vrijdag 27 september 2013

Extra accijns op brandstof

Zoals iedereen waarschijnlijk wel al weet, gaat het accijns op diesel en lpg vanaf 1 januari weer wat omhoog. Diesel 3 cent per liter en lpg zelfs 7 cent. Aangezien wij een dieselauto hebben, gaat voor ons dus de prijs met 2% per liter omhoog.

Om dezelfde kosten voor brandstof te houden, moeten we dus "gewoon" 2% zuiniger rijden, maar aangezien wij al best zuinig rijden is dat nog best een uitdaging. Onze Passat verbruikt volgens de boordcomputer gemiddeld zo'n 5.4 liter per 100 kilometer. Deze week een beetje aan het experimenteren geweest om wat zuiniger te rijden en ik heb uiteindelijk een gemiddelde (over 200 kilometer gemeten) van 4.8 liter per 100 kilometer gehaald.

Dat is 11% zuiniger dan voorheen. Met een beetje meer controle over het gaspedaal hoeft die stijging van 2% dus geen probleem te zijn voor de portemonnee. Met een gemiddeld aantal kilometers van 50.000 per jaar, zouden we met deze nieuwe rijstijl zo'n 300 liter besparen en daarmee dus ongeveer €450 per jaar.

Tja, dan moeten we de nieuwe rijstijl alleen nog even vol blijven houden en dan zouden we dus dankzij de verhoging toch nog geld overhouden. Of is dat te positief gedacht? :-)

9 opmerkingen:

 1. Yep, ook weersinvloeden zijn van invloed op het gebruik. Deze week is bezien in dat licht niet maatgevend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En als je al jarenlang zo zuinig mogelijk rijdt en zo vaak mogelijk carpoolt, valt er niks te bezuinigen. De woon-werk km's worden er niet minder van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat voor dingen heb je zoal gedaan om zuiniger te rijden? Zoals je weet ben ik al een tijdje op zoek naar nieuwe manieren om zuinig te rijden. Zie http://rentenierenophypotheek.blogspot.nl/search/label/brandstofverbruik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is veel te positief gedacht, over 200 km is veel te weinig om er echt iets over te kunnen zeggen. Sowieso gaat je verbruik in de winter flink omhoog vanwege de kou, ook ander slecht weer zoals sneeuw, regen en wind heeft een flinke impact op je verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet je dat file-rijden extreem veul brandstof kost? Ook airco, verwarming en verlichting zorgen voor een hoger brandstofverbruik
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bandenspanning goed in de gaten houden,
   zo min mogelijk remmen,
   zo vroeg mogelijk schakelen,
   rustig rijden als de motor nog koud is,
   nooit de motor 'warm draaien',
   zo min mogelijk gewicht meenemen,
   let op achterruitverwarming (3 tot 5 % extra brandstof)
   Houd de ramen dicht (5 tot 10% meer brandstof)
   Meer goede tips op deze site:
   http://members.ziggo.nl/kroone/gas/

   Verwijderen
 6. Dus je hebt al jaren onzuinig gereden, erg jammer :(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. You'd probably cut more fat doing that.

  Feel free to visit my web site; fat loss factor free

  BeantwoordenVerwijderen