dinsdag 17 september 2013

Wanneer gaat de verwarming aan?

Het is op dit moment nog 21,1 graden in huis, dus voorlopig hoeft de verwarming bij ons nog niet aan. Toch gaat de buitentemperatuur hard omlaag en zullen we ook hier binnenkort de verwarming wel weer aan moeten zetten.

Sommige mensen verwarmen hun huis niet hoger dan 17 graden. Wij komen meestal niet lager dan 20 graden. Vorig jaar hadden we nog het excuus van een pasgeboren baby in huis waardoor we deze temperatuur nog wel konden verantwoorden. Dit jaar zullen we echter toch ook proberen de thermostaat wat lager te zetten. Daarom nemen we ons eerst voor om de thermostaat naar de 19 te verplaatsen en kijken hoe lang we dat volhouden. Misschien in de weekenden 's avonds wat omhoog. Eerst maar eens kijken of we aan deze lagere temperatuur kunnen wennen.

Zolang de temperatuur in huis dus boven de 19 blijft, slaat de verwarming bij ons nog niet aan. Hopelijk kunnen we dat nog een lange tijd volhouden, want dan kunnen we volgend jaar een mooi bedrag van onze energieleverancier terug verwachten.

Hoe warm is het bij jullie in huis en wanneer gaat bij jullie de verwarming aan?

39 opmerkingen:

 1. Als het te vochtig wordt, gaat de verwarming aan. Hij is nu nog niet aan geweest en het is bij ons 20 graden in huis.
  In de avond vind ik het nu wel wat kil worden, maar dan doe ik een dik vest aan.
  O, ja, en waxinelichtjes heb ik weer op tafel staan maar dat is vooral voor de gezelligheid al schijnt het wel te schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de verwarming vandaag voor het eerst aangezet, ik vond 17,5 toch echt te koud. Ik zet hem nooit hoger dan 19 graden, maar heb hem vandaag met 18 graden toch weer uitgedraaid, die 'verwarmingswarmte' voelde toch niet zo lekker aan.
  Succes met het verlagen van de temperatuur, ik heb het gewoon doorgevoerd een paar jaar terug na de zomer en dat ging prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Huis goed geïsoleerd nu 22 graden verwarming gaat november/december pas aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier gaat de kachel vanavond wel aan, manlief komt thuis na een dag en nacht heel hard werken dus die zal wel klagen dat het koud in huis is. koud van vermoeidheid. Het is hier op dit moment 18 graden, vanochtend 17,5 graad. Over het algemeen zet ik hem niet hoger dan 19 graden, vind ik warm genoeg. Waarom ik hem nog niet heb aangedaan is omdat ik vanochtend niet thuis was en vanmiddag druk met de huishouding e.d. bezig was en de kindjes hebben het ook niet koud. Ook vorig jaar met een baby in huis overdag niet warmer dan 19 graden, die went er wel aan en met kleding kun je ook genoeg doen. Manlief wil hem het liefst op 21 graden hebben. Dus 's avonds voordat hij thuis komt zet ik hem naar 20,5 graad. En als we tv kijken gaan we gezellig onder het dekentje en zet ik stiekem de kachel alvast wat lager :)

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje, 21 graden wat een hitte dat vinden wij vies warm met de cv aan.

   Hier heeft niemand snel koud ook niet de jongste van 2 speelt liefst nu ook gewoon in T-shirt buiten net als manlief naar het werk.

   Verwijderen
 5. hier gaat de verwarming pas aan als het kouder is dan 18 graden is alhoewel ik het nu af en toe ook wel kil vind ,maar dan trek ik gewoon lekker warme sokken , een vest aan en een sjaaltje om . het is echt verrassend hoe snel je het warmer hebt als je warme voeten hebt en iets om je nek, ook wil ik de verwarming wel eens een uurtje aanzetten als ik de was gedaan heb en een bepaald kledingstuk snel nodig heb en de was wil niet echt drogen. ik heb namelijk geen droger. vroeger was ik een echte koukleum en ik dacht dat dat erger werd als je ouder word,maar ik heb gemerkt dat als je de verwarming elke week iets lager zet dan je gewend bent je daar heel snel aan went ,ik vind het nu bij sommige mensen al snel erg warm in huis, ik moet er wel bij zeggen dat ik geen kleine kinderen meer heb ,want met kleintjes vind ik het wel belangrijk dat ze het lekker behaaglijk hebben zonder dat je ze erg veel kleding aan moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Warm, warm is het hier! We zijn kou kleumen en als de een het niet koud heeft, geeft de ander wel een zwaai aan de thermostaat. Daarom is onze rekening ook zo hoog. Ik wil het anders dat is een ding wat zeker is. Maar hoe krijg je dat je familieleden aan het verstand he??? Voor jou met een kleintjes in huis zal het ook best wel moeilijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit er nu een beetje tegen aan te hikken om de verwarming weer aan te steken Wij hebben zomers namelijk de waakvlam uit omdat het zo'n 7 kuup gas per week scheelt. Ik heb het weerbericht bekeken en zag dat het weekend weer wat warmer wordt, dus hoop ik het nog uit te stellen en het te rekken met warme kleren en een fleecedeken op de bank.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 7 M3 per week :( Dan hebben jullie wel een heel oud lijk hangen :(

   En warm water voorziening dan, zonder waakvlam ?

   Verwijderen
  2. Niet overal kun je zomaar een nieuw iets plaatsen. Het zou bij ons enkele 10-duizenden euro's kosten omdat alle leidingen, radiatoren, electrische installatie en dan alle muren moeten worden aangepast.
   Ook hier staat de waakvlam dus uit tussen half maart en oktober.
   Warmwater voorziening dmv een eenvoudige keukengeiser. En ook die waakvlam staat uit als we meer dan 2 dagen weg zijn.

   Verwijderen
  3. Heb je geen haardvuur? Wij besparen massa's euros door op hout te stoken

   Verwijderen
  4. Haardvuur zou verboden moeten worden. Het stoot enorme hoeveelheden broeikasgassen en fijn stofdeeltjes uit die heel ongezond zijn. Daarbij is het een heel inefficiente vorm van verwarmen die dus veel meer grondstoffen vraagt dan een efficiente centrale verwarmingsketel.

   Verwijderen
  5. Inderdaad een oud verwarmingstoestel van ergens jaren 80 toen het huis werd gebouwd. Warm water komt uit de geiser die ernaast hangt. Ik heb al eens een offerte aangevraagd voor een nieuwe verwarming, maar omdat wij hete lucht verwarming hebben loopt het meer in de papieren en vraag ik mij af hoe lang het duurt voor ik dat terug heb verdient. Daarbij moet de halve zolder verbouwd worden en die hebben we net een paar jaar geleden gedaan :-(
   Voor een haard moet ook het 'halve' huis verbouwd worden want we hebben geen rookkanaal waar we hem op aan kunnen sluiten. En dan ben je hout nodig en dat is meestal ook niet gratis

   WG

   Verwijderen
 8. Ik heb hem alweer 2 dagen aan! Het was vanochtend 17 graden in huis....En ik zit momenteel ziek thuis, dus helaas nu al de kachel aan moeten doen... Hij staat op 19 en hoger gaat ie niet, vind ik veel te warm. De zon verwarmde gisteren 1 graadje extra dus dan zet ik hem naar 18, maar dan koelt het toch wel snel af naarmate het later wordt hoor.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb geen thermostaat, we maken gebruik van stadswarmte en sinds kort gelukkig wel thermostaatkranen per verwarming. Als het buiten onder de 12 graden overdag duikt met vocht, dan gaat 'ie aan. Maar alleen vanaf de middag (in de ochtend blijf ik gewoon een beetje bezig) We hebben weer heerlijk geld terug gestort gekregen, dus dit jaar mag 'ie ietsje hoger, want ik stook wel héél zuinig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal best maar stadwarmte is echt factor 4 met een zuinige Hr ketel dus is echt duur stoken.

   Geld terug gestort krijgen is leuk maar is al betaald en veel te veel ,jammer zet dat op de bank dan vang je nog beetje rente.

   Verwijderen
 10. Bij ons is het binnen nog 20 graden. Voorlopig hoeft de verwarming dus niet aan. Wel heb ik inmiddels een vest aan. Ben net terug van Kreta waar het 32 graden was en dan is het hier al vlug koud qua gevoel.
  Bij ons komt 's avonds de verwarming niet hoger in de winter dan 19 en als het erg koud is 20. Overdag als ik alleen ben en moet poetsen of op een andere manier bezig ben staat deze op 18.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij mij pas half oktober tenzij het kouder dan 19 graden is.
  wij zijn best wel koukleumen dus 19 graden is eigenlijk al koud. dat vangen we op door ons lekker warm te kleden thuis en lekkere pantoffels, kopje thee :) knus toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is bij ons nu 19 graden in huis. Met een extra vest is dat prima. We hebben gelukkig een open haard waardoor we ('gratis') warmte hebben. Die heb ik al wel een paar keer aan gehad. Gordijnen dicht, sloffen aan en een lekker dekentje op de bank doen ook wonderen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hier minimaal 20 graden. en dat is het nog (loopt nog op tot 21.5 zelfs) vind het wel fris maar ik weet dat ik even moet wennen. onder de 20 wil ik niet ivm oppaskids en zoontje die op de grond spelen (koud! vandaag maar een boxkleedje gepakt.. maar ze zitten nog geen 5 sec stil dus helpt niet echt wat..) dus even bedenken of ik t uberhaupt minimaal 20 hou of toch 21.. (zoontje is 14 mnd, oppaskindjes 7mnd en 14mnd en dochter vna bijna 4)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier was het vanavond 17,5 graden in huis, zit al onder een deken, maar vind het wel koud.
  Ik weiger echter om de verwarming nu al aan te doen, het is pas september!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben een tijdklok op de verwarming die we zelf kunnen instellen. In deze tijd van het jaar gaat de verwarming 's morgens van 7.30 uur tot 10.00 uur aan en dan weer van 18.00-21.00 uur. Naarmate het kouder wordt verzetten we de tijd. En als het in het voorjaar weer warmer wordt ook. En in de zomer zorgen we er voor dat hij helemaal niet brandt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vroeger had ik de thermostaat altijd op 21 graden. De afgelopen jaren heb ik mezelf stapsgewijs gewend aan 19 graden overdag en als ik bezig ben. Bij hoge uitzondering gaat hij op 20 graden, bv als ik erg last heb van mijn spieren. Daar helpen sokken etc niet bij. Boven staat alleen 1 radiator in de badkamer aan. Vanmorgen was het 17.5 graden in de kamer, dus helaas cv aan

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier binnen is het nu 20 graden. Blijkbaar is ons huis beter geïsoleerd dan we dachten :) We proberen de verwarming minstens uit te laten tot oktober, liefst nog wat langer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goeie tips zeg! Een tip van weekvandeenergierekning.nl is bv. radiatorfolie - dat is echt in een uurtje opgehangen, kost weinig en straalt een hoop warmte terug, dat anders in je koude muur trekt! Het is binnenkort week van de energierekening, dan krijg je veel tips en weetjes over geld besparen op je energieverbruik!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het is hier nu 20.3 graden binnen maar ik vind toch wel fris!
  De cv gaat nog niet aan, dat proberen we nog wel uit te stellen.
  Wel heb ik mijn vest en sloffen aangetrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hier gaat ie op 18 graden, tot dat niveau is het nog niet gedaald dus hij staat nog uit.

  De eerste banken komen al over de brug met het laten vervallen van boetes bij extra aflossen. Het lijkt me dat meer banken volgen en we dadelijk fijn meer af kunnen lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Normaal gaat hij aan op 19 graden. Vanochtend was het hier 18 graden. Maar omdat wij vloerverwarming hebben, zet ik hem nog niet aan. Het opwarmen duurt lang, en wacht ik er dus nog even mee. De verwarming even aanzetten voor de ochtend of avond gaat niet zo makkelijk. Dus op zijn vroegst oktober gaat hij aan. Tot die tijd staat ook de vloerverwarmingspomp op een tijdklok, zodat hij maar 1x per dag even draait. Scheelt ook weer energiekosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Inmiddels is september bijna voorbij; woonkamer is 's morgens 18 graden; eind van de dag en avond is het er 19 graden. Trui of vest aan en nog zeker een poosje volhouden zonder de verwarming.Vorig jaar ging de verwarming op 19 september aan, maar begon pas rond 6 oktober aan te springen (hiervoor moet het onder de 18 graden zijn...)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier is het soms overdag in huis al 14 graden maar dan nog de tuindeur bijna de hele dag openkachel gaat hier voorlopig ook niet aan zolang de kids nog niet klagen

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik woon in studio/appertement en heb de verwarming nog niet aan gehad. Ik vond het tot nog toe niet nodig. Het begint nu wel wat fris te worden, trek daarom vanavond maar een warme trui en en probeer nog even te besparen en dan de verwarming langzaam omhoog. De thermometer geeft aan dat het 15 graden is, ik weet niet zeker of dat klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. nou bij mij geen cv an leef von 841 netto woning von 1946 geen enkel isolatie huurwoning stoken is tegenwordig zo immens duur echt niet op te brengen

  BeantwoordenVerwijderen
 26. De energierekening dreigt onbetaalbaar te worden. Alleen al in de laatste drie jaar schoten de uitgaven voor energie omhoog met vijftien procent. Huishoudens komen in de knel, ‘energiearmoede' dreigt. Een zorgwekkende trend, die zich bovendien niet alleen beperkt tot de grootstedelijke gebieden. Aldus een studie naar energiearmoede in Nederland.

  De energierekening dreigt onbetaalbaar te worden. Alleen al in de laatste drie jaar schoten de uitgaven voor energie omhoog met vijftien procent. Huishoudens komen in de knel, ‘energiearmoede' dreigt. Een zorgwekkende trend, die zich bovendien niet alleen beperkt tot de grootstedelijke gebieden. Aldus een studie naar energiearmoede in Nederland.

  In de afgelopen vijftien jaar stegen de prijzen voor energie drie keer zo snel als de gemiddelde prijzen voor consumptiegoederen. De prijzen voor gas en elektra waren in januari 2012 maar liefst 120% hoger dan vijftien jaar eerder (zie grafiek).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daar ben ik het mee eens ik leef in eeen oude bovenwoning muren dak niks geisoliet stoken is dweilen met de kran open echt zo will ik niet leven in een dwangbuis niks meer kunen om te stoken wat een leven geen normal leven meer kunen lijden door hoge stookkosten heb inkomen von 841 netto

   Verwijderen
 27. Ben nu bij mijn moeder een week buiten is het s'avonds 5 graden moeders zet de verwarming op 13 graden . Vandaag gelukkig naar huis toe

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik zet hem altijd op 23 graden. minder vind ik niet behaaglijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hier staat de verwarring als het kouder wordt overdag nooit hoger als 16 graden. Vind het dan echt zonde om te gaan stoken. Zeker als ik alleen thuis ben overdag. Als mijn man thuis komt van werk zet ik hem wel iets hoger 18 graden. Vind het altijd prima te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen