo dom konden zijn. Typisch van die "alles voor de buitenwereld"-mensen. Als ze nou gewoon even hun halve inboedel op martkplaats zetten, komen ze al een heel eind. Echt verschrikkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb het programma niet gezien (kan niet tegen reclameblokken tussendoor) en van de format heb ik niet echt een hele hoge pet op. En het is ongetwijfeld waar wat je stelt. Maar ik wil toch even opmerken dat kleine baantjes (zoals die vrouw die 2 banen heeft waar ze netto 750 euro mee verdient) inderdaad meestal niet veel zoden aan de dijk zetten vanwege de hoge belastingdruk.

  Dit programma is bedoeld om kijkcijfers te verhogen. Niet om kwaliteit te bieden of oplossingen aan te dragen voor financiële problemen. Het valt mij op dat de oplossing in dit programma steeds gezocht wordt in meer werken. Dat kan een uitkomst zijn maar als je blijft spenderen zoals je deed kom je toch niet verder.

  Ik sluit me aan bij anoniem hierboven, ik zou ook heel graag de kabel er uit willen gooien. Kijk alleen nog NL 1 en 2, en om half 8 het RTL nieuws omdat ik het 8 uur Journaal niet meer verdraag (kleuterniveau).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het programma blijft benadrukken dat mensen meer moeten werken omdat de schulden van deze mensen enorm hoog zijn. Ze laten de mensen echter ook kijken naar hun uitgaven en het programma geeft hun een streefbedrag wat ze moeten bezuinigen bijvoorbeeld 200 euro minder aan lasten zoals boodschappen en abonnementen en vervoer.
   De man uit deze aflevering heeft de aangeboden baan afgewezen en nu blijven ze rondlopen met een maandelijks tekort van 450 euro. De vrouw heeft echter wel de aangeboden baan aangenomen en verdient daardoor meer. Het programma blijft hun wel helpen dmv een budgetcoach.
   Maar ik vond het zeer frustrerend en had die man er echt uitgeschopt als dat bij ons thuis zo zou gaan.
   Groetjes BrEkster

   Verwijderen
 14. Samen met onze oudste zoon gekeken. Die had geen goed woord over voor de ouders. Hij vroeg zich af hoe ouders het spaargeld van kinderen konden "stelen" en daar dan niets voor wilde terug doen. Hij zei die kinderen sparen dit geld wat ze voor verjaardagen en zo krijgen en die ouders pakken het gewoon. Hoe kan het dan dat als ze een baan aangeboden krijgen dat ze die niet willen. Helaas kon ik hem daar geen antwoord op geven. want ik snap het ook niet. Mocht je in de situatie zitten dat je de spaarrekeningen van de kinderen moet plunderen, dan neem je toch elke baan aan die je kan krijgen. Dan zeg je toch niet mijn muziek gaat voor (terwijl hij sorry dat ik het zeg echt niet kon zingen) en ik wil niet fulltime werken. Hoe lui kan je zijn. Dan moeder die ligt te zonnen in een stoel en zegt ik heb het gevoel dat ik geen tijd meer heb voor iets leuks te doen. Je zou zo'n moeder toch iets doen. Nee je hebt inderdaad geen tijd om leuke dingen te doen want je moet €55.000 schuld wegwerken en dan heb je weer tijd voor leuke dingen.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. volgens mij is die moeder echt niet lui...ik weet dat sommige dingen gewoon moeten ...dus dat zonnen denk ik ook..is leuk voor de kijker die kan zich dan lekker ergeren...en met 6 kinderen heb je al genoeg te doen, daar weet ik alles van ik heb er ook 6 al zijn die dan allang de deur uit...geloof a.u.b. niet alles wat je ziet...

   Verwijderen
 15. Ik heb hem opgenomen. Zag gister al de nodige verontwaardigde twitterberichtjes voorbijkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb hem opgenomen. Zag gister al de nodige verontwaardigde twitterberichtjes voorbijkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik weet genoeg, ik hoef het programma niet te zien. Ik vond de vorige die ik zag al tenenkrommend.
  Wij hebben een paar jaar geen tv gehad en keken sommige programma's op de computer (mbv speciaal apparaatje kun je/kon je rechtstreeks kijken. Leuk voor manlief bij belangrijke voetbalwedstrijden.

  We hebben nu weer een tv. Soms mis ik ons tv-loze tijdperk. We hebben nu een tussenweg. Op de dag gaat hij zelden aan.
  Eigenlijk kijken we vooral aktualiteiten (word je ook niet vrolijk van) en films. En nu volgen we een serie over Leonardo da Vinci. Dat vinden we wel weer leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze mensen gaan pas wakker worden als hun huis onder hun kont vandaan wordt verkocht, daarna gaan ze gewoon lekker in de bijstand en de WSNP zielig zitten doen en hebben ze nog meer te besteden dan nu, krijgen voedselpakketten van de voedselbank zodat ze er ook nog wel een kat bij kunnen nemen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat deze mensen ooit wakker worden. Als dat gebeurt blijven ze waarschijnlijk gewoon in hun slachtofferrol zitten. Heel erg jammer voor de kinderen, laten we hopen dat zij wijzer worden dan hun ouders!

   Verwijderen
 19. Ik vind ook dat zulke mensen gewoon onder toezicht gesteld moeten worden. En dan vanmorgen weer op het journaal dat er steeds meer kinderen in armoede leven.... tja, daar zullen gerust mensen bij zitten die 'er niks aan kunnen doen' Maar ook heel veel mensen zoals dit stel, zielig voor de kinderen, maar hopeloos voor de maatschappij.... zucht Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kijk hem altijd de volgende dag omdat we geen t.v. hebben maar ik weet nu dus al dat het een zeer ergerlijke aflevering gaat worden waar ik me erna heel verstandig en rijk voel, dus dat is het positieve ervan;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Deze mensen hebben waarschijnlijk meer tijd nodig om hun houding te wijzigen. Als je altijd hebt geleefd zoals zij deden/doen, is het natuurlijk lastig om direct de knop om te zetten. Neemt niet weg, dat ze ontzettend dom bezig zijn, met name voor hun kinderen die ze daarmee tekort doen. Maar RTL zet mensen ook neer zoals zij willen en met de montage is veel te doen. Heel goed voor de kijkcijfers!
  Ik hoop voor deze mensen dat ze het inzicht krijgen en alsnog keihard knokken om hun schulden zo snel mogelijk af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me ook af hoe je na zo'n uitzending de buurt en anderen nog onder ogen durft te komen...

   Verwijderen
 22. Ik kijk er normaal nooit naar, maar heb het nu met stijgende verbazing bekeken. Jammer, ze zullen het dus op de moeilijke manier moeten leren. Jammer ook voor de kinderen. Natuurlijk moet het programma "amusementswaarde" hebben, maar ik denk dat met name de hulp van Annemarie van Gaal goed is. Ik wens ze sterkte en hoop dat de narigheid niet op de gemeenschap afgewenteld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ten eerste leuke blog.
  ik zit me ook te ergeren aan sommige deelnemers. het eerste wat er moet veranderen bij sommige is de houding. ze moeten accepteren dat er iets moet veranderen. ik had op mijn blog ook en stukje geschreven hierover.

  Ik ga jou volgens via bloglovin.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik las net bij Anoniem dat vooal de hulp van Annemarie van Gaal goed is...nou niet dus..de mensen die aan de laatste aflevering mee hebben gedaan ken ik erg goed..en er klopt niets van het hele programma..alles wordt verdraaid en doormiddel van heel veel knippen en monteren lijkt alles heel anders..Annemarie geeft echt geen hulp of goede tips, ze maakt berekeningen die helemaal niet kloppen..en is ronduit krengerig tegen de mensen die aan het programma mee werken...en de houding die de mensen hebben in het programma komt ook omdat heel veel wat opgenomen is wordt weg gelaten en dat alles zo wordt gemonteerd dat het totaal anders lijkt dan de werkelijkheid is...de vrouw in de laatste aflevering moest dure winkels in waar ze normaal nooit komt...en het inkomen en de uitgaven kloppen gewoon niet...het hele programma is pure misleiding.. vooraf gaand aan de opnames wordt hulp beloofd en na afloop wordt er gezegd dat ze alleen maar tips geven en niet kunnen helpen..het programma is een goede manier om mensen die al in de narigheid zitten nog even een trap na te geven, er is echt moed voor nodig om met je problemen op tv te komen en na de uitzending krijg je van alles over je heen...ik hoop heel erg dat dit soort programma's van de buis verdwijnt...

  BeantwoordenVerwijderen