vrijdag 1 februari 2013

Bibliotheek

Het zal vast tegen het zere been zijn van Marieke Henselmans, schrijfster van o.a. Vrolijk besparen en Eigenwijs je hypotheek aflossen, want: "Geld mag je wel uitgeven aan mooie boeken", maar we maken goed gebruik van ons lidmaatschap van de bibliotheek.

De kinderen zijn gratis, en als volwassene betaal je voor een heel jaar onbeperkt boeken lenen 43 euro. ML en VL doen samen met 1 abonnement, dat gaat prima. Je mag namelijk 25 boeken tegelijk lenen, en daar komen we bij lange na niet aan.

Het handige van onze bibliotheek is dat je boeken kunt reserveren. Heel simpel, heel makkelijk vanuit je luie stoel via de computer. Je tikt een titel in van het boek, je klikt op de knop 'reserveren' en meestal krijg je drie dagen later bericht dat je het boek af kunt halen in de bibliotheek. Vaak kun je ook recent verschenen boeken lenen.

43 euro is natuurlijk een heel bedrag, maar een gemiddeld boek in de boekhandel kost 15 euro per stuk. Dus als je 4 boeken of meer leent per jaar, ben je al goedkoper uit. En met het handige reserveringssysteem lijkt het net op internetshoppen. Klein verschil is dat je de boeken niet thuisbezorgd krijgt.

Daarnaast hebben we flink bezuinigd op tijdschriften. Deze lezen we nu in de bibliotheek, in plaats van ze te kopen.

5 opmerkingen:

 1. Wat is er toch een verschil in bibliotheekabonnementen. Ik betaal in het nieuwe jaar, gaat bij mij in juli in, bijna 42 euro. Hier mag ik per 3 weken 7 boeken lenen, de kinderen zijn tot en met 15 jaar gratis, misschien 17 jaar. Deze boeken mag ik dan 2 maal verlengen indien ze niet gereserveerd zijn, reserveringen kosten 1 euro p/stuk. Dus dit doe ik alleen in hoge uitzondering. En tijdschriften kun je ook niet lenen, behalve als ze al minimaal 1-2 jaar oud zijn. Je kunt ze daar wel ter plekke lezen, wat ik soms dan ook wel doe.

  Leuk blog heb je trouwens, heb van de week al verschillende dagen bij je gelezen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Janneke,

  Bedankt voor je compliment! Erg leuk om te zien dat je al meerdere blogs hebt gelezen.

  Er is dan inderdaad een groot verschil in abonnementen. En dan mogen we blij zijn dat het hier dus zo goed geregeld is. Ik leen nooit tijdschriften trouwens, ik lees ze altijd ter plekke. Op vrijdagavond is de bieb tot 20 uur open, dus dat is altijd heerlijk. Kinderen op bed en dan gewoon even een uurtje eruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook lid van de bieb, ene jaar leen ik meer dan het andere, maar ik beschouw het ook een beetje als mijn goede doel. Vind het belangrijk dat er een bieb aanwezig is. Reserveren kost bij ons 1 euro, hik daar toch een beetje tegenaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is lidmaatschap voor een jaar 35 euro.
  En mag je 10 boeken lenen voor drie weken.
  En reserveren kost mij nooit wat tot nu toe.
  Ik moet soms wel lang wachten voor de reservering binnen is.
  Maar ik mag graag naar de bibliotheek gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons betaal je 30 euro pj en onbeperkt lenen. Voor reserveringen hoef je hier niets te betalen. Als je een abonnement hebt, krijgt je partner een gratis abonnement. Dus voor 2 personen 30 euro en onbeperkt lenen, ben je bijna een dief van je eigen portomonnee als je het niet doet :). Ik lees 3 boeken per week dus dat geld haal ik er makkelijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen