dinsdag 3 september 2013

Verlaging kinderbijslag

Het einde van de bezuinigingen is nog niet in zicht voor ouders met kinderen. Het kabinet wil het aantal regelingen voor ouders flink terugdringen. 7 van de 11 regelingen zullen komen te vervallen waardoor er nog maar 4 regelingen over blijven: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag.

En wanneer ze in de huidige tijd regelingen gaan aanpassen, weet je dat je minder geld zal overhouden. En dat geldt ook bij de aanpassing van de regeling voor ouders. Zo wordt het kinderbijslag bedrag voor kinderen vanaf 6 jaar gelijk getrokken aan het bedrag het bedrag jonger dan 6, namelijk €191 per kwartaal. Dat betekent een verlaging van €14 per kind per maand voor kinderen van 6 tot 12 jaar en een verlaging van €27 voor kinderen ouder dan 12. In ons geval merken we er niets van omdat onze oudste nog geen 6 jaar is, maar voor een gezin met 3 kinderen ouder dan 12 zal deze verlaging wel duidelijk merkbaar worden.

Hier tegenover staat dat het kindgebonden budget omhoog gaat. Maar dit is bedoeld om de afschaffing van gratis schoolboeken te compenseren.

Volgens de website z24.nl is het gevolg dat ouders met een uitkering er op achteruit gaan en werkende ouders in sommige gevallen er flink op vooruit gaan. Als je als twee-ouder-gezin echter meer dan €42.438 verdiend, zul je er flink op achteruit gaan.

Voor ons zal het in ieder geval negatief uitpakken met het gevolg dat wij voorlopig onze hand op de knip moeten houden om door middel van extra aflossingen niet teveel achteruit te gaan in onze maandlasten.

29 opmerkingen:

 1. Ik hoorde het op de radio, ja! En dan die reden die ze erbij geven: 'zodat mensen er niet teveel op achteruitgaan als ze meer gaan verdienen...' Slaat natuurlijk nergens op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ik vind dat eigenlijk wel eerlijk. In Nederland is het vanwege de belastingen en toeslagen soms bijna de moeite niet om hoger op de carriere ladder te klimmen omdat je er netto nauwelijks op vooruit gaat of misschien zelfs wel iets achteruit.

   Neemt niet weg dat het tijdstip om dit door te voeren nogal ongelukkig gekozen is.

   Verwijderen
  2. Nou ik vind dat eigenlijk wel eerlijk. In Nederland is het vanwege de belastingen en toeslagen soms bijna de moeite niet om hoger op de carriere ladder te klimmen omdat je er netto nauwelijks op vooruit gaat of misschien zelfs wel iets achteruit.

   Neemt niet weg dat het tijdstip om dit door te voeren nogal ongelukkig gekozen is.

   Verwijderen
  3. Hert gaat mij er ook niet om dat het niet eerlijk is, maar het is gewoon niet de reden... De reden is dat de overheid wil bezuinigen... En nu doen ze net of dat in ons belang is. Echt niet!

   Verwijderen
  4. In zekere zin is het wel degelijk in je belang.. Als die toeslagen moeten betaald worden uit belastingopbrengsten.

   Verwijderen
 2. Het valt mij weer mee, deze plannen waren al bekend, en ik dacht dat ze per 2014 al in gingen. Ze gaan pas per 1 juli in en in stapjes, dus ik krijg meer dan waar ik rekening mee hield. Altijd fijn als je zonder inkomen zit... En Daantje, dat gaat over de armoedeval die je hebt als je uit de bijstand gaat werken (ga je er vaak op achteruit) met deze nieuwe plannen niet meer, dan ga je er flink op vooruit. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is me wat! Onze kinderen zijn ook nog onder de 6, maar het kan wel een hoop schelen als je nu al wel boven die leeftijd kinderen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is voor mij een goede reden om maar in Duitsland werk te zoeken, daardoor heb ik hier recht op kindgeld als ik een kindje krijg. Dat is een stuk hoger dan in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jullie verdienen zoveel, dat ik het niet kan uitstaan dat je zegt dat je de hand op de knip gaat houden, dan los je maar 300 minder perjaar af aan de hypotheek, dat zal bij jullie ook niet opvallen als je kijkt hoeveel jullie per jaar extra aflossen.

  Bij gezinnen waar het gehele gezinsinkomen zo rond de 1500-2500 per maand ligt, die moeten dan pas[nu ook al] echt de hand op de knip houden,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij zijn een gezin wat tot 2500 netto verdient, 2 kids (3 en 1) maar heb nog niet het gevoel dat ik de hand op de knip moet houden.. geen recht op kindgebonden budget, zorgtoeslag etc. maar we sparen nog een redelijk bedrag per maand. ok we hebben een huurhuis dus geen hypotheek.. misschien scheelt dat. (al vind ik de huur nog best hoog 700 euro..) voor de kinderen sparen we de kinderbijslag. we doen geen buitensporig dure dingen (vakantie was een weekje roompot voor in totaal 500 euro ofzo incl uitjes maar uberhaupt op vakantie gaan is luxe). maar voor iedereen ligt het anders. als je perse wil aflossen omdat je van je hypotheekschuld af wil dan zal je idd op andere dingen moeten bezuinigen. ieder zn eigen keuzes. of je nu veel of weinig inkomen hebt, je bepaalt zelf wat je met het inkomen doet..
   Gretha

   Verwijderen
  2. Wanneer je een huurhuis hebt en je je baan kwijt raakt, kun je "gewoon" goedkoper gaan wonen. Wanneer 1 van ons zijn/haar baan kwijt raakt, zullen we het huis gedwongen moeten verkopen en blijven we met zo'n grote schuld achter dat we in de schuldsanering moeten.

   We kunnen er voor kiezen om nu gewoon lekker royaal ons geld uit te geven en niet te ver vooruit te kijken, maar dat betekent dat iedereen mee zal moeten betalen om onze schuld te betalen als we eenmaal in de schuldsanering komen. Aangezien we gewoon onze eigen problemen willen oplossen, kiezen wij er bewust voor om onze hypotheek zo ver te verlagen dat we al onze kosten ook kunnen blijven betalen als één van ons zonder baan komt te zitten.

   Vandaar dat we dus echt wel de hand op de knip moeten houden om onze hypotheek zo snel mogelijk terug te brengen. Niets mis mee toch?

   Verwijderen
  3. moet je wel zo slim zijn om ingeschreven te blijven swtaan ook al woon je naar je zin (kost ons 17 euro per jaar.. ik zie het als een woonverzekering idd voor als we noodgedwongen moeten verhuizen. huur zit net boven toeslaggrens nl) maar helemaal mee eens hoor :) en voor iedereen is hand op de knip anders... het is zeker anders dan met een echt minimum inkomen of eronder zelfs.. maar het heet nu eenmaal zo ;) dus ik snap je wel hoor :) maar ook degenen die het verschil voelen in inkomen en dus meer moeten bezuinigen dan een ander. het is en blijft soms oneerlijk in NL... :( (maak het van dichtbij mee.. )

   Gretha

   Verwijderen
  4. 'wij voorlopig onze hand op de knip moeten houden' omdat de kinderbijslag iets lager wordt?! ' Kreeg een vreemd en vervelend gevoel toen ik dit las. Jullie hoeven je hand niet op de knip te houden, integendeel. Jullie kiezen ervoor want jullie verdienen meer dan genoeg om het zonder kinderbijslag te redden. Jullie hebben een hele hoge hypotheek uit eigen vrije wil die jullie makkelijk kunnen betalen en kunnen dan zelfs nog aflossen, terwijl jullie beide part time werken. Zoals wel meer mensen met ene bovenmodaal inkomen hebben jullie geen idee hoe het er in gezinnen aan toe gaat die echt van een minimum moeten rondkomen... (en natuurlijk kun je niet gewoon maar even verhuizen als je in een huurhuis woont, droom verder!)

   Verwijderen
  5. Beste anoniem, als je de blog goed hebt gelezen, zul je ook gelezen hebben dat we toch echt moeten bezuinigen als we niet tot onze dood hypotheekrente willen blijven betalen. Wij hebben er voor gekozen om onze hypotheek af te bouwen en om onze kinderen niet met een torenhoge schuld achter te laten als we komen te overlijden. Daar is geld voor nodig en als je goed hebt gekeken, zie je ook dat we elke maand een begrotingstekort hebben van enkele tientjes. Door deze extra aflossingen kunnen we dat tekort compenseren. Wanneer we nu door deze extra bezuinigingsmaatregelen weer een paar tientjes per maand binnenkrijgen, rest ons niets anders dan de hand op de knip te houden en nog meer af te lossen om per maand niet achteruit te gaan in onze bestedingsruimte.

   Verwijderen
  6. Die heb ik ook goed gelezen en jullie andere blogs ook, oa met wat jullie verdienen. Als je moet bezuinigen omdat de kinderbijslag ietsjes omlaag gaat en je wilt blijven aflossen op je veel te hoge hypotheek ben je raar bezig.

   Heel goed dat je aflost, terwijl je part time werkt en daar een heel goed inkomen mee verdient maar nog beter was een hypotheek aan te gaan in verhouding met je inkomsten. Je moet niet zeuren dat de kinderbijslag (die je met jullie inkomen eigenlijk niet nodig hoort te hebben) invloed heeft op de hoogte van je hypotheekschuld als je er niet meer bent. Jullie eigen keuzes hebben invloed op de hoogte van de schuld, zoals een hele hoge hypotheek afsluiten en part time werken, niet de extra's (en dat is kinderbijslag met zo'n inkomen).

   Verwijderen
  7. Gretha: ik zou ook zeker voor 17 euro per jaar ingeschreven blijven staan bij de stichting. Misschien dat er nog eens een ander huis op jullie pad komt. (of als jullie straks 65+ zijn naar een seniorenwoning! :-)

   Verwijderen
  8. @anoniem van hierboven van 14:23 uur:
   Waarom zijn wij raar bezig als we moeten bezuinigen omdat de kinderbijslag omlaag gaat en we willen blijven aflossen? Zoals hierboven al gezegd: wij willen niet onze kinderen opzadelen met het restant van onze aflossingsvrije hypotheek als wij komen te overlijden. Het is gewoon noodzakelijk dat we nu gaan aflossen. En als we minder inkomsten krijgen omdat de kinderbijslag omlaag gaat, dan moeten we toch weer ergens anders gaan kijken waar we op kunnen bezuinigen?

   Ik ben het helemaal met je eens betreffende het aangaan van een tophypotheek. Toen wij de hypotheek afsloten, werkten we beide fulltime en hadden we geen kinderen. Daarbij werd het in die tijd ook geadviseerd door de hypotheekadviseurs: 'Neem een zo hoog mogelijke hypotheek'. Daarom hebben wij nu ook een hoge hypotheek. Toen VL zwanger was, riep ze nog heel stellig dat ze graag 4 dagen wilde blijven werken. Maar toen ZL1 eenmaal geboren was, zijn wij ouders geworden en wij willen graag onze kinderen zelf opvoeden. Dan nu maar even wat minder werken en wat minder verdienen.
   Inmiddels zijn wij ook wijzer geworden en willen we van onze tophypotheek af. En dat doen we door middel van versneld aflossen. En dat geld moeten we toch ergens vandaan halen.
   We lossen dit jaar heel veel af, omdat we nog behoorlijk veel spaargeld hebben uit de tijd dat we nog niet samen waren en we fulltime werkten. Dat zal volgend jaar zeker anders worden.

   Verwijderen
 6. Ik denk dat de overweging van 'Wat kost een gezin' dezelfde is als die van ons die vrijwillig onze 3 studerende kinderen financieel ondersteuning. Voor ons geldt dat geen instantie of deurwaarder ons hiertoe kan dwingen, maar dat het wel een morele verplichting naar onze kinderen is. In juridisch jargon heet zoiets vaak: een natuurlijke verbintenis, niet rechtens afdwingbaar. Je kunt er natuurlijk voor kiezen niet voor je kinderen te betalen en ze een studieschuld te laten oplopen, maar dat betekent meestla het verplaatsen van een probleem, met inderdaad de kans dat uiteindelijk de samenleving er voor op moet draaien. Goedkoper gaan huren, dat kan alleen als die huizen ook beschikbaar zijn. Een tweekamerwoning in een buitenwijk van Amsterdam kost al 600 euro per maand. En doordat mensen ingeschreven blijven staan, (ook als ze al een passende huurwoning hebben- dus om terug te vallen op een goedkopere woning in geval van nood) blijft de woningmarkt voor huurwoningen natuurlijk wel verstopt zitten... De vraag naar goedkopere huurwoningen blijft op die manier kunstmatig hoger dan de werkelijkheid vereist.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoezo blijft de vraag naar goedkope huurwoningen hoog als ik ingeschreven blijf staan bij mijn woningbouwcorporatie ? ik betaal elk jaar netjes mijn kosten hiervoor en meer niet. ze hoeven geen woningen beschikbaar te houden voor ons.. we krijgen geen woningen zelf aangeboden. als wij zouden willen verhuzien moeten we zelf op woningen gaan reageren... ? ik weet natuurlijk niet hoe andere corporaties werken, maar je moet vaak jaren ingeschreven staan als je uberhautp kans wil maken op een huurwoning... dus pas inschrijven op het moment dat je wil of MOET verhuizen is te laat... ?? hoe wil je het anders doen ? wij hebben een huurhuis boven de toeslaggrens. eigen keus, past ook bij het inkomen (zit ook en inkomenseis aan natuurlijk). prima. maar ik wil als wij uit elkaar gaan of man zijn baan verliest wel een dak boven mij hoofd hebben en niet op straat staan.. is dit zo gek ? maar hou ik hiermee d ehuizenmarkt op slot ? volgens mij spek ik alleen maar de woningbouw met 18 euro per jaar waar ze niets voor hoeven doen behalve mijn gegevens bewaren en mijn inschrijfdatum ivm mijn opgebouwde punten... ?
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je ingeschreven blijft staan, blijf je geregistreerd staan als woningzoekend. Ook als je dat in werkelijkheid niet (meer) bent. De vergelijking met een verzekering gaat in dat opzicht niet helemaal op. Op basis van het aantal woningzoekenden gaat het ingewikkelde politieke spel tussen gemeente (grondeigenaar), vastgoedsector, projectontwikkelaars etc. gespeeld worden. Veel (ook niet actuele) vraag naar woningen drijft de prijs op. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het persoonlijk (dus op microniveau) niet heel verstandig kan zijn als woningzoekende ingeschreven te blijven staan, dus voel je vooral daar niet bezwaard over;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bij deze corporatie kan je aangeven of je idd woningzoekend bent of niet.. volgens mij. weet t niet zeker. we wonen hier alweer meer dan 4 jaar dus is weer even geleden...
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo mensen,

  zullen we elkaar in zijn waarde laten?
  Iedereen maakt keuzes in dit leven, die ze soms jaren later betreuren. Maak elkaar niet af, daar is deze blog niet voor bedoeld. Ik geniet enorm van deze blog en steek er heel veel van op. En niemand is blij met deze crisis.
  Gr. Ria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit ook een hele leuke blog. Maar ik begrijp dat de uitdrukking: "we moeten de hand op de knip gaan houden" een beetje wrang over kan komen, gezien het riante inkomen. Dat er een hoge hypotheek tegenover staat hebben ze ooit zelf voor gekozen. Bewonderenswaardig, maar wanneer je goed nadenkt, ook niet meer dan logisch dat ze deze af willen/moeten lossen. Zelf verkeren wij ook in een gelukkige positie met een goed inkomen en gaan we er met de nieuwe regelingen ook op achteruit. Gelukkig hoef ik de hand nog lang niet op de knip te houden. Er wordt hier nog genoeg afgelost en gespaard. Dus écht bezuinigen is nog niet nodig. En ons inkomen is nog aanzienlijk lager.
   Dat zij er voor kiezen om verder te bezuinigen zodat ze evenveel kunnen blijven aflossen is hun goed recht. Maar voor lezers met veel lagere inkomens en financiële problemen kan ik begrijpen dat de manier van verwoorden wrang is.

   Groetjes, Immy

   Verwijderen
  2. Dat snap ik helemaal. Maar als je niet aflost, kom je later gigantisch in de problemen met alleen AOW en een misschien niet meer bestaand (!) pensioen. Dus ....ze "moeten" wel, zoals zovelen. Maar waar het mij omgaat, is dat iedereen zijn situatie anders is. Het breekt dan alleen maar af, om met het vingertje te wijzen en te roepen dat het allemaal wel meevalt bij ze. Dat kan dan wel zo zijn, maar ze schrijven dit blog (en meerderen doen dit) om met ELKAAR (toespraak Peter van UHM! 4 mei) wat wijzer te worden en elkaar te bemoedigen.
   Gr. Ria

   Verwijderen
 11. Het meer is toch nooit vol, makkelijk naar een ander wijzen. Het is ieder voor zich en zuinig aan kan geen kwaad geniet van jullie blog elke dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook mensen met een hoger inkomen hebben het recht om zuinig te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. goh wat een reacties. een ieder bepaald toch zeker zelf hoe ze met hun budget omgaan? het is alleen maar aan te sporen om een hoge hypotheek versneld af te lossen. wat maakt het uit of je een hogere inkomen hebt? als ze willen bezuinigen om meer af te kunnen lossen moet dat kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kinderbijslag is een tegemoetkoming in de kosten van je kinderen. Dit heeft niks te maken met het inkomen van ouders en het wel of niet nodig hebben financieel. Daarbij krijg je omliggende landen een stukje meer kinderbijslag. Er is veel armoede in gezinnen. Ontzettend triest dat de kinderen de dupe moeten worden van de crisis.

  BeantwoordenVerwijderen