maandag 9 september 2013

Huisdieren

Het zat al een tijdje in de planning om een blog te schrijven over huisdieren. Wij hebben er nu geen, maar het lijkt ons leuk om op termijn toch eens een cavia of een konijn te halen. En dan meteen maar twee, anders vereenzamen deze gezelligheidsdieren. VL heeft in haar jeugd een konijn gehad en ook twee cavia's. Verder liepen er in huis ook twee katten rond. Reuze gezellig, met name de katten. De cavia's, dat was wat minder. Met name omdat ze op de slaapkamer stonden, en cavia's hebben het gezellig 's nachts.

ML heeft daarentegen echt een gruwelijke hekel aan huisdieren. Dat komt omdat hij ook allergisch is voor de meesten harige dieren, maar daarnaast vindt hij met name katten en alles wat erom heen komt kijken echt verschrikkelijk. Een stinkende kattenbak, etensbakjes op de vloer en overal kattenhaar. Een konijn, daar wil hij nog wel eens over nadenken, maar die komt pas als ZL1 oud genoeg is om zelf het hok schoon te maken. VL wil dolgraag nog wel een klein konijntje in huis, maar het schijnt dat die enorme Vlaamse Reuzen juist heel kindvriendelijk zijn.

Nou ja, in ieder geval hebben we nog wel een aantal jaren om erover na te denken. Misschien moeten we ons maar eens opgeven als logeeropvang voor konijnen. Dan hebben we een paar weken een konijn in huis, kunnen we eens kijken hoe dat bevalt.

Huisdieren kosten natuurlijk ook geld. Denk dat in de eerste plaats aan eten, drinken, kattengrind en hooi of zaagsel. Dit zijn kosten die maandelijks terugkeren. Daarnaast heb je natuurlijk ook kosten voor een kattenbak of konijnenhok.

Echter, de grootste kosten zitten in de dierenarts. Geen idee wat een vaccinatie oid kost, maar vandaag hoorden we van kennissen van ons dat hun jonge katje is aangereden. Hij heeft een nachtje bij de dierenarts doorgebracht, waar bleek dat hij zijn heup gebroken heeft. Een operatie kost 1500 euro. Ze laten dat niet doen, maar de kat is nu bij hun thuis en met veel rust moet het met zes weken weer genezen zijn.

Wat moeten we nu met dit verhaal? Wij vinden, dat als je een huisdier hebt, je ook op moet draaien voor de kosten. Zo'n beest heeft een operatie nodig, dan moet je die ook betalen. Aan de andere kant, als het met zes weken ook geneest, dan is dat weer een afweging die je moet maken. Wij weten het niet, we hebben het net ook via via gehoord. Maar dit onderstreept nog wel eens, dat hier zeker geen katten in huis komen.

Maar zo'n überschattig konijntje mag toch wel, ML? *hinthint*

18 opmerkingen:

 1. Er zijn dierenartsen die een zgn sociaal tarief hanteren - zie bijvoorbeeld http://www.beterbeest.nl/BeterBeest.nl/Sociaal_tarief.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je beesten heb moet je er voor zorgen. Onze veestapel dunt uit en wordt ook niet meer aangevuld.

  Momenteel huizen er twee katten, een vogel en een vis. Buitenhuis nog een paard.

  Paard is inmiddels 20 en heeft 7 jaar geleden e e n blessure opgelopen. Die bij elkaar ruim 7000 euro heeft gekost. Blessure heeft hij nu geen last van maar kan weer opspelen. Mocht die weer opspelen is het einde oefening en gaat er niet nog een keer zoveel geld in gezien zijn leeftijd en de herstelperiode.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een vaccinatie voor een konijn kost momenteel in de Randstad zo rond de 35 euro voor het eerste konijn. Het 2e is rond de 25 euro en de prijzen gaan jaarlijks omhoog.
  Voor een kat kun je een huisdierenverzekering afsluiten. Als het een jong dier betreft kan dat zeker intressant zijn. Je mag dan ook de sterilisatie declaren. De enting voor katten zitten hier zo rond de 50 euro. Het zijn geen kattenpisbedragen ;)
  Gr. Chanel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je dieren hebt moet jer goed voor zorgen, en die kunnen heel veel geld kosten.
  ( en ik vind dat je een jonge kat niet "vrij "naar buiten hoort te laten gaan.

  Hier momenteeel een opvang hond ( ik vang honden op, dit is de 7 de, en daar betaal ik alleen de voeding van etc... geen da kosten. daarnaast 2 eigen honden en 2 katten en 4 kipje's. per week ben ik zeker 30 euro kwijt aan ze, zonder extra da kosten.

  Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je dieren hebt moet je er voor zorgen. Dus hier komen geen beesten in huis. Voor de meesten ben ik, net als jouw man, allergisch voor. En voor de rest wil ik er geen tijd voor vrij maken om ze te verzorgen. Zoonlief wil graag een hond, heb al tegen hem gezegd dat hij moet wachten tot hij uit huis gaat. Wij hebben vroeger thuis ook beesten gehad, marmot, katten, vissen, vogels. Mijn ouders zorgden daar voor. Ik vind het echt niet leuk, zelfs een vis komt hier er niet in. Heb hier trouwens wel huisdieren, kunnen ze alleen niet mee spelen, zijn namelijk spinnen. Hahahaha.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om eerlijk te zijn: wij hebben onze konijnen nog nooit laten vaccineren; sterker nog: ik had er nog nooit van gehoord dat dit kon! Slecht geïnformeerd bij de dierenwinkel, blijkbaar!

  Wel gebruiken wij een speciale spray tegen madenziekte (heeft ook nog een chique naam, maar ik heb geen idee wat!)

  Maargoed, ik vind konijnen dus relatief goedkoop daardoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik betaal 21 euro per jaar voor alle vaccinaties van het konijn. Verder kost een konijn bijna niets. Gewoon veel hooi en niet te veel biks geven en daarnaast groente/fruitresten die je anders toch weggooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een konijn is niet al te duur. Maar een kat...oh daar gaat zo ontzettend veel geld in zitten. En inderdaad, dan heeft het beestje een dure behandeling nodig en dan kun je het niet over je hart verkrijgen om het niet te doen.
  Manlief zou graag katten willen, maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt! De twee katten van de overburen komen dagelijks gezellig bij ons knuffelen, dus met deze "leenkatten" moet ie het doen. Als ze weg zijn passen we er ook op. Prima. Wel de lusten, maar niet de lasten. Als ik hoor hoeveel die katten hen kosten!!! Naast voer gaan ze regelmatig naar de dierenarts. Dan heeft er weer een gevochten en is er iets met een tand, dan heeft er weer een diarree of wat dan ook. Het loopt flink in de cijfers!
  Misschien als we financieel onafhankelijk zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vaccinatie voor een konijn heb ik nooit van gehoord, wel lieten we ons konijn sterilisteren omdat ze vaak kans hebben op baarmoederhalskanker.
  dat verhaal van die gebroken heup kan ik moeilijk geloven, zeker als iets met 6 weken rust te genezen zou zijn. Onze kat heeft dit ook gehad en het genas gelukkig, een opratie zou zeker geen 1500 euro hebben gekost, hooguit een paar honderd.
  Ik zet elke maand geld opzij voor de katten, voor vaccinaties en vlooienbehandelingen en zo. Operaties en noodgevallen worden uit de buffer betaalt. heb je dat niet dan kun je een verzekering afsluiten voor je kat.
  Ik zou zeker geen huisdieren nemen als je man er zo een hekel aan heeft. Beesten voelen dat. Onze buren hebben 2 katten ondanks dat buurman gloeiende hele er aan heeft en die katten zijn dus ook nooit binnen daar, best zielig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een grote hond en een poes hier. Toch per maand zo'n 50 Euro aan kwijt en dan moeten er geen extra grote kosten bijkomen qua operaties o.i.d Voor ons is het 't ruim waard en kiezen daar ook bewust voor. Je kan nog duurdere hobby's hebben en dit gaat nog wel iets verder dan hobby. Maar goed om er stil bij te staan en een weloverwogen keus te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier ook twee konijnen. Ze worden 1 keer per jaar ingeënt en dat is meestal op aparte konijnen ent dagen dan kost het ongeveer €20,00 per konijn.
  Ook is het inderdaad belangrijk dat je twee konijnen pakt omdat het echte gezelschapsdieren zijn. Dan is het ook belangrijk dat je ze van allebei de geslachten pakt want die gaan goed samen. Heb je twee mannetjes of twee vrouwtjes dan is er vaak ruzie. Dan komt daar natuurlijk de sterilisatie van het mannetje bij ongeveer € 80,00 en/of baarmoederverwijdering van het vrouwtje. Vrouwtjes krijgen na ongeveer 6 jaar vaak baarmoederkanker. Wil je die kosten voor zijn ga dan kijken bij konijnenopvang want daar is dit vaak al gebeurt. Konijntjes uit de winkel worden vaak doorgefokt en krijgen dan allerlei ziekten. Zelf drie konijntjes uit de winkel gehad (eentje binnen en paar dagen dood) en die hadden en hebben allebei kiezen problemen. Dit komt daar vaak bij voor. De tanden en kiezen van konijnen groeien door en dan krijgen ze haken als ze niet goed afslijten op elkaar. Deze haken groeien dan in de wang wat erg veel pijn doet. en die moeten dan bij de dierenarts weer verwijderd worden. Soms onder narcose soms niet vaak ook nog antibiotica. Hup Kassa ongeveer tussen de € 50,00 en € 100,00 per keer. De konijntje uit de opvang nooit problemen mee gehad. Verder hebben ze ook de ruimte nodig sluit ze niet op in een te klein hokje maar geef ze de mogelijkheid om te rennen. Kan dat binnen niet dan zorg voor een buitenkonijn. Eten inderdaad veel hooi en alleen biks geen gemengd voer. Natuurlijk veel groenafval echter niet alles kan verdiep je daar ook in. Zoals je ziet komt er ook bij een konijn veel kijken en is het niet alleen maar een leuk knuffeldier.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is hierboven al vaak gezegd: als je huisdieren hebt, moet je er ook goed voor zorgen. Ik zou niet zonder m'n dieren willen, ook al kosten ze zoveel geld. We hebben één lieve kater, maar hij krijgt elk jaar, buiten de normale inentingen, een preventieve leukose- (leukemie) inenting, omdat ik al 2 katjes erg jong aan deze ziekte heb verloren (komt hier nauwelijks voor, maar dat hebben wij dan weer). Vaccin moet ik 25 km van huis op gaan halen. Verder 3 ezels (waarvan 1 "kadootje", eind november 2012 is er een veulentje geboren), die ook een boel kosten. Ik zou zonder huisdieren vast miljonair zijn geweest :) maar ook minder gelukkig! Ik besteed het geld liever aan m'n kinderen en huisdieren dan aan mezelf...
  Denk er goed over na voordat je een huisdier aanschaft. Het is toch een levend wezen, dat je nooit zomaar bij het grof vuil mag zetten omdat je het beu bent of omdat het te duur is...
  Succes met je beslissing!
  Groetjes, MB.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je voor cavia's of konijntjes gaat: neem inderdaad een paartje! Bij een knaagdierenopvang hebben ze vaak al paartjes die goed bij elkaar kunnen én die zijn meestal gecastreerd/gesteriliseerd.
  cavia's zijn overigens ook hele kindvriendelijke dieren. Als je kinderen er goed mee omgaan, zijn ze niet vals te krijgen!
  Cavia's zijn trouwens geen nachtdieren, typisch dat die van jullie zo'n kabaal maakten 's nachts. Maar je kunt ze altijd gewoon in de huiskamer zetten ;) En konijnen kunnen buiten.

  Een kattenbak hoeft helemaal niet te stinken, het ligt heel erg aan het voer wat je geeft en hoe de kat erop reageert (qua vertering dan;) ) De haren en voerbakjes hou je inderdaad wel. Voerbakjes vind ik persoonlijk eigenlijk een beetje rare ergernis maar goed, ieder zijn meug.

  Ik heb zelf een kat en ik ga daarmee 1 keer per jaar naar de dierenarts voor checkup en vaccinaties. Dat kost ongeveer 60 euro. Voer (brokjes van een kwaliteitsvoer, niet de duurste maar ook niet goedkoopste) kost ongeveer €0.27 euro per dag (we bestellen het voer online in bulk, dat is het goedkoopst). Inclusief kattengrit (daar zijn wij niet zoveel aan kwijt want de kat gebruikt de kattenbak nauwelijk, zeker niet in de zomer) en wat extraatjes komen de kosten voor 1 gezonde kat op nog geen €350 per jaar. Een eventuele operatie zouden wij van de buffer betalen.

  Net als spaarcentje geloof ik eigenlijk niets van dat 1500 euro verhaal. De helft zou al veel zijn voor een operatie. Als de stinkende kattenbak en eventuele hoge kosten voor een eventuele operatie de reden zijn om geen kat te nemen, zou ik dat toch nog even herzien en gewoon een buffertje aanleggen.

  Vergeet trouwens niet dat een konijn ook misschien naar de dierenarts moet en daar ben je dan al gauw net zo veel aan kwijt als voor een kat of klein hondje.

  Ben benieuwd wat jullie uiteindelijk besluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben twee katten. Daarvoor zijn we blikvoer en brokjes kwijt. En we moeten ze nog laten castreren. Dat kost in totaal 100 euro. Verder hebben we gelukkig geen kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zoals hierboven ook al gezegd is ga voor een koppeltje konijnen! En binnen zou ik niet doen. Konijnen hebben ruimte nodig. Tenzij je ze binnen los laat lopen, hebben ze dat waarschijnlijk niet genoeg. Lekker buiten een ruim hok met een grote ren. Qua kosten vallen konijnen inderdaad mee. Aanschaf is niet duur. Huisvesting kun je makkelijk zelf maken. Maar denk er goed over na. Juist doordat ze niet duur zijn (en vaak zelfs gratis af te halen) worden ze aangeschaft om vervolgens in een hokje weg te kwijnen. Konijnen kunnen enorm stinken als je de hokken niet goed bijhoudt. Die verantwoording bij een kind leggen, kan niet. Helpen kunnen ze wel, maar alles zelf schoonhouden niet. Dat is bij konijnen anders als bij bv. een hamster. En hou er rekening mee dat konijnen oud worden als ze goed verzorgd worden (tot 12 jaar).

  Wij hebben konijnen gehad (een koppeltje) omdat we dit zelf leuk vonden. Nu ze er niet meer zijn, hebben we een hondje (veel duurder dan 2 konijnen) en de oudste 2 jongens hebben allebei een hamstertje. Deze bakken kunnen ze makkelijk zelf schoonhouden en dat doen ze ook keurig. Er wordt veel mee gespeeld, vrij rond laten lopen. En een voordeel, het klinkt misschien stom, ze worden maar 1 tot 2 jaar. Als ze ze zat worden hoeven ze niet nog 10 jaar voor een beestje te zorgen, waardoor zo'n beestje wegkwijnt...

  Succes!

  Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben honden, katten en vogels gehad. Maar we zijn opgegroeid op een boerderij. Wel goed voor een dier zorgen, maar als er veel kosten komen dan mogen ze gaan hemelen. En geen enkele dierenarts heeft hier ooit iets van gezegd. Het was altijd; jullie hebben prima voor dit dier gezorgd. En voor onszelf willen we dit toch ook?
  Maar huisdieren zijn zelfs met deze opstelling prijzig. Bezint eer gij begint !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je zou kippen kunnen nemen. Niet zo duur, gezellig en ook nog eitjes (als de dames daar zin in hebben).
  Ik wil geen huisdieren in huis. Ik ben al voor zoveel dingen allergisch dat ik geen nieuwe allergieën wil aankweken. Nu kan ik nog zonder zorgen bij anderen op bezoek die een hond of kat hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij hebben een konijn. Eerst hadden we er 2, die na een tijdje elkaar aanvielen, 2 vrouwtjes. We moesten ze altijd apart van elkaar houden anders gingen ze vechten. Soms kun je dus beter 1 konijn nemen, niet zielig hoor. Wat wel zielig is, een konijn altijd in een klein hokje zetten. Ons konijn mag altijd vrij rondlopen in de achtertuin. Ze is inmiddels al bijna 8, kosten zijn alleen het voer, 3.10 per 3 maanden aan voer (alleen bix) Hok verschonen hoeft amper omdat ze er nooit in poept of plast, doet ze in de tuin. vaccinatie is alleen nodig wanneer het konijn met andere konijnen in aanraking komt.

  BeantwoordenVerwijderen