dinsdag 19 februari 2013

Auto waar 3 autostoeltjes in passen

Toen we in januari 2012 wisten dat wij een derde kindje verwachten, hebben we ons suf gepiekerd over hoe we het toch zouden doen: drie autostoeltjes op de achterbank. Hoe hebben wij dat opgelost?

We hebben een Peugeot 106 uit 1996 (benzine) en een Volkswagen Passat station (diesel) uit 2006. VL rijdt voornamelijk in de Peugeot en ML in de Passat. Daarnaast is de Passat ook de gezinsauto. Reden hiervoor is dat ML voor zijn werk 350 km per dag moet reizen. De Passat is dan ook comfortabeler.

De oplossing voor de Peugeot was simpel. DL in de maxicosi (groep 0) achter de bestuurdersstoel, ZL2 in een groep 1 autostoel achter de passagiersstoel en ZL1 op een zitverhoger. ZL1 mag dan zelfs kiezen: of op de passagiersstoel of achterin in het midden. De Peugeot 106 mag dan oud zijn, maar de zitting van de bank achterin is recht, geen kuipstoeltjes.

De Passat heeft echter wel kuipstoeltjes achterin. En omdat we meestal met de Passat weggaan met z'n vijven, moest hier wel op gepuzzeld worden. Nu doen we het zo. DL in de maxicosi (groep 0) achter de bestuurdersstoel, ZL2 in het midden in een groep 1 autostoel en ZL1 in een groep 2/3 stoel achter de passagiersstoel.

Hoe zetten we de kinderen in de auto? Meestal gaat ZL2 als eerste en zetten we hem via de linkerkant in de stoel. Daarna gaat DL in de auto aan de linkerkant. Je moet even het truukje weten: de maxicosi een klein beetje schuin houden en dan klik je zo de gordel vast. We hebben overigens wel een easybase overwogen, maar dat past niet. Te breed. Als laatste gaat ZL1 in de auto. De gordels in zijn groep 2/3 stoel zitten altijd vast. We trekken eerst het gedeelte wat over de heupen gaat wat losser zodat ZL1 met z'n hoofd hieronder door kan gaan. Daarna trekken we het weer strak over zijn heupen zodat we de gordel over zijn borst kunnen doen. Daarna nog even aanspannen en hij zit prima. Scheelt heel veel gezoek naar de sluiting van de gordel. Verlengers voor de gordelsluiting zijn verboden in Nederland, helaas. Wel is er een klein kussentje onder de stoel van ZL1, want anders staat de autostoel schuin door de kuipvorm van de achterbank.

Over een half jaar zal DL waarschijnlijk uit de groep 0 stoel gegroeid zijn. Zij kan dat in het midden op de groep 1 stoel. ZL1 en ZL2 zullen dan aan de zijkanten zitten met allebei een groep 2/3 stoel.

Het was even passen en meten, maar uiteindelijk is het dus gelukt.

15 opmerkingen:

 1. Wij hebben altijd onze oudste zonder stoel in het midden in de gordel gezet. Dat mag vanaf 3 jaar (hij was toen net 4) Ik vond het een eng idee dat ik de gordels van de mannen niet snel los zou kunnen maken in geval van ongelukken ed. Door 3 stoelen is dit bijna onmogelijk. Als we met zijn viertjes weggingen stond de maxi cosi naast mij en de 2 oudste mannen allebei in een stoeltje achterin.
  Heerlijk dat de oudste 2 nu groot genoeg zijn om zonder stoel vervoerd te worden, scheelt een hoop ruimt achterin. Inmiddels een nieuwe kleinere auto gekocht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In NL toch echt niet! De wetgeving heeft het over lengte, niet over leeftijd.
   Tot 1,35 moeten ze op een stoelverhoger. Alleen incidenteel vervoer in andermans auto mag zonder veiligheidsvoorzieningen.
   Ik neem geen kinderen zonder passende stoel mee, en mijn kind mag ook niet zonder passende veiligheidsvoorziening met een ander mee. Dan maar geen uitje.

   Verwijderen
  2. Tenzij er geen 3 stoeltjes op de achterbank passen, mag het oudste kind in de gordel vervoerd worden, mits het ook ouder dan 3 jaar is.
   Wanneer ik stoelverhogers klem moet zetten op een achterbank en ik niet meer bij gordels kan, geld dat als het niet passen van 3 autostoeltjes.
   En veiligheid is belangrijk, maar ik heb liever dat mijn kind vastzit met een gordel, dan in een autostoel met ouders die met angstige snelheid scheuren. Ik laat mijn kinderen eerder meegaan met een ouder die ik vertrouw in een auto met alleen een gordel, dan bij iemand waar ik zijn rijstijl niet van vertrouw in een autostoel.

   Verwijderen
  3. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/zijn-er-uitzonderingen-op-de-regels-voor-het-vervoer-van-kinderen-in-de-auto.html

   Zie de regelgeving en uitzonderingen. Het mag dus zeker wel, of jij je er veilig bij voelt is een tweede. Ik wil in geval van ongeluk, of erger te water raken, de gordels kunnen bereiken.

   Verwijderen
 2. Wij hebben een pontiac trans sport. Omdat ie geen reedt kostte, omdat het meeste eraan door mijn handige man <3 zelf te repareren is, omdat er zeven mensen in kunnen (drie kindjes in grote stoelen naast elkaar op de eerste rij achterbanken gaat makkelijk), omdat er dan nog steeds een zee van ruimte is voor de tipitent, de houtkachel, campingbed en ander kampeergerief. Ideaal dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. in België heb je verplicht een zitverhoger tot 135cm, bij de zoon was dat in zijn achtste jaar pas. Het wordt dus nog een tijdje passen en meten!
  Wij hebben een bedrijfswagen Ford S-Max en daarin passen netjes drie stoeltjes, gelijk van welk model, naast mekaar op de achterbank. De achterbank bestaat uit 3 aparte zetels. Deze auto werd overigens gekozen vanwege zijn binnengrootte, liever een grote Ford dan een kleine Audi zeg maar, met een gezin van 5 en een tweelingwandelwagen.
  In onze eigen wagen is het nog gemakkelijker. Het is een Transit met 6 zitplaatsen. Ook hier kunnen er op de achterbank 3 stoeltjes naast elkaar en vooraan kan je ook met 3 zitten. En de wandelwagen kan zo in de koffer binnen gereden worden :)
  Wij hebben overigens geen 3 stoeltjes nodig, maar zowel mijn broer als mijn zus hebben kleine kindjes die al eens bij ons blijven, en dan is het ook leuk dat ik er met hen op uit kan. Of de zoon naar zijn hobbyclub kan brengen als ik babysit van dienst ben ;) wij wonen in een dorpje op nogal een afstand van de clubjes en hebben de wagen dus vaak nodig :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Nederland moeten ze in een goedgekeurde autokinderstoel zitten tot 1.35 cm daarna mag het op een zitverhoger.

  Probleem opgelost door 2 auto,s :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanaf 1,35 hoeft ook geen zitverhoger meer gebruikt te worden hoor. Alleen bij vervoer op de voorstoel is dit nog nodig.

   Verwijderen
 5. Bij ons ook 2 stoeltjes en een maxi cosi naast elkaar. 2 kussentjes eronder en je zit recht.
  Wanneer kinderen een weekendje opa en oma gaan ruilen we gewoon van auto . In een peugeot 307 sw gaat dat net wat moeilijker dan in een A6 avant. Als 2e auto hebben we een bakfiets .. heerlijk in de stad. De jongste is pas 3 maanden en gaat volegende wek voor het eerst naar de crèche. Heeft iemand ervaring met maxi cosi en 2 kinderen in bakfiets? Zet je die dan ook vast?
  Als jou man 350 km ww verkeer heft waarom hebben jullie dan maar 100 euro aan autokosten? Is dat alleen de 106 ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze bakfiets heeft 4 zitplaatsen. Wij hebben eerst babykuipjes gekocht genre maxi cosi en dan onmiddellijk in het plastieken stoeltje, vanwege het winterseizoen hadden wij de middelste zitjes niet nodig. Wij hebben een babboe bakfiets, op de site kan je de verschillende zitjes zien. iik heb nog 2 babykuipjes van mijn tweeling voor in de bakfiets. Moest je er eentje willen tegen verzendingskosten... laat even een berichtje achter op mijn blog.

   Verwijderen
  2. Alle woonwerkverkeer rekenen we niet mee in onze 100 euro vervoerskosten. We werken allebei niet op vaste locaties en we kunnen onmogelijk inschatten hoeveel kilometers we zakelijk rijden. Bovendien krijgen we voor deze zakelijke kilometers onkostenvergoeding. We rekenen dus alleen voor de gezamenlijke kilometers. Reparaties hebben we ook niet begroot, die gaan dus van ons spaargeld af.

   Verwijderen
 6. Bij ons zit 1 kind voorin, en 2 achterin. Ik zit op de bubbel tussen een stoel en een zitverhoger in. Gelukkig rijden wij vaak kleine stukjes en kan het prima zo. Voor de vakantie hebben we met ouders geruild, hun auto is ruimer, zodat we relaxed kunnen zitten allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er bestaat ook een opblaasbaar autostoeltje dat de Bubblebum heet. Deze is slechts 32 cm breed en voldoet volledig aan de veiligheidseisen. Hiermee bespaar je veel ruimte en kun je ook in kleine auto's gemakkelijk 3 autostoeltjes kwijt. Scheelt weer een grote auto :)

  BeantwoordenVerwijderen