maandag 16 september 2013

Zonnepanelen

De vaste lezers van onze blog zullen zich vast de blog over zonnepanelen of aflossen nog wel herinneren. Er werden discussies op andere fora gestart over onze blog omdat niet iedereen het eens was met onze mening. Ik zal daarom deze blog maar beginnen met melden dat zonnepanelen op de lange termijn zeker een goede investering zijn. Op de lange termijn.

Wanneer aflossen van je hypotheek belangrijker is, bijvoorbeeld omdat je huis "onder water" staat, dan moet je voorlopig niet beginnen met zonnepanelen. Voordat je met zonnepanelen meer hebt bespaard met een extra aflossing, ben je minimaal 15 jaar verder.

De meeste berekeningen van de terugverdientijd van zonnepanelen zijn gebaseeerd op een steeds hoger wordende elektriciteitsprijs. Maar vandaag was op nu.nl te lezen dat de verbindingscapaciteit tussen Duitsland en Nederland flink vergroot wordt, waardoor er meer goedkope stroom vanuit Duitsland naar Nederland geïmporteerd kan worden. Hierdoor zal de prijs vermoedelijk niet omhoog, maar omlaag gaan.

Met een dalende elektriciteitsprijs blijven zonnepanelen voor ons nog minder interessant dan extra aflossen.

16 opmerkingen:

 1. Vorig jaar hebben wij na veel wikken en wegen besloten om zonnepanelen te laten plaatsen. Het levert bij ons minder financieel voordeel op dan aflossen van de hypotheek. Wij hebben voor de zonnepanelen gekozen om iets minder afhankelijk te zijn van elektriciteit van de grote centrales en een bescheiden bijdrage te leveren aan het gebruik van een alternatieve, schonere energie. Wij zijn ons er goed van bewust dat de ontwikkeling en produktie van zonnepanelen ook vervuiling met zich meebrengt en kostbare grondstoffen vergt. Maar wij vinden het belangrijk dat het onderzoek om dat te verbeteren wordt gestimuleerd, zodat de produktie van zonnepanelen verbeterd wordt. Om geld te besparen is minder energie verbruiken nog altijd de beste bijdrage.
  JBR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is voor mij juist een rede om nog even te wachten met zonnepanelen: je wordt helemaal niet onafhankelijk van energiemaatschappijen. Je bent nog steeds afhankelijk van hun netwerk en hun bereidwilligheid om jou stroom te kopen. Onlangs was ik bij iemand met zonnepanelen op het moment dat de stroom uitviel. Tot hun grootste verbazing hadden zij ook geen stroom meer, terwijl de zon scheen...

   Verwijderen
  2. Volgens mij wordt er ook niet gezegd dat je onafhankelijk wordt, maar wel dat je minder afhankelijk wordt. En dat is een waarheid als een koe. Je bent minder afhankelijk van de grappen en grollen van de overheid en de energiemaatschappijen op het gebied van energie

   Verwijderen
 2. Ben ik helemaal met je eens. Ik heb ook altijd zo gedacht en relationeel weet ik dat je de waarheid spreekt.

  Het gaat om vrijheid enonafhankelojkheid. Dat is een afgelost huis, voordelige (eigen) groente op tafel zetten, grip op je geld en een afgelost huis.

  Veel mensen zien niets van het aflossen, wel dat je een zuinigerd bent enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant! Ik wil graag zonnepanelen, en dit troost me dan weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zonnepanelen zijn ook nog best prijzig.

  Ik heb hier een complete set liggen, helaas geen geld op het dak in orde te maken :( Dus ik moet nog wachten met plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen

 5. Zorgen voor een lagere energie rekening levert op korte termijn het meeste op. Dus wasdroger niet meer gebruiken. De vloerverwarmingspomp niet continue laten draaien, maar eens in het kwartier.

  Daar kan geen zonnepaneel tegenop! :-)
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het er hartstikke mee oneens wat je hier zegt. Aflossen doe je ook met een lange termijn in ogenschouw, op korte termijn loont aflossen namelijk helemaal niet. 1.000 euro aflossen om 30 euro per jaar te besparen is in principe van de zotte, maar omdat je weet dat op de lange termijn je huis een keer gaat verkopen ofwel je je hypotheek moet aflossen is het een verstandige beslissing. Je rendement is in principe maar ongeveer 3%. Aflossen is alleen maar nodig als je huis onder water staat én je bent van plan om op kortere termijn een keer te gaan verhuizen. Je wilt tenslotte niet met een restschuld achter blijven

  Iets anders geldt voor zonnepanelen, op lange termijn en korte termijn is het een verstandige beslissing. Op korte termijn omdat je rendement direct 11 a 12% is, je maandelijkse lasten gaan fors omlaag. Je financiele onafhankelijkheid verbeterd fors, zo kom je minder snel in de problemen als je bijvoorbeeld je baan verliest. Op langere termijn is het ook een verstandige investering omdat je na 15 jaar je investering en je aflossing hebt terugverdient, daarna is het helemaal extra verdienen. Ik ga bij mijn berekeningen uit van een kWh-prijs van 21 cent, ook nog over 10 jaar tijd. Zo kun je nooit nat gaan op je terugverdientijd.

  Wat neem ik dan niet mee:
  - Je zult een keer moeten investeren in een nieuwe omvormer, maar als je een goede offerte pakt heb je in ieder geval 10 jaar garantie
  - Je huis zal in waarde stijgen omdat je aantoonbaar lagere energielasten hebt, dit is echter moeilijk te kwantificeren.
  - Zonnepanelen kun je bij een verhuizing meenemen naar je nieuwe huis
  - Stroom zal nooit heel erg veel goedkoper worden. Het grootste gedeelte van de stroomkosten bestaat namelijk uit energiebelasting en transportkosten. Als de stroom goedkoper wordt is het hooguit 0,5 a 1 cent. Als we dan ook inflatie in ogenschouw nemen mag je gewoon met grenzende zekerheid zeggen dat stroomprijzen op langere termijn gaan stijgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook niet verwacht dat iedereen het eens zou zijn gezien de hoeveelheid reacties op onze vorige blog. Maar op korte termijn zijn zonnepanelen totaal niet interessant. Je geeft eerst een paar duizend euro uit en pas na een jaar of 8 sta je weer op nul. De strekking van de blog is dat wanneer aflossen belangrijker voor je is, dan kun je beter niet in zonnepanelen investeren. Je bent immers eerst 8 jaar bezig om je geld terug te verdienen dat je ook direct in een extra aflossing had kunnen steken.

   Op de lange termijn blijven zonnepanelen nog steeds het meest winstgevend/besparend. Al is het moeilijk in te schatten wat er over 10 jaar met het terugleveren van energie gaat gebeuren. Net als dat je nu ook niet kan inschatten wat er gaat gebeuren als iedereen over 10 jaar in een hypotheekvrij huis woont.

   Verwijderen
  2. Het ligt er maar aan hoe je het ziet. Ik vind het bijzonder interessant om mijn maandelijkse lasten met 50-60 euro omlaag te zien gaan. Geeft mij meer financiële onafhankelijkheid. De terugverdientijd vind ik in deze wat minder interessant omdat ik toch kijk naar de langere termijn.

   Het is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. Ik kan me ook prima voorstellen dat iemand wilt aflossen. Maar om zo stellig te zijn dat zonnepanelen per definitie onverstandig zijn op korte termijn vind ik gewoon te kort door de bocht en absoluut verkeerde voorlichting.

   Verwijderen
 7. Ik ben het in deze wel eens met zakelijke bezuiniger :)

  Maar ik denk dat het eigenlijk helemaal niet zo superveel uitmaakt welke keuze je maakt. Zonnepanelen of hypotheek aflossen zijn beide prima keuzes tov je geld op een spaarrekening laten staan op dit moment... Al blijft een buffer ook belangrijk, want als er iets onverwachts gebeurt wil je toch ook wel wat geld achter de hand hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vroeg me af. Wat is voor jullie lange en korte termijn? In mijn geval heb ik na 13 jaar EN de zonnepanelen terugverdiend EN heb ik het bedrag wat ik niet op dag 1 kon aflossen vanwege mijn investering in zonnepanelen alsnog afgelost. Ik stap even over enkele mitsen en maren heen, maar vanaf dat moment haal ik het alternatief nl. meteen de woningschuld aflossen met HELE grote stappen in. In 13 jaar + 2 jaar (de tijd die het me kost de besparingen van het alternatief van meteen de woningschuld in te halen)speel ik in principe quitte. Voor mij is die 15 jaar alleszins te overzien, maar voor jullie is dat kennelijk een onoverkomelijk probleem...Ieder zijn meug laten we maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens, voor mij is lange termijn vergelijkbaar met mijn hypotheek. Hypotheek sluit je tenminste ook af voor 30 jaar

   Verwijderen
 9. Ik gooi nog een beetje hout op het vuur ;-)
  Er wordt zonder blikken of blozen veel geld uitgegeven aan TV's, gms's, iPad's etc. Daar wordt niet gesproken over terugverdientijd... Die is er namelijk niet. Na een jaar of 2-3 (TV wat langer natuurlijk) is er een nieuwere, betere, snellere en ben je weer aan de beurt.
  Ik heb begin 2012 eerst bespaard: verlichting vervangen, koelkast vervangen, zolder geïsoleerd, ramen en deuren aangepakt. Stroomverbruik hierdoor per jaar met 1.000 kWh verlaagd én toen 9 zonnepanelen aangeschaft die mijn volle verbruik van ongeveer 1.900 kWh afdekken. Mijn energievoorschot is daarmee gedaald van € 165,- naar nu €72,- En dat voorschot is bijna uitsluitend voor het gas en vaste lasten. Op het eind van het jaar krijgen we nog steeds terug. Per jaar bespaar ik dus dik € 1.100,- (gas en stroom dus). We hebben we alle investeringen gedaan met bestaand spaargeld, dus niks geleend. Daarnaast ook nog afgelost, maar dat is weer een ander verhaald (zie mijn blogs hierover maar...)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De elektriciteitsprijs van de energiemaatschappijen ligt rond de 20 a 25 cent per KW,
  de prijzen van een zonnepanelen lagen in 2003 rond de 5 euro voor 1 PW,
  nu rond de 1,5 euro per 1 PW (daling van 35 cent per PW per jaar)
  Dus elk jaar dat je langer wacht met aanschaf,
  bespaar je meer dan dat je uitgeeft aan de energiemaatschappijen.

  Gerben

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aanschaf zonnepanelen niet interessant meer.
  De huidige salderingsregeling, het wegstrepen van eigen energieverbruik met eigen opgewekte energie, wordt na 2017 onzeker. Dit zei minister Kamp van Economische Zaken tijdens het Wetomgevingsoverleg Energie.
  Inkomstenderving voor het rijk.Het draait allemaal om geld. Als burgers op een groene manier energie wil opwekken is dat OK, maar als op een gegeven moment het rijk hiervan derving van ondervindt dan worden gewoon de regels veranderd. We betalen als burger al heel veel belasting en als er op een groene manier nog een voordeeltje te halen valt wordt hier mogelijk na 2017 ook alweer een stokje voor gestoken. Ik hoop dat de salderingswet overeind blijft. Zo houden de mensen die in de zonnebranche actief zijn ook hun werk en komen niet in de WW.

  BeantwoordenVerwijderen