dinsdag 26 februari 2013

Jengelen in de supermarkt

Vorige week plaatste ik al een blog over de boodschappen, waarin ik vertelde dat ZL1 een pak stroopwafels in de kar gooide. Die heb ik snel achter zijn rug om omgeruild voor een goedkoper merk. Er zijn een aantal reacties gekomen hierop. Om even kort samen te vatten: het is juist goed om je kind mee te nemen naar de supermarkt, zodat je een kind kunt wijzen op goedkope producten.

Gisteravond zaten ML en ik het programma Radar te kijken. Daarin was een item over de 'jengelcultuur'. In de supermarkt zijn veel producten te vinden met plaatjes van verschillende televisiehelden. Kinderen zijn er natuurlijk dol op!

Echter, uit onderzoek bleek dat 96% van de producten gewoon ongezond zijn. De producten zijn te zoet, te zout en / of te vet.

Wij halen heel weinig van dit soort producten in huis. Nu ik deze blog aan het typen ben, ben ik even heel diep aan het nadenken welke 'kinderlokkertjes' we de afgelopen maanden in huis hebben gehad. Volgens mij zijn dat alleen maar de chocoladekoekjes van Cars. Totaal niet gezond natuurlijk, maar wel lekker. En af en toe een traktatie mag best.

Verder hebben we eigenlijk nog maar 1 keer gehad dat ZL1 moest huilen in de supermarkt. Hij wilde graag een graafmachine hebben, die te koop waren bij de AH in de sinterklaastijd. Die hebben we niet gegeven, want als je er eenmaal aan begint...

Om nog even terug te komen op het programma Radar. Daarin was Antoinette Hertsenberg in gesprek met Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Deze man durfde te beweren dat verpakkingen met daarop afbeeldingen van bijvoorbeeld Dora en Spongebob niet specifiek bedoeld is voor kinderen. Toch grote ergernis van Antoinette. Hij zou toch ook wel begrijpen dat juist de kinderen en niet de volwassenen de voorkeur geven aan deze rijk geïllustreerde verpakkingen?

Zeuren jullie kinderen in de supermarkt om bepaalde producten? Ga je overstag?

10 opmerkingen:

 1. Tip bij uitzending gemist Zembla datum 21 feb ,meer over hoe de suiker industrie ons beïnvloed. Heeft raakvlakken met het radar programma.
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn dochter vraagt wel om dingen, maar soms zeg ik ook nee. Hier staan regelmatig dora koekjes in de kast of spongebob. Gewoon omdat het kan. Snoepen doet ze zelde. Vrijdag krijgt ze een bakje chips en ze vindt het een feest om een keertje knakworstjes te eten. ZElf eet ik ook wel eens wat lekkers dus waarom mijn kind niet. Als zij nou een dora koekje wil vind ik dat prima, de volgende keer is het weet saai een biscuitje.

  Als ik nee zegt doet ze ook verder niet moeilijk. Mijn nicht heet een jongetje van dezelfde leeftijd en zeurt bij andere de hele tijd om snoep en koek, omdat hij thuis niks krijgt. Is namelijk heel ongezond allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weinig gejengel. Nee=nee en dat weet ie wel. Heel af toe sta ik een dergelijk product toe na de ingrediënten te hebben bekeken. Geen transvetten en geen suiker als eerste ingrediënt. En enkele e-nummers mogen ook niet (E621 oa)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook doorgaans een nee, mag niet. Waarom niet? Daar zitten stofjes in die jou ziek maken. Komt bij een vierjarige ook best over. Maar er mag wel eens wat uitgekozen worden. Soms een kaasje of een pak melk en soms een klein zakje snoep. Eten hoeft niet goedkoop te zijn, eten is bij voorkeur lekker en gezond, en heel soms mag je iets dat alleen lekker is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier gaat het precies zo als bij valhalla, .....

  Gr deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze 3 kinderen zijn nu al wat ouder maar ik kan me niet herinneren dat ze vroeger ooit zeurden in de winkel. Ze kregen wel altijd uitleg waarom ik iets wel of niet kocht en waarom ik prijzen vergelijk. Onze oudste is momenteel nog prijsbewuster als ik. Regelmatig zegt hij wel eens dat een ander merk goedkoper is of dat daar een aanbieding ligt. Mijn moeder gaat wel eens met hem boodschappen doen en krijgt dan ook regelmatig te horen dat ze beter een huismerk dan een A merk kan kopen omdat het vaak net zo lekker is. Ze zegt altijd als ik met hem boodschappen doe ben ik een stuk goedkoper uit als alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn kinderen zijn al wat groter, maar ik sprak van te voren altijd met ze af wanneer ze iets uit mochten zoeken in de supermarkt en van wel produkt dan (iets hartigs of iets zoets, koekjes of snoepjes). En natuurlijk hebben mijn kinderen ook wel eens gejengeld in de supermarkt, maar nee=nee.
  Ik vind het goed hoor, als ze al die lokkertjes voor kinderen gaan verminderen, maar het zijn vaak de ouders die hier aan toegeven en geen "Nee" kunnen zeggen (en ja, dat is best moeilijk, maar moet alles makkelijk zijn in het leven?). En kinderen moeten ook om leren gaan met verleidingen, want nu zijn het de tekenfilm-figuurtjes maar voor volwassenen zijn er ook genoeg verleidingen die weerstaan moeten worden. "Nee" zeggen, leren kiezen en uitleggen waarom, daar draait het om.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ze mee zijn boodschappen halen dan vragen ze er wel eens om. Niet altijd en de ene keer zeg ik ja en de andere keer is het nee en vertel dan ook waarom ik nee zeg. Is nooit een probleem. De jongste heeft het een keer gepresteerd om op de markt voor de snoepkraam op de grond te gaan liggen krijsen omdat hij geen snoep kreeg. Ik ben over hem heen gestapt en om de hoek gaan staan. De boodschap was duidelijk nee is nee en hij heeft dat nooit meer gedaan. In de winkel helpen ze de spullen in de kar te leggen en dan leg ik ze ook uit waarom ik het duurdere of goedkopere merk neem.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. toen mijn dochter nog klein was mocht ze op zaterdag altijd iets te snoepen en koekjes uitzoeken en als dat op was dan had ze pech ,want de rest van de week kocht ik verder niets te snoepen en ook geen koekjes, behalve met verjaardagen en feestdagen. ze had daardoor zelf in de hand of ze de rest van de week ook nog iets te snoepen had want als ze in het weekend alles op was had ze de rest van de week niets meer, ze at daarom nooit alles in het weekend op maar bewaarde ook wat voor de rest van de week, speciale dingen zoals tekenfilm en stripgerelateerde producten zoals koekjes en toetjes kocht ik alleen maar bij bijzondere gelegenheden .

  BeantwoordenVerwijderen
 10. bij ons meer gezeur over het niet rennen met je armen over de leuning van je karretje, uberhaupt niet rennen door de winkel etc. dus ze gaat zo min mogelijk mee alleen als t niet anders kan omdat ik dan echt vermoeid thuis kom. sowieso al van boodschappen doen. ga liever met haar spelen dan extra vermoeid van t boodschappen doen. met oma gaat ze wel mee en met ons ook wel soms dus ze leert t wel hoor ;) maar is keuzes maken hoe ik mn energie verdeel dus liever zonder haar. soms mag ze iets uitkiezen en andere keren is er nog genoeg in huis (vooral van de lidl ) dus mag t niet. weet ze ondertussen wel dat nee echt nee is.

  BeantwoordenVerwijderen