vrijdag 15 februari 2013

De lekkerste boterkoek

Dit keer geen blog over financiƫn, consuminderen of besparen, maar gewoon een recept van een hele lekkere boterkoek. Heel geschikt om bijvoorbeeld een extra aflossing te vieren.

Boterkoek gevuld met spijs


Ingrediƫnten
- 300 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 160 gram lichte basterdsuiker
- 300 gram amandelspijs
- 2 eieren
- zakje bakpoeder (16 gram)
- verse citroenrasp
- zout

Materiaal
- Mixer met deeghaken
- Blender
- Ronde bakvorm (24 cm)

Bereiding
Doe de amandelspijs met 1 ei in een blender en mix het tot het een mooi glad geheel vormt.

Doe de bloem, roomboter, basterdsuiker, bakpoeder, beetje zout, wat verse citroenrasp en 1 ei in een kom. Snij de roomboter met twee messen in blokjes en ga vervolgens met een mixer met deeghaken mixen tot het 1 geheel wordt. Eventueel kan dit ook met de handen. Kneed alles samen tot 1 mooie gladde bal. Verdeel de bal in twee gelijke delen en maak beide ballen plat tot ze zo groot zijn als de bakvorm. Bedek met 1 van de delen de bodem van de bakvorm.

Verdeel vervolgens de amandelspijs in de bakvorm en zorg hierbij dat rondom ongeveer 1 cm niet met amandelspijs bedekt. Tot slot kan de laatste platte deegbal over de amandelspijs. Het geheel mooi aandrukken en eventueel de bovenkant met een vork versieren met streepjes.

Het geheel moet vervolgens nog 45 minuten op 150 graden in de oven. Zodra je de boterkoek uit de oven haalt, het geheel nog wat aandrukken met een lepel en laten afkoelen. Als je het volhoudt om zo lang te wachten tenminste.


1 opmerking: