vrijdag 6 september 2013

Wat blijft er over aan het einde van de maand?

Heel cliché, maar voor veel mensen blijft er aan het eind van het geld een stukje maand over. Gelukkig blijkt een gezin gemiddeld elke maand €225 over te houden. Als zo'n gemiddeld gezin met 3 kinderen boven de 12 door de bezuinigingsmaatregelen in de kinderbijslag getroffen wordt, houdt zo'n gezin elke maand nog maar €144 (€225 - 3*€27) over. Een verlaging van 36%.

Volgens ons spreadsheet hebben wij een gemiddeld maandelijks tekort van €32,50. Daar staat wel tegenover dat we elke maand €500 op onze spaarrekening storten. Dat laatste gebruiken we overigens tegenwoordig direct weer voor een extra aflossing. Maar wanneer we zouden stoppen met de extra aflossingen zouden we elke maand dus netto €467,50 overhouden.

Wanneer we ons aflosdoel van €22.700 halen, houden we per maand €96.50 meer over. Dit is weliswaar bruto, maar omdat we niet aan een voorlopig teruggave doen, houden we dat bedrag wel elke maand extra over. Dat zou voor ons een verhoging van bijna 20% zijn. Deze verhoging valt echter weer weg te strepen tegen de lagere kinderbijslag en andere bezuinigingsmaatregelen.

Hoeveel houden jullie elke maand over na aftrek van alle kosten?

25 opmerkingen:

 1. Ik werk parttime, 9 u p week en mijn man fulltime
  Bij ons blijft er gemiddeld zo n 9000 euro per jaar over om te sparen, maar dat komt dan echt omdat we zuinig leven, wel gelukkig leven.
  Afgelopen jaren hebben we steeds een grote investering gedaan zoals isolatie, vernieuwing dak, aankoop stuk tuin, maar nu wil ik een aantal jaar gaan sparen zodat er rond de 25000 euro als buffer komt.
  Dit ivm huidige crisis, als een van ons werkloos wordt en ivm vier kinderen, die allen goed leren, dus studiekosten zullen er ook nog wel komen.
  Wij hebben geen hoge hypotheek, ik los wel eens een keer wat af, maar niet noodzakelijk.
  Maandelijks is een ander verhaal, wij sparen toch vooral van teruggaaf, vak geld, eindejaarsuitkering en ja ook wel eens een beetje van de kinderbijslag... An

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak me meer zorgen over een evt. afschaffing van de algemene heffingskorting. Als die plannen doorgaan kijken wij althans aanstonds tegen een strop van NETTO 4000 Euro op jaarbasis aan. Dat zet een grotere streep door onze plannen dan een evt. aanpassing van de kinderbijslag. (Wij hebben ook 3 kinderen)

  Laten we hopen dat de niet bijster intelligente lieden in Den Haag op tijd wakker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zitten jullie beide ouders dus boven die grens van 55.000 bruto? Da's wel zuur. Heb je hard gewerkt om een goed inkomen te bereiken, word je vervolgens weer afgeroomd.
   Bij ons zal een van ons die algemene heffingskorting kwijtraken omdat ie boven die 55.000 zit. Maar voor de ander wordt de heffingskorting ook afgeroomd omdat die een inkomen onder de 6000 heeft en na 1 jan 1963 (net 5 weekjes later!)geboren is.

   Ze hebben wel humor in Den Haag. Afromen omdat je teveel verdient én afromen omdat je te weinig verdient:_((

   Verwijderen
 3. wij hebben beide een wisselend loon. vriend 4wekelijks en krijgt overuren uitbetaald (en hij mnaakt er redelijk wat) en ik ben gastouder krijg dus per gewerkt uur betaald en dat wisselt enorm elke maand omdat ik alleen 2 flex kindjes heb. geen oppaskindjes met vaste uren. wij doen het dus andersom.. alle inkomsten gaan naar de spaarrekening en per maand komt daar een vast bedrag (2200) van naar de betaalrekening, de 1e van de maand. hiervan betalen we vaste lasten, boodschappen, tanken, en overige uitgaven en sparen we 250 per maand via een auto incasso op een ohra spaarrekening.. alles wat er boven dat bedrag binnenkomt blijft dus op de ing spaarrekening en er zijn maanden dat er minder binnenkomt en dat vangen we dus automatisch op met de buffer. mocht het structureel minder worden dan stoppen we natuurlijk met het automatisch sparen. kinderbijslag gaat hier trouwens naar spaarrekeningen van de kids zodra het binnenkomt.. :)
  als we extra uitgaven doen en er er meer nodig is dan halen we dat van de ing spaarrekening. werkt voor ons super zo :D

  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dat dan precies met die heffingskorting, wij krijgen daar idd ook vrij veel van terug altijd. Mijn man verdient rond de 38 en ik rond de 10 duizend. Geld dat alleen voor hoge inkomens of voor alle inkomens? AN

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoge inkomens weet ik zo niet. maar voor lage inkomens die recht hebben op ontvangen van de algemene heffingskorting (dus niet verrekenen maar echt geld ontvangen) wordt erop gekort. ik geloof met 25% maar dit is na te zoeken. weet het niet zeker meer en is ook afhankelijk van je geboortedatum/jaar.

  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij kijken elke maand wat er binnenkomt en maken dan direct budgetten. Dus we houden nooit geld 'over', maar we zetten wel elke maand (nu dan) €200 op een spaarrekening...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als je nog twee honderd euro per maand kan sparen, heb je in mijn ogen niets te klagen.wij kunnen nog geen 100 euro sparen. ook ik budget, maar kom de laatste week te kort. onze zoon wil verder studeren volgend jaar. waar moet hij die, of wij van bekostegin dan. en dan heb ik het nog niet eens over reiskosten, woonlosten.

   Verwijderen
 7. Bij ons komt er netto EUR 4.400,- per maand binnen aan salarissen en zo'n EUR 900,- aan teruggaaf en kinderopvangtoeslag.

  Alle vaste lasten (hypotheek, GWL, kinderopvang, verzekeringen, boodschappen etc.) hiervan afgetrokken houden we onderaan de streep zo'n EUR 2.500,- over.

  Momenteel gebruiken we deze EUR 2.500,- om onze aflossingsvrije hypotheek maandelijks mee af te lossen. Als het huis over drie jaar is afbetaald kunnen we ditzelfde bedrag hopelijk opzij zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 4400 netto en dan nog recht hebben op kinderopvang toeslag?? Ronduit belachelijk

   Verwijderen
 8. Ik ben een alleenstaande ouder met twee kinderen, onverkoopbaar duur huis. Eentje doet een opleiding zonder studiefinanciering, de andere zit net op de middelbare school. Ik heb aan vaste lasten 2200 euro, en 800 vrij te besteden. Daar doe ik alles van: eten, schoolgeld, kleding, sportclub voor kind, benzine, opvang kinderen, etc. Het gaat goed, al heb ik wel eens mijn vakantiegeld nodig om de gaten en bulten op te vangen. En ik ben zuinig.
  Vanaf volgend jaar wordt dat anders: geen alleenstaande ouderkorting meer, heffingskorting vervalt, arbeidskorting minder, minder kinderbijslag. Dan wordt het lastig om uit te komen, dat zal zoals het er nu uitziet zo'n 400 netto per maand schelen. Ik krijg geen toeslagen, ook geen kindgebonden budget, geen alimentatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje, dat is ook wat zeg. 400 euro minder te besteden, dat vind ik heel veel. De bezuinigingen raken je dan wel.

   Verwijderen
 9. De bezuinigingen zullen meer mensen raken. Juist hen die wat meer verdienen, vanaf 50.000. En ja, ik ben (gelukkig) een uitzondering door een opeenstapeling van maatregelen, dus het hakt er extra in. Aan de andere kant heb ik de mogelijkheid om de dingen wel iets verzachten, anderen hebben dat niet. Ik heb een mooi huis met een stukje grond. Ik verbouw al een tijdje mijn groenten, we eten zonder pakjes en zakjes en mijn huisraad is van goede kwaliteit dus dat gaat lang mee. Daarnaast verkoop ik wat ik niet meer nodig heb op marktplaats en ik heb (nog) heel veel spullen :-)!
  Het grappige is dat mijn omgeving denkt dat ik een zeer milieubewuste gezondheidsfanaat ben omdat ik heel veel zelf maak zoals chutneys, sauzen, limonades, een groententuin heb, wat langer met mijn spullen doe door ze als het kan te repareren of een andere bestemming te geven en ik altijd de fiets pak zodra dat kan. En ook dat ik mijn kinderen zo bewust opvoed, we doen samen met één mobiel, ze weten hoe ze aardappels moeten rooien, ze krijgen beperkt kleding.
  Het wordt volgend jaar lastig om de belangrijke dingen door te laten gaan, maar niet onmogelijk, we komen er wel uit. Waarschijnlijk wordt het wel duidelijk voor mijn omgeving dat ik niet zoveel te besteden heb, maar dat zij dan zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij verdienen 30000 en circa 90000 bruto.

  We lossen jaarlijks 20% boetevrij af van circa 200000 euro

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ons salaris 2600 en 3000 netto per maand
  Vaste lasten incl kinderopvang voor 3 kinderen 2800 ( verrekend met VT en kdv toeslag)
  Houden we 500 per maand over.
  Maar ik boek na de salarisstorting eerst 1000 over naar de spaar en dan moet ik rond de 15e van de maand weer watterugboeken
  Een soort treasery

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 900 en 1700 netto en houden 175 per maand over

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Netto salaris 3680 per maand voor partner, ik verdien 80 euro netto per maand (gemiddeld want ik heb een oproep/nulurencontract tegen minimumloon). Daar komt dit jaar 330 VT bij (aanrechtsubsidie en hypotheekrenteaftrek).
  Volgend jaar wordt de VT dus minder. Ik heb afgelopen maanden dus gemiddeld 14 uur per maand gewerkt. Partner wordt dus afgeroomd door de algemene heffingskorting voor hem te beëindigen, omdat hij te veel verdient. En voor mij wordt de overdraagbare algemene heffingskorting ook afgebouwd, omdat ik te weinig verdien. Partner is dit jaar al een deel van de arbeidskorting kwijtgeraakt en volgend jaar wordt dat nog verder afgebouwd, tot 250 euro of zelfs tot nul euro, moeten we afwachten. We hebben 3 studerende kinderen, die we maandelijks steunen met een ouderlijke bijdrage, dus er blijft weinig over.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Netto salaris wat binnenkomt is 2250 euro per maand. We houden hiervan 500 euro over en sparen 300 euro per maand en aan vaste giften geven we de laatste 200 euro. De vakantie wordt betaald van het vakantiegeld,de belastingteruggave reserveren we voor de eigen bijdrage in de zorg/ kledingbudget/grotere uitgaven voor het huis e.d.

  Riekie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wie geeft er nu €200 aan giften in deze tijd?, zonde van jullie geld.

   Verwijderen
 15. netto inkomsten van ons: 2058 en 800 is samen 2858.
  hyptotheeklasten: 300 (we wonen al 22 jaar hier, dus in de "goede tijd" gekocht)
  verder vast uitgaves 1000, voor boodschappen en benzine samen reken ik per maand ca 650.
  en dan houden we ongeveer 900 per maand over, daar gaat een gedeelte van op de spaar en verder geven we uit aan kleding, allerlei etc. etc.
  o ja, ons gezin is 2 volwassenen en 1 volwassen kind nog thuiswonend.
  groetjes, K

  BeantwoordenVerwijderen
 16. gezin van vier personen 2 salarissen 4000 netto en 470 terug van de belasting.
  maandelijkse kosten hypo,gwl, ect 2425.00
  sparen voor seizoenplek caravan 150.00
  reservering jaarlijkse rekeingen 450.00
  op papier houden we 1338.00 over maar elke maand weeer tegenvallers dus dan toch minder 200- 1200 over
  maand dec het beste 2x 13e maand salaris extra en in mei 2x vakantiegeld
  hoop over een 3A5 jaar mijn hypo zo lager te krijgen dat ik van mijn salaris alles zou moeten kunnen betalen maar dan moet rutte niet te veel vragen[pikken]

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hoi, wij hebben 3 kinderen en we houden per maand slechts 170 euro over (normaal iets van 400 maar ik heb ouderschapsverlof opgenomen). we leven heel zuinig. Toch gaan we elke maand proberen 100 euro aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Koffie is nog NOOIT omlaag gegaan. Speculeren op voedsel schijnt in 2013 normaal te zijn, en dan vind je het gek dat er steeds meer mensen aan de onderkant van de maatschappij komen. Kom op, zeg.

  Deze reactie is geschreven door een single man die altijd single zal blijven, omdat vrouwen alleen maar denken aan geld, macht, succes. Als het geld op is, gaat de vrouw weg. Dat is zo, dat was zo en zal altijd zo blijven. Nee, vrouwen kennen geen liefde alleen jaloezie. Een vrouw die alles heeft voor een mij niet aantrekkelijk is. Wanneer ontwikkelen de jongens zoals ik eens? Nooit, want we mogen nooit ontwikkelen. Ik moet nog denken aan de ontNERDing van de automatisering.
  Ja, dat ik niet in de automatisering wil werken, komt omdat er hier geen werk in is te vinden (vreemd genoeg wel een opleiding maar werk ho maar) en als er al werk in is te vinden dan hebben mensen zoals ik er helemaal geen motivatie meer voor. Het wordt me toch niet gegund. Dat heb je aan jezelf te denken ge.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Op mijn 45 weer gaan studeren, nadat de kinderen het huis zijn uitgegaan. Ook mijn partner studeert. het is een fulltime studie, hierdoor is ons inkomen netto (samen) tussen 1000 en de 1100 euro (eigen bedrijf). Hiervan gaat 700 euro op aan vaste lasten, het overige is studiekosten en eten. Op dit moment wordt er niet afgelost en niet gespaard. We houden ook geen geld over. Maar we zijn zo superblij met de studie, deze geeft zoveel geluk en inzicht, ook het leven van een minimum inkomen, al bijna vier jaar, geeft een heel andere kijk op geld en de waarde van spullen. Wanneer de studie voltooit is, kunnen we misschien weer aflossen, en geld uitgeven aan de dingen die het er werkelijk toe doen.

  BeantwoordenVerwijderen