zondag 17 februari 2013

Wasmachine

Een vervolg op onze blog over de wasdroger. De wasmachine. In elk gezin staat de wasmachine op een voetstuk. VL kan zich nog goed de vakantie van 2010 in Italië herinneren. ZL1 was toen net een jaar geweest en liep nog niet. Maar kroop des te meer. Het jammere is dat Italië bij veel mensen synoniem is voor mooi weer. Dat dachten wij ook. Maar dromen bleek toch echt iets anders te zijn dan de realiteit. Twee weken lang hebben wij in de regen en de kou gekampeerd en de camping veranderde in een grote modderpoel. En ZL1 vond het geweldig! Lekker als een varken door de modder rollen! Al die broeken waren gewoon niet op de hand schoon te krijgen, dus vanaf die bewuste vakantie zoeken wij een camping uit met een wasmachine.

Maar hoe doen wij het thuis? We proberen zoveel mogelijk op vrijdagavond, zaterdag en zondag te wassen in verband met het nacht- en weekendtarief voor elektriciteit. Meestal beginnen we met een was met sokken, ondergoed, handdoeken en vaatdoekjes. Deze doen we soms op 40 graden, soms op 60 graden, afhankelijk van hoe vies de was is. Daarna gaat er een witte was in op 40 graden. Vervolgens gooien we deze twee wassen tegelijkertijd in de droger. In de zomer niet, dan gaat het gewoon buiten meteen op de lijn, is het ook snel droog.
Na deze wekelijks terugkerende wassen hebben we natuurlijk nog de kleding, deze gaat op 30 graden. Ook doen we wekelijks de spijkerbroeken in de wasmachine, kort op 30 graden.
Om de week komt daar nog een was bij met alle bloesjes. Deze kan ook op een kort programma op 30 graden en wordt op een laag toerental gecentrifugeerd. Het beddengoed gaat ook om de week in de was, op 60 graden.

We strijken overigens alleen wat nodig is, en vaak zijn dat alleen de bloesjes. Kleding hangen we gewoon goed recht op, en dan zijn de kreukels er snel uit.

Als ik het zo typ, valt het best mee eigenlijk. Hoe veel wasjes draaien jullie per week?

36 opmerkingen:

 1. Hoeveel wassen wij per week draaien is wisselend. Soms ligt er veel rood/roze kleding in de wasmand, dan was ik dat apart, en minstens 1 x per week een donkere/zwarte/spijkerbroek was, vaak ook 1 of 2 keer per week een witte was. Het aantal wassen per week zal ongeveer varieren van 4 tot 9 wassen per week. Daar zitten ook korte- en/of kleine wasjes bij. De witte was doe ik op 60 graden, de rest op 30 of 40 graden.

  Onze kinderen spelen beiden graag in de zandbak of maken zich anderszins graag vuil, en dan mik ik het wanneer ze thuiskomen ook zo in de was.

  Uit pure gemakzucht gooi ik ook (bijna) alles in de droger, behalve tere weefsels. Misschien ga ik in de zomer nog het 1 en ander buiten drogen, maar ik vind de droger wel heel erg makkelijk.

  Overigens hebben we een A+++ wasmachine die heel zuinig is qua elektra en water, en een warmtepompdroger (ook A+++) die superzuinig droogt. Die hebben we daar ook op uitgezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pfff tot 9 wassen ik vindt het nog wat en die A+++ klinkt wel leuk maar wat is daadwerkelijk verbruik.

   Hier zijn met zijn zessen machine staat 3 a 4 keer in de week aan wil graag helemaal vol altijd zelfde programma/temp etc. Verbruik 0.14 Kwh per wasbeurt :)

   Verwijderen
  2. Maakt het natuurlijk wel uit wat voor machine je hebt aan een 5 kilo of een 13 kilo wasmachine, ik hierboven een 5 kilo machine maar hij lust vaak wel 6 :)

   Verwijderen
 2. En nu nog je eigen wasmiddel maken...echt eenvoudig, zeer effectief en een wasbeurt...1,6cent.
  Wij doen dit nu een week of 8 lachen en het werkt....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn met twee volwassenen, 1 kleuter en een baby en hebben gemiddeld 4 wassen in de week. Dat is 1 was met handdoeken, vaatdoeken, ondergoed en die gaat op 60 graden, een witte was die gaat op 40 graden, een donkere was die gaat op 30 graden en een roze/rode was en die gaat op 40. Daar zitten ook de handdoeken (roze) van mijn dochter bij. Om de week 5 want dan heb ik een was met beddengoed en die gaat op 50 graden. Alle programma's doe ik tegenwoordig op "lang" programma. Ik heb mijn verbruik eens bijgehouden en mijn verbruik is hoger bij een korte was, dit komt omdat het water sneller opgewarmd moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, dat ga ik ook eens uitzoeken. Hoe heb je het verbruik bijgehouden?

   Verwijderen
  2. Simpel hang er een verbruiksmeter (Cresta heb ik hier )tussen en je weet het waterstanden kun je op meter zelf bekijken maar die kloppen vaak wel.

   Net als zogenoemde eco programma daar hebben veel ook een nadelig ervaring mee.

   Ik was altijd kort, is zuinigst maar ik heb mijn machine ook op warmwater aangesloten :)

   Verwijderen
 4. Watkosteengezin,

  Hoeveel wassen draaien jullie nou,want dat maak ik niet op uit het verhaal ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij draaien ongeveer maximaal 7 wassen per week. Kleding van de kinderen wordt steeds groter, en de mand zit dus sneller vol. Ook beddengoed is enorm toegenomen, van ledikantjes naar grote bedden.
  Om de droger niet te hoeven gebruiken, draai ik elke nacht 1 was. 's ochtends wordt deze dan opgehangen. Zo was ik in de goedkope uren en drogen gaat op het rekje. Wat goed te doen is als je maar 1 was hebt per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de ochtend ophangen werkt hier niet zo goed, ivm kindjes die aangekleed moeten worden en naar het kdv gebracht moeten worden. En als de kinderen de hele dag thuis zijn, dan staat het wasrek zo in de weg in de woonkamer. Wij hangen nu gewoon savonds op, en dan sochtends opvouwen en wegleggen in de kast.

   Verwijderen
 6. Tijdje geleden al onderzoek gelezen dat we niks besparen ondanks de veel zuinige was/droog machines. We zijn de afgelopen 30 jaar veel meer gaan wassen waar vroeger een gezin het afkon met 4 wassen in de week doen we er nu 6a8 en vroeger waren de gezinnen ook veel groter.

  Conclusie: we wassen te veel schoon wasgoed en te vaak :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleding die niet vies is kun je veel beter even te luchten hangen buiten. Kinderkleding gaat wel vaker in de machine, omdat hier vaker vlekken opzitten.

   Verwijderen
 7. Toevallig maakte ik vandaag een foto van mijn wasdroger, ik bedoel de Brabantia droogmolen.
  Vijf wassen van zeven kilo draaide ik en ik.heb mijn eigen ovenlaken uitgesteld tot volgende week.
  Ikhad deze week gasten die volgende week ook hier logeren. De week vooraf logeerden ze hier ook. Ze gooiden de grote handdoeken na 1 keer douchen op de grond. Ik begin dit zatte worden. Ik behoor niet tot de luxe B en B de prijs is dus ook laag. De handdoeken heb ik afgelopen week gedroogd aan een handdoekenrekin mijn kastenkamer. Vandaag opgevouwen en ze bekijken het maar. Nog drie dagen en dan ishet goodbye

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoor ook inderdaad regelmatig van mensen die ten eerste na 1 douchebeurt de handdoek in de was gooien en ten tweede de handdoeken op 60 graden wassen. Daar valt echt mijn mond van open.. Je bent net gedoucht, dus schoon en aan die handdoek komt alleen maar water... Hoezo moet ie dan gelijk in de was en dan ook nog op 60 graden..
   Goeie actie van jou!

   Verwijderen
  2. Wij gebruiken de handdoeken wel 2 of 3 douchebeurten. Hangen het altijd aan de radiator in de badkamer te drogen.

   Verwijderen
 8. Hier een gezin met pubers en die kleren zijn inderdaad groter als bij kleinere kinderen dus en machine is veel sneller vol. Gemiddeld 1-2 machines per dag. Alleen al het beddengoed elke week is genoeg voor 3-4 machines. Tel daarbij elke dag sporten van 2-3 pubers en dan zit je zo aan elke dag wassen. De donkere was gaat op 30 de witte was op 60 en elke maand en keer kookwas. De handdoeken theedoeken gaan in de droger, de rest gaat op de waslijn. Wel worden de kleren gestreken behalve het ondergoed en sokken. Ook de theedoeken en beddengoed word gestreken. Ik ben dus elke dag aan het wassen en strijken. Want als je het niet bij houd dan groeit het me over het hoofd en ik vind persoonlijk ongestreken was niet mooi heel zeker de hemden die mijn man naar zijn werk aan moet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bloesjes worden inderdaad ook altijd gestreken. Mijn man draagt ze ook als hij naar zijn werk moet, het is belangrijk om er dan representatief uit te zien. Maar 'hoodies' en longsleeves strijken we niet meer.

   Verwijderen
  2. Jeetje mina elke dag 1 a 2 wasmachines sode knettesters moet er niet aan denken. Bedden goed elke week vindt ik erg snel kun je ook goed luchten :) Hier nog geen pubers,maar die kleintjes kunnen zonder enig moeite meerdere setjes per dag vuil maken geen probleem :(
   strijken doen we hier allang niet meer netjes ophangen droogt alles perfect.

   Verwijderen
  3. Na sporten doe ik bv uurtje hardlopen kleertjes uitspoelen onder douche ophangen klaar.

   Verwijderen
  4. Bedden wil ik zeker elke week verschoond hebben zelf ben ik in de overgang en drijf soms mijn bed uit en mijn jongenspubers die transpireren ook. Dus ik vind niets prettiger dan een schoon bed. Natuurlijk luchten we ook elke dag. Gelukkig mogen we van mening verschillen want ik hang mijn was altijd netjes uitgeklopt op maar ik vind toch dat even de strijkbout erover mag. Iedereen zijn eigen tik zullen we maar zeggen. De jongens douchen na het sporten op de club en daar zie ik ze echt niet de kleren wassen. Zo spaar je natuurlijk wel op water en gas kosten, maar dat gebruik ik dan wel weer op met de was. Gelukkig loopt de wasmachine niet op kraanwater maar grondwater dus dat bespaart ook weer een beetje. Moeder van drie ( 1e anoniem)

   Verwijderen
  5. Ik zou dan kijken naar een wasmachine met een grotere capaciteit, met een 5 kg machine blijf je aan het wassen, een grotere kan met zoveel wasjes zeker uit.

   Verwijderen
 9. Wij zijn hier met 3 volwassenen en ik kom op 5 à 6 wassen per week. Er wordt fanatiek gesport dus dat zorgt al voor flink wat wasgoed. Ik doe vrijwel nooit meer dan één was per dag want er is op mijn rekjes in het trapgat maar plaats voor 1 wasje. De volgende dag is die droog en kan de volgende lading aan de lijn. Ik heb eens uitgerekend wat mijn voordeel was van nacht/weekendtarief en dat bleek 1,24 euro per maand te zijn: en dit terwijl ik me in allerlei bochten wrong om 's avonds na 11 uur en in het weekend te wassen. Dit vond ik het niet waard en ik heb het opgezegd: heerlijk, die vrijheid en niet langer worden mijn weekeinden gedomineerd door het verschonen van bedden en de was. Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, dan gaan we wij het ook nog even uitzoeken. Maar vooralsnog is het wassen in het weekend nog niet een echte belasting. Doordeweeks moeten de kinderen op bed gelegd worden en dan moet er beneden nog worden opgeruimd en gestofzogen worden. Ook de keuken moet nog schoon. Als ik dan ook nog elke dag een was zou moeten ophangen, vind ik dat weer wat te veel elke avond. Ben blij dat ik op de bank kan neerploffen!

   Verwijderen
 10. Hier met 2 personen 3 wassen per week in een 7 kg wasmachine: wit, gekleurd en zwart. Meestal op 40 graden, een enkele keer op 60. Soms nog een fijne was met bh's, panty's en andere tere dingen, die wordt gedaan op het moment dat er óf een tekort is, óf er genoeg is voor een redelijk volle trommel. En 1 keer in de maand een kookwas met lege trommel en 1 liter schoonmaakazijn op aanraden van de wasmachinemonteur. Alleen overhemden worden gestreken en soms truien of tshirts die na het drogen toch een beetje kreukelig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel gehoord dat schoonmaakazijn de rubbers aantast. Wij doen het altijd met soda, zo eens in de twee maanden ongeveer.

   Verwijderen
  2. Niet bekend dat van schoonmaakazijn moet natuurlijk ook niet puur gebruiken (net weer voorraad ingeslagen bij Action 5 liter:) Soda kan ook schadelijkzijn als machine van aluminium is:) ik gebruik beide nee, nee niet tegelijk :) ook bij mijn vaatwasser trouwens :)

   Verwijderen
  3. Oh en lege machine draaien is erg zonde gebruik die ontkalkingsmiddelen standaard dus hoef nooit extra gedraaid worden. Een keer per jaar de poetsdoeken etc op 95 graden en dat is alles. Oh mijn machine wordt volgende maand 16 :)

   Verwijderen
  4. Ontkalkingsmiddelen zijn helemaal onzin (is regelmatig voorbij gekomen in een consumentenprogramma, geloof Radar) één keer in de maand een was op hoge temperatuur is tegen wasluis en dat wil je écht niet krijgen...

   Verwijderen
  5. Tja, dat 1 x in de maand leeg op 90 graden werd ons aangeraden door de monteur en die zal er wel verstand van hebben dacht ik zo. Bovendien vind ik het wel wat waard dat dan gelijk de meeste bacterien weg zijn. (gooi ook een liter kokend water door het zeepbakje om de eventueel achtergebleven zeep op te lossen en bacterien te doden). En als de wasmachine goed onderhouden wordt gaat ie ook langer mee.

   Verwijderen
  6. Ontkalkingsmiddel is bij mij zeker geen onzin met behoorlijk hard water,en ze maken deel uit van mijn schoonmaakmiddel.
   Soda als wasmiddel en schoonmaakazijn als wasverzachter :-)
   En was luis komt vaak voor bij wassen op te lage temperaturen en ook veel bij machines die heel weinig water gebruiken en daar heb ik geen last van:-) machine is altijd brandschoon van binnen kun je goed bij het reinigen van filter zien:-)

   Verwijderen
 11. Ons gezin is twee volwassenen, een zoon van 16 en een zoon van 11. De zoons zijn voetballers, trainer 2 keer per week en dan ook een wedstrijd. Verder wordt er door de oudste getennist. Er is dus elke week (wat zeg ik: elke dag!) weer wat in de wasmand. Ik draai elke dag een was en draai in het weekend extra omdat er dan bedden verschoond zijn, of nog wat teers is blijven liggen, of omdat er mooie truien apart gaan. Ik schat dat ik wekelijks tussen de 7 en 10 wassen draai. Op het nacht/weekend-tarief altijd. Droger heb ik wel, maar gebruik ik niet. Ik was 's nachts en hang het 's ochtends op het wasrek. De droger gebruikte ik vroeger voor alles, maar uit kostenoogpunt en ook i.v.m. het slijten, gebruik ik 'm eigenlijk niet meer. Zal ook geen nieuwe kopen als deze het zou begeven. Strijken doe ik 1 x per week: de broeken, overhemden, t-shirts. Beddengoed, handdoeken etc. worden niet gestreken. Het is mijn hobby niet namelijk. Wasmiddel wordt in de aanbieding gekocht. Misschien een keer zelf maken, daar lees ik steeds meer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik was ongeveer 7 + 3 keer per week. Standaard iedere dag 1 draai. De 3 keer extra; beddegoed en 1 x per maand de hondedekens.
  Witte was spaar ik op voor 1 keer per week kookwas (goed voor je was en je machine) Kookwas met soda en ariel, buitenhangen voor nog meer witheid. Bonte was - zwart 30 graden 3 keer per week.Spijkergoed 1 x op 30 graden. Rondje roze/rood/groen 1 keer per week. 1 keer fijne was - teer spul / mooie vesten-truien 30 graden. totaal 7 keer. Beddegoed soms 60 graden meestal 30 graden. Alle bedden zijn totaal 2-3 wassen. Ik verschoon niet alles in 1 keer. Om de week de jongens, andere week beddegoed dochter(2pers.) met ons beddegoed (2 pers.) Tussen de wasbeurten door luchten. En indien mogelijk buiten drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. IK ook ongeveer 6 wassen per week, we hebben 5 kinderen, waaronder 3, bijna 4, pubers. De ene week verschoon ik de bedden van de jongens, 4 stuks en de andere week ons bed en die van dochterlief, dus weer 3. Spijkerbroeken worden wel groter, maar ze hoeven echt niet iedere keer meer gewassen te worden, dus dat heft zich aardig op. Ik had ook eerst dag- en nachtstroom, dat leverde me per jaar een bespraing op van,jawel, 2,67, die heb ik er dus af laten halen (: Handdoeken gebruiken ze 2 keer. Truien hang ik vaak even te luchten, zoals ook mijn jurkjes en rokjes en die van mijn dochter. Sportsokken, theedoeken, washandjes, vaatdoekjes en ondergoed was ik op zaterdag 95 gr. 1maal vetluis gehad in de vorige machine, dit wil ik echt noooooit meer meemaken. Maak sinds kort ook zelf wasmiddel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wassen met wasnoten (wasnoot.nl) is ook heel zuinig, veel goedkoper dan chemische wasmiddelen.

  BeantwoordenVerwijderen