woensdag 18 september 2013

Koopkracht

Het Nibud heeft een interessante berekening gemaakt. Voor 100 fictieve huishoudens hebben zij berekend hoe de koopkracht zich gaat ontwikkelen naar aanleiding van de plannen van Prinsjesdag. Je kunt hier naar de pagina van het Nibud gaan en je kunt daar het betreffende pdf-bestand downloaden.

Het is natuurlijk allemaal zeer fictief, en er zijn behoorlijk wat voorwaarden wat je onder de berekeningen kunt lezen, maar het lijkt wel dat als je kinderen hebt onder de 12 en zowel vader als moeder werken, dat de koopkracht maar weinig daalt. Als je dat vergelijkt met gezinnen waar maar één werkende is, dan zal hun koopkracht sneller dalen. Ondanks dat we hier een blog over geschreven hebben, is het dus absoluut geen optie om te gaan stoppen met werken.

Wij vallen in de categorie: Paar 3 kinderen tweeverdiener (5+2). We gaat ervan uit dat 5+2 staat voor man werkt 5 dagen en vrouw werkt 2 dagen per week. Het gezamenlijk inkomen van ons ligt ergens tussen de 45.0000 en 55.000 euro, dus we gaan er 0,3% op achteruit. Dat valt mee dus. Eigenlijk doen we het dus best goed: we werken niet heel veel, waardoor we de kinderopvangkosten redelijk in de hand hebben. Meer werken zorgt voor meer geld verdienen en dan zullen we juist in koopkracht achteruitgaan.

En omdat we nou eenmaal geen kinderen op marktplaats kunnen zetten, is het eigenlijk een nog betere optie om nog een kind erbij te maken. Dat zou betekenen dat ons koopkracht met 0,5% toeneemt wat neerkomt op 18 euro per maand meer te besteden.

Nou goed, het is even leuk om te lezen, maar ook niet meer dan dat. Toch zijn we erg benieuwd naar jullie. Met hoeveel procent stijgt of daalt jullie koopkracht?

24 opmerkingen:

 1. Ik denk dat de site overbelast is, of even in onderhoud, ik kom wel op Nibud maar de link naar de 100 huishoudens werkt niet, ik ben erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En via deze link:http://www.telegraaf.nl/overgeld/article21897896.ece/BINARY/Koopkrachtveranderingen_2014.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via de telegraaflink kom ik er wel. We staan er niet bij, het NIBUD kent ons niet :-). Dus ik weet niet of de koopkracht daalt of stijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, helaas het Nibud is overbelast :-) Ik ga het morgen weer eens proberen...interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gaan er 100 euro op achteruit
  Paar 3 kinderen , 4+4, gezamenlijk inkomen 55 +50
  Vind ik wel zo eerlijk
  We hebben ons 5 jaar voorbereid totdat de crisis ons zou raken
  Dan is het geen verrassing meer

  Volgens mij klopt jullie bruto salaris niet met wat jullie maandelijks inleggen
  55k bruto tezamen en 1750 en 1500 inleg! Of mis ik een paar wijzigingen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan uit van een verzamelinkomen van ons beiden van tussen de 45.000 en 55.000 euro. ML verdient ongeveer 30.000 per jaar en VL rond de 20.000 euro.

   VL verdient netto ongeveer 1200 euro, maar vult dit bedrag aan vanuit haar spaarrekening zodat ze maandelijks 1750 inlegt in de gezamenlijke rekening.

   Verwijderen
  2. Komt omdat je bruto en netto niet consequent gebruikt. Inkomen wordt altijd berekend op basis van bruto-inkomen. Je inkomen is dus waarschijnlijk rond de 90k, waarvan je netto 50k/55k netto binnenkrijgt. Dus ook voor je vergelijking met het Nibud moet je naar een andere vergelijkingsgroep kijken als dat je tot nu toe gedaan hebt

   Verwijderen
 6. Ik raak de afgelopen jaren al stukje bij beetje mijn heffingskorting kwijt en nu raakt manlief hem ook kwijt. Verder wordt de diesel weer een stuk duurder en manlief moet ver rijden voor zijn werk.
  We kunnen het financieel opvangen en waarschijnlijk is een van onze zoons volgend jaar klaar met zijn studie.
  Allemaal leuk en aardi die participatiesamenleving, Maar er wordt totaal geen rekening gehouden met mensen zoals ik die die chronisch ziek zijn en geen uitkering ontvangen want ziek geworden in een periode dat ik niet werkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De site ligt er nog steeds uit. Zal iedereen zo vroeg opstaan om te kijken of is er een ander probleem? Probeer het vandaag wel weer eens. Ben benieuwd hoe we er op achter uit gaan, hoewel het bij ons moeilijk te vergelijken zal zijn ivm zelfstandige. Dan is het altijd aan het einde van het jaar afwachten wat je werkelijk hebt verdiend en je moet afdragen aan de belastingdienst.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Via de telegraaflink kwam ik er wel. Wij staan er ook niet bij... 4+4 en dadelijk 1 kind. Blijkbaar werkt 1 van de twee dan altijd 5 dagen en de ander parttime?! Ach, wij doen wel meer dingen zoals het "niet hoort". Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 'En omdat we nou eenmaal geen kinderen op marktplaats kunnen zetten, is het eigenlijk een nog betere optie om nog een kind erbij te maken. Dat zou betekenen dat ons koopkracht met 0,5% toeneemt wat neerkomt op 18 euro per maand meer te besteden'.

  Ik ga er maar vanuit dat dit een grap is? Kinderen zijn altijd in meer of mindere mate duur, je koopkracht zal er met kinderen altijd op achteruit gaan vergeleken met de situatie zonder kinderen. Wij dragen nu 1700 euro per maand bij aan 3 studerende kinderen. En dan is er op dit moment nog steeds een basisbeurs. Straks w.s. niet meer.

  Ook ik vat de genoemde inkomensbedragen niet echt. 'Maar' 55.000 inkomen en toch een hypertheek van boven de 250.000? Dat moet dan in de tijd zijn geweest dat hypotheekadviseurs wel 10 keer het bruto inkomen als maatstaf namen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was inderdaad niet heel serieus. Kinderen leveren nooit geld op, maar volgens die site zouden we er dan op vooruit gaan.

   Overigens hebben we onze hypotheek ooit afgesloten toen we beiden nog 5 dagen per week werkten. Maar de reden dat we nu zo snel mogelijk proberen af te lossen is om ons hypotheek bedrag weer op een niveau te brengen dat past bij ons huidige salaris nu we nog maar 3+3 dagen per week werken.

   Verwijderen
  2. Ja, natuurlijk is het een grap. Mag ik ook eens lollig zijn? :-)

   Ik weet niet of je alleen dit bericht hebt gelezen of ook andere blogs? Dan ben je vast ergens tegengekomen dat we dit huis in 2007 hebben gekocht, toen alles nog mogelijk was in hypotheekwereld. En daarbij werkten we allebei ook nog fulltime, dus we konden ook een hoge hypotheek nemen.

   Verwijderen
  3. ML, zit jij nou ook te reageren vanaf je werk? :-)

   Verwijderen
  4. Haha, ik vond het juist een leuk grapje!
   Helemaal mijn smaak :)

   Verwijderen
 10. Misschien dan in één klap een zesling er bij? Levert vast nog meer koopkracht op:-)(Is dus een grapje).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De server is nog steeds overbelast.. jammer! ik probeer het morgen nog een keer. leuke grapje hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik blijf het apart vinden dat de overheid kostwinnergezinnen meer kort dan tweeverdienergezinnen. Dat las ik ook in de berekening van het Nibud.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb mijn belastingaangifte 2013 als ondernemer al klaar! Ik ga niet werken voor de overheid, genoeg is genoeg. Optimaliseren de boel, maar in loondienst kan dat niet zo flexibel als als ondernemer.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vergeet je even niet dat het over brutobedragen gaat en niet over nettobedragen. In berekeningen van het Nibud, CPB en CBS gaat het altijd over bruto-inkomsten en niet over netto-inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik kan dit verhaal niet helemaal rijmen, als je dit artikel leest:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/belastingen/21906923/__Belastingdruk_naar_60_procent__.html

  Uiteraard geeft TMG aan dat dit enkel voor de hogere inkomens geldt, beetje jammer, je hebt blijkbaar al een hoog inkomen vanaf EUR 30k, zie ook dit linkje: https://www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/het-kabinet-rutte-ii-verhoogt-de-belastingschijf-van-42-stiekem-naar-45-en-zelfs-49/

  Ziet er dus allesbehalve aantrekkelijk uit..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik blijf het ook raar vinden dat gezinnen met 1 kostwinner veel meer belasting betalen dan gezinnen met twee verdieners, het idee dat je eigenlijk niet zelf kan kiezen...
  zag een voorbeeld van een inkomen van 40000 als gezin met 1 kostwinner betaal je hiervoor 10300 belasting als gezin met 2 verdieners met inkomen van 40000 betaal je hiervoor 3600 belasting. is toch niet normaal meer??

  BeantwoordenVerwijderen