zaterdag 2 februari 2013

Speelgoed

Hier in huis valt het nog wel mee met het speelgoed. We denken altijd goed na voordat we iets kopen, en dan selecteren we het op duurzaamheid, prijs en of we het speelgoed kunnen uitbreiden.

Zo hebben we al een doos met Duplo en een doos gevuld met houten treintjes en spoortjes. Verder nog een doos gevuld met allerlei auto's, tractors en vrachtwagens. ZL2 speelt graag met de Toettoet Autogarage van VTech. Met name die garage is erg leuk, maar ook een enorme geld-uit-je-zak klopperij. Je bent bijna verplicht om de bijbehorende autootjes te kopen (die overigens wel leuk zijn, en niet snel kapot) en tegenwoordig kun je er ook wegdelen bij kopen. Maar voordat je een leuke route hebt kunnen bouwen, zul je toch wel minimaal 5 pakketjes van een tientje per stuk moeten kopen. Toch speelt hij er graag mee, en ook ZL1 is er nog een poos mee zoet. Ongetwijfeld zal DL zich er ook wel mee vermaken.

Ook hebben we natuurlijk nog een doos met stiften, papier en ander knutselmateriaal. In de dressoirkast is ruimte voor de spelletjes en puzzeltjes die we hebben. Veel spelletjes kopen we op Koninginnedag, zo zijn we niet zoveel geld kwijt.

Ander speelgoed lenen we bij de Speel-o-theek. Het lidmaatschap is hier 22,50 euro per jaar. Je mag dan wekelijks drie stuks speelgoed lenen. Het meeste speelgoed is erg mooi, er is veel van Duplo, Lego en Playmobil te vinden. De ervaring leert dat onze kinderen na een week of 3 wel weer uitgespeeld zijn met het geleende speelgoed. Ook is het iedere keer weer een feestje om iets uit te zoeken in de speel-o-theek.

We proberen om de speelgoedberg enigszins beperkt te houden hier in huis. Toch gaat dit niet altijd op, als je kijkt naar wat kinderen voor rommeltjes krijgen. Bij de winkel een doosje kleurpotloodjes, dan weer een bellenblaas, dan een autootje. Voor dit soort dingen hebben wij een doos die we 'rommeldoos'  noemen. En het gekke is, meestal spelen de kinderen het leukste met de inhoud van de 'rommeldoos'.....

Ons motto: denk goed na voordat je speelgoed koopt! Een leuk boek om te lezen is: 'Hoor wie klopt daar het geld uit mijn zak' van Marieke Henselmans.

3 opmerkingen:

 1. De garage hier is door overgrootvader nog voor manlief geknutseld lang geleden en door oma liefdevol bewaard. Lekker nostalgisch dus! Ook veel autootjes zijn van manlief geweest. Onze zoon is nu 8 en speelt bijna niet meer met autootjes, helaas.
  Ook wij proberen te kiezen voor duurzaam. En ook hier is de 'rommeldoos' nog steeds favoriet:) Grappig eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier komt alle speelgoed van de kringloop en de kids zijn er gek mee kijken ze er niet meer naar om gaat het in de verkoop en zo kost speelgoed erg weinig:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier krijgen kids vooral veel speelgoed. Zoon (inmiddels 13) heeft twee enorme kratten met LEGO, maar daar maakt hij nog regelmatig nog mooie dingen mee. Hij is nu gek op de superhelden serie en de kleine super en spiderman zijn idd ook heel leuk. Naast lego was zoon gek op kleine poppetjes, daar heeft hij er ook heel veel van. Hij heeft het liefst altijd wat in zijn handen en daar lenen voorals dit soort dingetjes en knex zich heel goed voor.
  Dochter (7) heeft superveel knuffels en ook weer veel kleine poppetjes (pets shops, pony's etc).
  Beiden kunnen niets weggooien, zoon is nog steeds boos dat ik jaren geleden een kapotte garage heb weggedaan. Beiden krijgen heel vaak iets van familie en vrienden. We geven heel vaak aan dat het niet nodig is maar ja er is geld genoeg en dat moet rollen. Overigens zijn ze net zo blij met iets van EUR 1,00 hoor. Zoon begint te puberen dus ik ben benieuwd hoelang de lego nog mag blijven staan, naast zijn laptop en DJ set :).
  Ik grap wel eens na een verjaardag of sinterklaas dat er nu echt een nieuwe vleugel aangebouwd moet worden. Zoon krijgt nu meestal geld (met een doos lego erbij want anders vinden ze het zielig) en koopt dan iets groters. Dochter wil het liefst 200 kleine kadootjes voor haar verjaardag.
  Groetjes Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen