woensdag 20 februari 2013

Budget voor huishoudelijke artikelen

Afgelopen weekend schreef ik in mijn boodschappenblog dat ik me wat zorgen maakte over het budget voor huishoudelijke artikelen. Maandelijks hebben we 50 euro te besteden. Dit bedrag hebben we gebaseerd op de gemiddelde uitgaves per maand die het kasboek van onze bank heeft berekend. Het kasboek gaat daarbij uit van wat er van je rekening wordt afgeschreven als je met de pin betaald in winkels als de Blokker, de Hema, het Kruidvat.

We zijn nu twee maanden bezig in ons eigen huishoudboekje en het blijkt dat de 50 euro voor huishoudelijke artikelen behoorlijk krap is. In de maand januari hebben we 48,71 euro uitgegeven en in de eerste helft van februari zitten we al op 46,90 euro. Dat wordt dus de hand op de knip houden de komende twee weken.

Een anonieme lezer vond dat 50 euro voor huishoudelijke artikelen wel behoorlijk krap is, zeker als we daar de luiers bij in hebben. Onder huishoudelijke artikelen verstaan wij: luiers (wij hebben op dit moment 2 kinderen in de luiers) persoonlijke verzorging, (douchegel, tandpasta e.d.) en schoonmaakspullen (vaatwasblokjes, afwasmiddel, schoonmaakmiddel). Ook medicijnen zoals een neusspray en paracetamol vallen hieronder.

Voor de luiers van ZL2 en DL moeten we al zo'n 40 euro in de maand rekenen. Dan houden we maar bar weinig over voor de overige zaken. Meestal slaan we bij een goede aanbieding wel een voorraad in. Het geluk is ook dat we nu nog teren op een voorraad luiers die in december 2012 is gekocht en dat ook de tandpasta nog lang niet op is.

Wij hebben bewust gekozen voor een scheiding tussen huishoudelijke artikelen en de boodschappen. Boodschappen zijn alle dingen die we kunnen eten en drinken. Hier hebben we 300 euro in de maand voor gereserveerd. Ik verwacht dat het deze maand wederom gaat lukken hieronder te blijven. Door deze scheiding hebben we beter inzicht waar we ons geld aan uitgeven. Wellicht zal ons boodschappenbudget straks veranderd moeten worden naar 280 euro in de maand, en moeten we 70 euro per maand gaan rekenen voor huishoudelijke artikelen.

We houden deze budgetten in de maand maart nog maar even aan, en daarna beslissen we of we budgetten kunnen verhogen.

10 opmerkingen:

 1. Ik vind 50 euro ook wel krap met zo'n groot gezin in de luiers. Ik splits die post niet zo precies uit; alles wat ik pin bij kruidvat (dat is ook vaak snoep, ed:), apotheek, koop bij B&W Naturpflege (biologische verzorgingsproducten), de pedicure, schoonheidsspecialiste en kapster zit er bij in en dan kom ik op zo'n 100 euro per maand (we zijn met z'n drietjes, geen luiers meer nodig).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik splits dit ook niet uit. Heb voor 4 personen 350 euro en betaal daar de huishoudelijke artikelen en de boodschappen van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn met man, vrouw , zl 10jr en dl 12jr.
  Sinds 1 januari ook begonnen met huishoudboekje,
  moet zich nog wat uitkristalliseren
  Volgende posten;
  Boodschappen (eten en drinken) € 500,-
  (hier zit helaas € 120,- rookwaren bij in).
  In jan € 35,- erover en feb wordt krap.

  Huishouden post van € 100,-
  Is alles wat tijdens het boodschappen wordt aangeschaft maar geen eten drinken is zoals bijv; aluminiumfolie, schoonmaak- wasmiddel.
  in jan maar € 29,- in feb ook nog maar € 26,-
  Begroting maart gaat naar € 50,-.

  Verzorging post € 100,-
  Is wat meestal bij drogist ingekocht wordt, inlegkruisjes, tandpasta etc in jan € 95,- en feb €67,-.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Stoppen met roken tips van iemand die al anderhalf jaar gestopt is met roken: Ga naar je huisarts en vraag om het middel Champix (bij voorkeur met stopcoach, bij onze huisarts was een assistent dat), dit middel ga je eerst gebruiken en pas na 1 á 2 weken pillen slikken ga je stoppen.
   Bereid je goed voor en maak een lijstje met stop-redenen (ik deed het op de eerste stopdag, had ik gelijk wat te doen ipv roken) en draag dit lijstje bij je! Lees het als je het moeilijk hebt.
   Ook halverwege de dag stoppen (bijv als de rookwaren op zijn) kan ik je aanraden, je voelt je dan maar een halve dag ongemakkelijk en onrustig ipv een hele, de volgende dag is dat namelijk alweer (grotendeels) over.
   Champix valt wel onder het eigen risico en kost je ±50 tot 150 euro (afhankelijk van hoelang je ermee doorgaat) maar het is het dubbel en dwars waard! Zeker met wat je uitspaart.
   Als wij (mijn man en ik zijn beiden op deze manier gestopt, tegelijkertijd) hadden geweten dat stoppen zó makkelijk kan zijn hadden we het al veel eerder gedaan!!!
   Groetjes Lonneke

   Verwijderen
 4. Ik vind het naar mijn idee wel ruim. Ik heb 1 baby in de luiers en een zoon alleen 'snachts in de luier. Afwas-/wasmiddel en voor de vaatwasser koop ik in de reclame in. Ik teer nu nog op alles wat ik in september al gekocht heb. De luiers koop ik bij de gele olifant, 100 stuks (mt3) voor 13 euro. En een kleiner pak (mt3 - 50 stuks) zit je op 8 euro. Voor zoonlief heb ik maat 5, 36 stuks voor 8 euro. Tandpasta/deodorant/scheerschuim/zeep/shampoo/haarversteviging koop ik allemaal in de reclame en heb in de kast op de slaapkamer een plank waar dat staat. En daar red ik het mee van reclame tot reclame. Ik gebruik niet veel schoonmaakmiddelen omdat die allemaal een luchtje hebben en ik daar allergisch voor ben, dus dit kost mij ook niet zoveel. En doe er ook best wel lang mee, terwijl mijn huis elke week wel wordt schoongemaakt. Dus voor mij is ook idd de luiers de grootste kostenpost. Hopelijk is zoonlief straks eindelijk weer van de nachtluiers af.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe oud is je (oudste?) zoon? Onze ZL1 was met 3 jaar en 9 maanden overdag zindelijk. We hebben toen nog een hele tijd alleen een luier 's nachts omgedaan. We hebben toen bewust gewacht tot DL geboren was om hem ook 's nachts zindelijk te maken.

  Achteraf gezien hadden we misschien wel meteen verder moeten gaan met de zindelijkheid 's nachts. Wij maken hem nog even wakker voor een plas rond 23 uur en dan blijft hij vaak wel droog. Voor ongelukjes hebben we zo'n wegwerpabsorptiematje liggen.

  We hopen dat ZL2 wat sneller zindelijk wordt. In ieder geval hebben wij ontdekt dat de cold turkey manier het beste gaan. Het gaat dan misschien de eerste dagen of nachten wel fout, maar dan zijn ze vaak wel zindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze zoon is 4,5 jaar. En was voor dat hij naar school ging overdag & 'snachts droog. Maar in de spannende november & december maand is hij weer begonnen met bedplassen en onze dochter is 8 maanden en komt ook nog elke nacht en ik het niet trek om er 2 of 3 x per nacht uit te moeten omdat zoonlief in zijn bed plast. Een paar keer gehad in november, dus toen besloten om hem een luier voor de nacht om te doen. Maar onze dochter slaapt nog steeds niet door dus hij krijgt nu nog een luier om en die is soms ook nat als hij 's ochtends uit bed komt. We weten dat hij het kan maar we wachten nog even en wij lieten hem voorheen ook nog plassen als manlief op bed ging maar dan nog wel eens nachtplassen. Ach en als ik dan hoor dat alle jongens bij hem 's nachts nog een luier om hebben en zelfs in groep 4 nog, dan denk ik mijn mannetje deed het prima en we zien het nog even aan. Ik hoop wel dat dochterlief sneller uit de luiers is, maar ja een meisje dus dat zal vast wel goed komen :-) Want zoonlief wilde pas geen luier meer om toen hij wist naar welke school hij ging, want toen hij dat eenmaal wist was het klaar. En dan ook nog naar zijn favo school, dus het was meteen klaar. Terwijl we toen al een hele tijd bezig waren om hem zindelijk te krijgen. Maar ze bepalen het allemaal zelf.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nu voor onze jongste DL (7mnd) voorgevormde wasbare luiers gekocht via Marktplaats. Voor slechts 60,- en een beetje voor het wassen ben ik de komende jaren voorzien van luiers. scheelt echt een hoop, kan het iedereen aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nu voor onze jongste DL (7mnd) voorgevormde wasbare luiers gekocht via Marktplaats. Voor slechts 60,- en een beetje voor het wassen ben ik de komende jaren voorzien van luiers. scheelt echt een hoop, kan het iedereen aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen