maandag 18 februari 2013

Energie leverancier

Al vanaf het begin dat we in ons huidige huis zijn gaan wonen (in 2007), zitten we bij dezelfde energie leverancier. Door de afwezigheid van een gasaansluiting, zijn we flinke grootverbruikers wat betreft het elektriciteit en toch hebben we nooit de moeite genomen om over te stappen. We hebben al tijden het plan om over te stappen, maar telkens als we online berekeningen maken, blijkt de korting zo marginaal te zijn, dat we elke keer weer besluiten voorlopig nog maar niet over te stappen en ons de kopzorgen te besparen.

Tot vandaag. Iemand van het sales team van de Nuon kwam langs en bood 1 jaar lang 50% korting op de prijs van de elektriciteit. Deze korting geldt uiteraard niet voor transportkosten en belastingen, maar zou toch ruim 3 cent per Kwh goedkoper zijn. Bovendien is het vastrecht bij de Nuon €30 per jaar voordeliger dan onze huidige energie leverancier. We hebben nu een dag- en nachttarief en aangezien we in huis elektrisch verwarmen en regelmatig overdag thuiswerken, blijkt een enkelvoudig tarief voor ons voordeliger te zijn. Door over te stappen en hetzelfde stroomverbruik te houden als afgelopen jaar, zouden we €23 per maand besparen.

Deze korting van 50% geldt voor de komende 12 maanden en daarna moeten we toch maar eens actief op zoek gaan naar een goedkope aanbieding.

Aangezien we met onze huidige begroting nog gemiddeld €32,50 per maand teveel uitgeven, zou deze €23 een goede stap voorwaarts zijn. Door ook nog extra af te lossen, hebben we dat gat van €32,50 per maand daarmee wel gedicht en kunnen we beginnen met extra geld over te houden.

8 opmerkingen:

 1. Ik stap al een aantal jaren over van de ene naar de andere energieleverancier.(via gaslicht.com)
  Doe dit vooral voor de bonus die je bij het overstappen kan krijgen.
  Deze kunnen behoorlijk oplopen. Bedragen tot 375,- zijn geen uitzondering.
  Ik heb tot nu toe alleen positieve ervaringen.
  Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden door:
  1) toegestuurde papieren goed te controleren.
  2) goed op overstapdata te letten.
  3) te kijken of de beloofde aanbiedingen en bonussen goed beschreven staan.
  4) vragen altijd via mail te stellen en vragen binnen 3 dagen te reageren.
  5) eventuele aanpassingen extra te laten bevestigen.
  6) je te realiseren dat ook al gaat het goed en gemakkelijk “niets gaat vanzelf”.
  7)Hou er rekening mee als je tzt weer overstapt van de ene naar weer een andere leverancier je wel precies je contract uitdient.
  Anders krijg je je bonus niet of als je hem al gekregen hebt(tzt) moet je de bonus weer terug betalen.
  Daarnaast is het vaak zo als je meer dan 3 maanden voor het einde van je oude contract overstapt je contract eerder ingaat omdat ze tot max. 3 maanden rekening houden met het contract.
  8)Verder is me met overstappen opgevallen dat de grote gevestigde energiebedrijven (zoals Eneco) vaak onvoldoende informatie geven over data e.d. Ik los dat op door een mailtje naar klantenservice van de energiemaatschappij te sturen waarin ik ze bijvoorbeeld vraag om de overstap datum te bevestigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bovenstaande opmerkingen zijn al erg goed,maar bij veel gebruik van stroom kun je een actief tarief vragen bv bij meer da n 5000kw/h hoorde eens dat iemand dan maar slechts 15eurocents betaalde per kW :-)

  Enkel elektra dan zijn zonnepanelen ook een zinvolle inverstering :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nuon.... Ik wens je veel sterkte ;)

  Ik heb bij een netbeheerder gewerkt en als er één leverancier is waar wij veel ellende mee hadden, dat is het de Nuon. Sowieso al dat ze tegen je zeggen dat je minder vastrecht gaat betalen... Nuon GAAT helemaal niet over het vastrecht!!! Waarschijnlijk krijg je daar nu nog een losse rekening voor van de netbeheerder...

  Sorry voor het slechte nieuws, ik hoop dat het mee gaat vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In ons vorige huis hebben we jaren gebruik gemaakt van Nuon en nooit problemen gehad, maar dat is al meer dan 10 jaar geleden.

   We moeten eerst nog alle prijzen op papier ontvangen voor we de stap definitief gaan nemen. We weten nu wat we krijgen en wat we daarvoor betalen. Ik moet wel zeggen dat de energieleveranciers steeds meer op banken en de daarbij behorende woekerpolissen gaan lijken. Je moet echt goed kijken waar de verborgen kosten zitten.

   Verwijderen
  2. Vastrecht verschilt wel degelijk per energieleverancier. Zo is de Nederlandse energiemaatschappij daar heel duur mee (ik geloof ruim 8 euro per maand), en bij Eon betaal ik ongeveer 2 tot 3 euro per maand.
   Daarentegen zijn transportkosten, meterhuur ed. wel van de netbeheerder.

   Verwijderen
  3. O, noemen ze de administratiekosten bij Nuon ook vastrechtkosten? :) Nou, dan zal het wel meevallen...

   Enige waar ik dan nog op zou letten is dat (in het verleden althans, ik ben nu al een jaartje ergens anders werkzaam) Nuon niet overal de transportkosten van de netbeheerder (dat wordt ook vastrecht genoemd) in rekening brengt. Ligt eraan in welke regio je woont. :)

   Succes!!

   Verwijderen
 4. Ik kan je de collectieve inkoop energie van vereniging eigen huis aanraden, ook voor niet-leden! Via een veiling schrijven de energieleveranciers in, waarna je per mail een aanbod krijgt, keuze uit 1, 3 of 5 jaar vast. Ze organiseren het meerdere keren per jaar,
  wij doen nu voor de 3e keer mee, geen probleem met overstappen gehad, scheelde elke keer weer tov andere vergelijksites!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben hem nog 18 maanden vast staan. Maar kunnen nu hout stoken maar verwarmd heel het huis met cv, bij een koude week zijn we 20 kuub kwijt aan stoken terwijl we normaal met vrijstaande woning 110-140 kuub kwijt zijn. Ook misschien een goede investering als je een hout kachel hebt.

  BeantwoordenVerwijderen