donderdag 14 februari 2013

Kleine wasjes, grote wasjes....

....stop ze in de wasmachine! En daarna liever niet in de droogtrommel.

Wij hebben wel een droogtrommel, welke door VL is gekocht in 2006. Wel heel prettig om in huis te hebben voor je-weet-maar-nooit. Zieke kinderen die overgeven in bed, kinderen die op het randje van zindelijkheid balanceren...

Toch maar eens gekeken wat het kost als je de droogtrommel gebruikt. De website van het Nibud vind ik altijd erg duidelijk. Zij stellen vast dat een condensdroger (die wij dus hebben) per droogbeurt 1,20 euro kost.

Stel je voor dat 2x per week de droger gebruikt, en dat 52 weken lang. Dat kost je dus 124,80 euro per jaar!

Om het iets minder pijnlijk te maken gaan we uit van onze situatie. Meestal doe ik alleen de handdoeken en ondergoed en sokken in de droger, en dat 1x per week. Natuurlijk zijn we ook wel een aantal weken op vakantie per jaar, en ja, ook in Nederland is het wel eens mooi weer, dus we maken een grove schatting dat we in een jaar 40x de droger gebruiken. Dat kost ons dus 48 euro per jaar.

Vandaar dat ik vandaag maar een overvolle wasmand met pas gewassen was heb opgehangen in plaats van klakkeloos in de droger te hebben gestopt...

18 opmerkingen:

 1. Grappig, dat doen wij sinds deze week ook!! Alleen de handdoeken gaan nog wel in de droger, want ik hou niet van ruwe handdoeken en ben allergisch voor wasverzachters

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een droger, gebruik hem hooguit 2 keer per jaar.( idd voor ongelukjes met kinderen oid)
  Handoeken en je aan, scheutje azijn ilv wasverzachter dat gebruik ik niet.
  Mijn wasmiddel maak ik zelf.

  Gr deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen we nog in os oude koude tochtige huis woonden was ie wel nodig, die was werd in geen weken droog, bevroor hoogstens. In dit huis heb ik hem wel drie keer gebruikt, inderdaad na kotsende kindjes en na de geboorte van kindje 2 en 3 heeft ie een keer aangestaan. Hij staat er nu voor de sier. (manlief maakte een mooie koof voor wasmachine en droger)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In ons huis moet ik echt een droger gebruiken. De was wordt anders echt niet droog. Nadeel van een oud huis. Je leest hele tegenstijdige berichten over de kosten van een droger. Die van ons heeft een b label en is nu 3 jaar oud. Ik gebruik hem nu 2 keer in de week en soms 3 keer. In de zomer draait hij hoogstens 1 keer in de week voor de handdoeken, sokken en onderbroeken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mij kost een droogbeurt nog maar 17 cent per keer (label a+++ en zonnepanelen:) Daar ga ik de moeite niet meer doen om het op te hangen:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een droger die slechts 17 eurocent verbruikt bestaat niet althans niet op elektra,maar zonnepanelen leveren verbruik op maar die kosten ook geld.

   Verwijderen
  2. Uiteraard kosten zonnepanelen geld, maar als je ze toch hebt kun je net zo goed de droger erop laten draaien toch?

   Verwijderen
 6. ik heb geen droger ik mis hem ook niet,was in de winter is na een dag droog,zomer lekker buiten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die verbruikscijfer zijn indicatie kijk zelf eens wat hij daarwerkelijk verbruikt zijn zat mensen die nog een 20 jaar oude 5 Kw droger hebben staan en dat kost een bom duiten per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hadden in ons oude tochtige huis inderdaad ook een droger, omdat de was anders 4 dagen lang vochtig aan de lijn hing.
  In ons nieuwe huis is dit niet meer nodig en hebben we de droger weggedaan (het was al een tweedehandsje).
  Nu met wat wasverzachter (of azijn) hebben we ook lekkere zachte handdoeken en binnen een dag een droge was + kostenbesparing.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben ook een redelijk oud huis. Heb geen droger, wel 5 kinderen, waaronder 3 (bijna 4) pubers) Was hang ik in het trapgat of aan de deur in het rommelkamertje, als ik veel was heb. Dakraam stukje open, raam op de middelste verdieping stukje open. Was is in 1 dag droog.. We hebben boven aan de open trap in de kamer en deur. Dus de warmte blijft in de kamer en vliegt niet via het dakraam het huis uit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo maak je eigen droger een briesje die vlot je was kan drogen en tegelijk je huis lucht :)

   Zo doen wij dat ook :)

   Verwijderen
 10. Wij hebben een vochtig huis, dat we met regelmatig luchten nét droog krijgen, daar ga ik geen was bij hangen! 's Winters gebruik ik de droger zo'n 2x per week, 's zomers gaat alles lekker aan de lijn.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik de droger vrijwel alleen bij ongelukjes. Dan is hij wel handig. Het apparaat dateert al uit 1997 en nog af en toe handig. De rest droog ik binnen, maar het liefst droog ik de was buiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De droger gebruik ik nu een jaar niet meer. Ik verbruik nu veel minder per jaar. Deze droger was ook nog niet eens oud. Was drogen gaat bij ons op een wasrek die boven een convectorput staat, dus droogt enorm snel. Goed ventileren en luchten en het wordt niet vochtig in huis.
  Alleen nog bij natte bedden of zieke kinderen gaat de droger aan. Of soms bij terugkomst van vakantie...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat voel ik me ...... De droger heeft de afgelopen 2 maanden iedere dag gedraaid. Het weer was er niet naar om buiten te drogen. Alleen dat wat echt niet in de droger mag en de hoeslakens en dekbedovertrekken hingen her en der door het huis om te drogen.
  Als het ook maar iets beter weer is dan droog ik lekker buiten.Het is bijna zover. Het weer knapt wat op en ik verheug me al op de zonnige dagen in maart. Als het weer dan goed blijft dan kan ik van maart tot misschien wel november lekker buiten drogen. (ps ik was 10 x per week voor een gezin van 5 pers)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt allemaal voor jullie reacties!

  Het liefst hangen wij de was ook buiten te drogen. Wat ruikt het dan heerlijk als je het af kunt halen!

  Binnenkort zal ik een blog plaatsen over hoeveel wassen wij in de week draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Manlief wil gewoon was niet binnen hebben drogen, slecht voor de gezondheid zegt hij, zeer irri soms! In het oude huis hingen we alles op, gebruikten we de droger 20-30 x per jaar, we hebben nu zo een energie/kosten teller op droger aangesloten, bij droogbeurt zijn we 55 ct per droogbeurt kwijt aan electra. Nu hebben we geen ruimte leeg om was te drogen. Dus verheug me op de lente/zomer dat het droog is dat we kunnen buiten hangen.

  BeantwoordenVerwijderen