vrijdag 8 februari 2013

Warme truiendag

"Doe ook mee aan de nationale energiebesparingsactie van Het Klimaatverbond & Greenchoice! Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar -zonder verlies van comfort - 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot" stond er enige tijd geleden te lezen op http://www.warmetruiendag.nl. En wij hebben toen bedacht dat we daar ook wel aan mee konden doen.

Normaal gesproken zetten de we temperatuur altijd op 21 graden, zowel overdag als 's nachts. Maar na het op de hoogte zijn van de warme truien dag hebben we besloten dat we de verwarming best al wel een graad lager kunnen zetten. We zijn inmiddels al redelijk gewend geraakt aan een temperatuur van 20 graden in huis. Vooral 's avonds is dat nog wel een beetje wennen, maar overdag, wanneer je toch actief bent, merk je nauwelijks dat de temperatuur 1 graad lager ligt.

Gisteravond rond 22:00 uur hebben de verwarming alvast helemaal teruggedraaid. Vanmorgen was het beneden nog 18.6 graden. Fris, maar prima te doen en het is lekker voordelig.

Toch hadden we niet zo'n goedkope dag vandaag. We hadden de dag namelijk volgepland met activiteiten. Vanmorgen zijn we op tijd met z'n allen vertrokken naar een indoor speeltuin. Voor €4 per kind vanaf 1 jaar voor een ochtend tot uiterlijk 12 uur. Wij waren dus €8 kwijt met z'n allen. Daar aangekomen wordt er van de volwassenen wel een beetje verwacht dat ze een kop koffie drinken en aangezien we ook nog een bekende met kind tegenkwamen, hebben we ook hem en de kinderen getrakteerd. €9,50.

Daarna zijn we nog even een stadje in gegaan. We hebben de auto even buiten het centrum geparkeerd. Gratis. En zijn toen met ZL2 op de rug en DL op de buik naar het centrum gewandeld. Het weer was lekker, dus het bespaarde parkeergeld voelde niet als een straf. ZL1 wilde heel graag patat en dat stond toch al op de planning voor vandaag. Dus we hebben in het centrum nog wat patat en een snack gegeten. €10,90.

In het centrum hebben we nog wat boodschappen meegenomen en nieuwe "Cars" sokken voor ZL1. Hem kun je nu nog gelukkiger maken met een paar cars onderbroeken of sokken dan met een volledig op afstand bestuurbare auto. €13,04.

Eenmaal thuisgekomen, heeft ML nog een appelslof gebakken. Compleet met spijs en bakkersroom. We hebben nog niet alle kosten opgeteld, maar waarschijnlijk komt het dicht bij de prijs die je voor een appelslof betaald bij de bakker. Als hij lekker is, dan zal ik daarover nog wel een keer een blog schrijven.

De kinderen 's avonds naar bed brengen nadat ze in een warm bad hebben gespeeld is wel even wennen als de verwarming niet aan staat. Normaal hebben we overal in huis vloerverwarming. Dus ook in de badkamer. Maar onze kinderen zijn niet gewend aan het staan op een koude vloer. Wij hadden natuurlijk ook niet van te voren bedacht dat we misschien even een kleedje op de grond hadden moeten leggen. Die koude vloer heeft in ieder geval nog wel voor een huilmomentje gezorgd bij de kinderen. Maar die liggen inmiddels heerlijk warm in bed.

Inmiddels is de temperatuur gedaald naar 18 graden. Niet echt comfortabel, maar er staat nog een appelslof op ons te wachten. Straks maar lekker onder een kleedje op de bank met een stuk appeltaart op schoot en dan vanavond vroeg naar bed.

Dus een warme truien dag zou natuurlijk goed moeten zijn voor je portemonnee, maar dan moet je zo'n dag niet vol gaan plannen met betaalde activiteiten. Maar we hebben in ieder geval wel een leuke dag gehad. En zolang we niet in financiële nood zitten, is daar natuurlijk helemaal niets mis mee.

15 opmerkingen:

 1. Die temperatuur went vanzelf, hier ligt de comfort zone op 16-18 graden daar onder vinden we het koud, daar boven staat het zweet ons op het voorhoofd. Als er gasten komen wil ik de kachelwel eens op 19 graden zetten. Mijn dochter klaagt nu dat het bij papa altijd zo heet is. Daar idd ook 21-22 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt inderdaad dat je went aan een lagere temperatuur. Het is ook wel erg belangrijk dat je warme voeten houdt, anders voelt de lagere temperatuur wel heel akelig.

   Verwijderen
 2. 21 graden! Daar staat hij nooit op. Als we niet thuis zijn staat hij op 15 graden ook als ik naar bed ga staat hij daarop. Overdag en de avond is het niet warmer als 18 graden.

  Toevallig vandaag een uitzondering omdat mijn dochter niet lekker is staat hij op 19,5 maar ik vind dat veel te warm. Bah helemaal niet lekker?

  Vloerverwarming is wel heel erg verwend. :P Dat hebben wij hier niet hoor. We hebben niet eens een verwarming in de badkamer (oud huis).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, wij zijn verwend! ;-) We hebben een nieuwbouwhuis uit 2009. We verwarmen ons huis dmv een warmtepomp. We hebben dus geen CV-ketel en gebruiken alleen electrikiteit, geen gas. Het gevolg van verwarmen met een warmtepomp is dat we ook geen radiatoren in huis hebben, alleen vloerverwarming op de begane grond en op de eerste verdieping. De zolder heeft een apart elektrisch verwarmingselement.
   De monteur van de warmtepomp vertelde ons bij oplevering dat het belangrijk is om de temperatuur constant te laten zijn, dag en nacht. Dus niet aan de knoppen draaien. We hebben ontdekt dat dit wèl kan. We besparen nu dus behoorlijk op elektriciteit.

   Verwijderen
  2. Dit systeem leent zich bij uitstek voor aansluiting op zonneboiler/panelen waarbij verwarming zeer gering kost op deze wijze.let op bij dit soort systemen naar de pomp die draait veel en moet energiezuinig zijn en kan soms in lager snelheid gezet worden en je kunt aanvoer en retour temperatuur goed afstemmen zo dat je niet iedere keer hetzelfde warme water aan het verwarmen en rondpompen bent.

   Verwijderen
 3. Mijn kachel staat altijd op 15 graden! En als ik het koud heb dan mag de kachel een uurtje op 20 graden staan. Dit is voor ons (een gezin met 3 tieners) warm genoeg. Er zijn vele dagen dat de kachel dus niet eens aangaat! Alleen met vorst dan moet de kachel helaas wel hoger staan, dan staat hij op 16/17 graden. Dus warme truiendag??? uhhh die hebben wij elke dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Brr, ik (VL) moet er niet aandenken! Maar goed, het was al even omschakelen om van 21 naar 19 graden te gaan. Misschien dat we binnenkort wel weer een graadje lager kunnen!

   Verwijderen
  2. Dat is juist punt bij elektrische vloerverwarming die moet je niet op 15 graden zetten, want als je s,avonds lekker warm wilt krijg je het nooit op tijd warm en stook je erg veel elektra er doorheen voor niks, gewoon fraaie boiler/zonnepanelen en je hebt een topsysteem met een comfort waar je u tegen zegt :)

   Verwijderen
 4. Als eerste even een compliment, geweldig zoals jullie de discipline van het elke dag schrijven volhouden.

  Sinds medio januari ben ik ook bezig met het terugdringen van de luxe kosten. Dit om onze aflossingsvrije hypotheek ook versneld te kunnen aflossen na het lezen van Gerhard Hormann, 'Hypotheekvrij!'.

  De verwarming staat nu overdag niet hoger dan 19 was 21. Ben er nu langzaam aan gewend en kinderen heb ik nog niet horen klagen als ze uit school thuis komen. Als ik de deur uit moet probeer ik op tijd de continu stand lager te zetten eenmaal weer in huis gaat de thermostaat weer op normaal.
  VL wil het graag wat warmer, dus tegen zessen als ze thuis komt is het 20 graden. Dit blijft tot middernacht gehandhaafd. Ben nu elke week de nacht stand aan het terugbrengen, na 22.00 slaat de verwarming niet meer aan, en als VL na P&W naar boven gaat is de temp meestal nog 20 gr, dus volgende week gaat de thermostaat nachtstand naar 21.30uur.

  's Ochtends, 07.00uur, is het rond de 18 graden. Onze woning is in 2006 opgeleverd en dus ook goed geïsoleerd en voorzien van een centrale luchtverversing waardoor voorverwarmde 'droge' buitenlucht de woning binnenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 21 graden betekend niet altijd 21 graden warmte.
  bij ons is het voor een jaar geleden gemeten door een monteur.
  midden in de kamer is het 3 graden verschil dus eigenlijk heb je dan
  een temperatuur van 18 graden.
  onze thermostaat geeft dus 3 graden minder aan.
  waar dat aan ligt weet ik niet.
  iemand een idee waar dat aan kan liggen.
  er zit een nieuwe hr ketel in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons is het alleen in de woonkamer 19 graden s`avonds, overdag 18.
  De rest van het huis een graad of 16 max, oude woning.
  Een kleedje in de badkamer is idd wel nodig voor de kindervoetje`s, hier als het echt vriest een electr kacheltje extra in de douche voor dochter van 7.
  (13 graden vind ik te koud voor dr als ze zich moet omkleden)

  Gr deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zolang je het kunt betalen is het toch alleen maar leuk als je zo'n gezellige dag hebt gehad en dat dat dan geld kost geeft niks.

  Hier staat hij overdag op 19 graden, als manlief thuis komt uit zijn werk gooit hij hem meteen naar 20,5. Wat ik veel te warm vind, want ik sta dan het eten te koken, tafel dekken, eten, kindjes doen, afwassen en de hele ratteplan. Dus voordat ik weer zit heb ik het zweet op de rug te lopen en is het ook al 8 uur. Dus als ik alleen ben gaat hij ook niet omhoog, ik doe dan een dikkere trui aan en ik ga lekker op de bank 's avonds met een dekentje. Manlief gaat terwijl de kachel op 20,5 graag staat ook nog graag onder het dekentje zitten. Wij hebben gewoon cv en in het aanbouwgedeelte vloerverwarming, waar ook onze badkamer is. Dus dat is wel erg lekker.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet niet of je er wat aan hebt, want bij ons is het systeem anders (vloerverwarming in de keuken, gekoppeld aan de cv) maar wij trekken in de zomer altijd de stekker van de warmtepomp eruit. Verwarmen is dan niet nodig en het scheelt weer stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou ik niet zo aanraden hangt van pomp/systeem af,bij openbron kun je juist in de zomer heel veel comfort daardoor inleveren. En er zijn pompen die om de zoveel tijd moeten draaien ivm vastlopen etc.

   Verwijderen
  2. De pomp uitzetten, betekent ook dat we geen warm water meer hebben om te douchen en zover bezuinigen is niet echt de bedoeling :-) In de zomer wordt er met dezelfde pomp het huis gekoeld.

   Verwijderen