donderdag 28 februari 2013

Maandoverzicht februari 2013

De maand is al weer bijna voorbij en dan is het weer tijd voor ons financieel maandoverzicht. Onze uitgaven kunnen het beste worden samengevat met een simpel plaatje (zie figuur 1):

Figuur 1 - Financieel resultaat februari 2013

In dit plaatje is de 0-lijn duidelijk te zien. Alles rechts van deze zogenaamde 0-lijn is geld dat we hebben overgehouden en alles aan de linkerkant hebben we teveel uitgegeven. Ik zal hieronder nog even gedetailleerd ingaan op alle gespecificeerde kostenposten. In figuur 2 is te zien hoeveel we hebben begroot en hoeveel we daadwerkelijk hebben uitgegeven.


Figuur 2 - De getallen van onze begroting

In de rechterkolom kun je zien hoeveel we hebben overgehouden van de jaarbegroting. De rode getallen betekent dat we meer hebben uitgegeven tot nu toe. De groene getallen betekent dat we nog geld hebben overgehouden voor die kostenposten. We hebben deze maand iets minder geld overgehouden dan de vorige maand, maar voor het gehele jaar staan we nog €400.41 in de plus.

De hypotheekrente is gek genoeg nog niet afgeschreven, maar ik heb voor het gemak maar even hetzelfde bedrag als de vorige maand ingevuld in ons spreadsheet. We zijn hierdoor nog steeds €1,14 over de begroting, maar dat halen we in zodra onze eerste aflossing is verwerkt.

De kinderopvang is net als de vorige maand weer flink over de begroting gegaan, maar dat komt omdat we met een gemiddelde rekenen over het gehele jaar en we vanaf mei flink minder gaan betalen als onze oudste naar school gaat.

We zijn met de boodschappen wederom onder onze begroting van €300 gebleven, maar met de huishoudelijke artikelen zijn we weer over onze begroting gegaan. Het wordt echt tijd dat ZL2 uit de luiers gaat. De uitgaven voor de boodschappen zijn over het algemeen in de zomermaanden hoger dan in de wintermaanden, dus we hebben ook een kleine reserve nodig om met onze begroting de zomer door te kunnen komen.

Voor uitjes en vakanties hebben we het grootste deel overgehouden, maar met een bioscoopbezoekje en een dagje indoor speeltuin slinkt zo'n potje toch snel. En we hebben nog een flinke buffer nodig voor onze zomervakantie.

Bij de tijdschriften en abonnementen hebben we alleen de kosten voor onze betaalrekeningen bij de SNS bank en hebben we dus ook nog een groot deel overgehouden.

We hebben één keer buiten de deur gegeten met het hele gezin, maar omdat het bij een cafetaria was, hebben we de kostenpost uit eten ook makkelijk binnen het budget kunnen houden.

De kadootjes waren ook deze maand weer duurder dan begroot. Deze kostenpost hebben we duidelijk te krap berekend en moeten we volgend jaar verhogen met een bedrag van minimaal €10 per maand. De komende maanden zijn we nog niet van de verjaardagen af.

De kleding uitgaven is ook beperkt gebleven, maar DL is inmiddels uit de meeste kraamkleding gegroeid en heeft dringend nieuwe kleren nodig.

Het geplande spaargeld voor ons en de kinderen hebben we netjes overgeboekt. Ons spaargeld van €500 hebben we gebruikt voor een extra aflossing en is dus ook direct weer verdwenen.

De grootste rekening voor de verzekeringen komt eens per kwartaal en die zal de volgende maand betaald moeten worden. Deze maand konden we nog makkelijk binnen de begroting blijven, maar volgende maand zal dat dus anders zijn.

Voor vervoer hebben we deze maand niets uitgegeven. We hadden de tank de vorige maand al volgegooid en we hebben met het gezin nog geen 1200 kilometer gereden. Zodra we weer 1200 kilometer hebben gereden, moet de tank weer worden bijgevuld.

Voor huis en inrichting hebben we alleen geld uitgegeven voor de tuin. Wat kalk voor het gazon en kunstmest voor als het gras binnenkort weer begint te groeien. Ook hier zijn we makkelijk binnen budget gebleven.

Elektriciteit en water is ook binnen budget gebleven, dankzij de waterrekening die maar eens per kwartaal verschijnt. Binnenkort gaan we over naar een andere energieleverancier en dan zullen we nog wat goedkoper uit zijn en dus hier ook wat meer overhouden.

Telefonie en TV is weer over budget gegaan, maar na wat rondsnuffelen op de site van Ziggo zal dat vanaf maart of april een flink stuk goedkoper worden.

De rekening van de gemeentelijke heffingen worden vanaf  de volgende maand in 10 termijnen betaald. Deze maand hebben we daarom alles nog over kunnen houden.

Tot slot nog de onvoorziene uitgaven. We hadden geen kostenpost bedacht voor de kapper en hebben daarom 2 kappersbezoeken bij de onvoorziene uitgaven gezet.

De maand februari was kort en daardoor iets eenvoudiger om binnen onze begroting te blijven, maar we hebben deze maand ook gebruikt om een aantal van onze vaste lasten te verlagen. Zo zullen onze energierekening en telefonie en TV rekening binnenkort gezamenlijk ruim €40 per maand lager uitvallen. Op deze manier moeten we onze jaarbegroting iets makkelijker kunnen realiseren.

2 opmerkingen:

 1. Ziet er weer goed uit

  klein vraagje, waar bestaat jullie verzekeringspost allemaal uit?
  mis ik de zorgverzekering?

  de zon gaat de komende maand meer schijnen dus van mij hebben jullie een etentje op een terras verdiend! nou begin maar met een lunch..

  Groet,
  Archie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de lunch! :-)

   De zorgverzekering zit wel in onze verzekeringspost. Die kost €158 per maand. Verder komt morgen de rekening voor onze overige verzekeringen, dus de volgende maand gaat een zware maand worden.

   Verwijderen