vrijdag 22 februari 2013

Hypotheek aflossen is in

Toen wij in 2011 onze eerste extra aflossing wilden doen, waren er nog maar weinig gelijkgestemden te vinden op het internet. "Het is niet slim om af te lossen, want dan loop je hypotheekrenteaftrek mis" vertelde onze hypotheekadviseur toen nog. Toch wilden we onze hypotheek graag omlaag brengen en hebben we toen in 1 keer €20.000 afgelost.

Omdat onze hypotheekverstrekker de post naar ons oude adres bleef sturen zonder dat we dat doorhadden, hebben we daar nooit een overzicht van gekregen, maar onze hypotheekrente ging wel omlaag. In 2012 hebben we ons vreemd genoeg niet meer beziggehouden met extra aflossingen, maar dit jaar zijn we het aflossen als belangrijk onderdeel van onze financiĆ«n gaan zien. Inmiddels hebben we een adreswijziging doorgegeven en een eerste aflossing en tweede aflossing van 2013 gedaan en nu zitten we met smart te wachten op onze eerste brief waarin staat vermeld dat onze hypotheek met bijbehorende rente is verlaagd.

Toch is het wel vreemd dat het jaren lang kennelijk de normaalste zaak was dat je een hypotheek gewoon niet aflost en dat je je ook niet opgelaten voelde dat je niet aan het aflossen was. Als je naar de trends van de laatste jaren kijkt (zie figuur 1), dan zie je dat er binnen google eigenlijk nauwelijks werd gezocht op "hypotheek aflossen" tot eind 2011.

Figuur 1 - De trends op google voor  de zoekopdracht "Hypotheek aflossen"
In december 2011 en december 2012 zijn duidelijke pieken te zien. Waarschijnlijk besluiten de meeste mensen aan het eind van het jaar om hun spaargeld in hun hypotheek te stoppen. Misschien vanwege de vermogensbelasting.

Wanneer je nu op internet zoekt naar "hypotheek aflossen" dan vind je al ruim 500 pagina's die alleen in de afgelopen maand zijn geplaatst. Je kan dus wel zeggen dat het aflossen van je hypotheek in is. Ook als je het nieuws volgt of de reacties op Twitter leest, lijken er steeds meer mensen bezig te zijn hun hypotheek versneld af te lossen.

Toch is het aantal boeken dat gaat over het aflossen van hypotheken nog op 1 hand te tellen. De meest bekende boeken zijn Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann en Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans. Maar dat zal ongetwijfeld snel veranderen.

9 opmerkingen:

 1. Wij zijn in 2004 begonnen met aflossen. Voor elke euro hypoheekrenteatrek die je terug krijgt betaal je er zelf nog altijd 2 of 3 was onze redenatie toen al. We werden maar vreemd aangeken, maar hebben nu een lage hypotheek en lage maandlasten:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht er in 2004 ook nog heel anders over, maar ben toch wel blij dat we nu eindelijk zo slim zijn geworden dat we wel gaan aflossen. Nu maar hopen dat dat niet afgestraft gaat worden als alles straks is afgelost. Ach, dan moeten we tegen die tijd maar een duurder huis gaan kopen om ons weer in de schulden te werpen :-)

   Verwijderen
 2. Ik los ook mijn hypotheek af. Maar ik raak nu toch wel in de war met de nieuwe zorgontwikkelingen. Zou het straks zo zijn dat ik het huis moet verkopen om mee te betalen aan de zorgkosten? Is dat eigenlijk zo'n gek idee?
  Graag zou ik mijn kinderen ook nog iets nalaten. Dat is een van de redenen waarom ik nu aflos. Dan hebben zij straks een leuke erfenis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel een beetje het probleem met het onstabiele politieke beleid van tegenwoordig. Het zal me niet verbazen dat als iedereen zijn huis straks afbetaald heeft, er wel weer een regel bedacht wordt om het geld bij ons weg te halen.

   Verwijderen
  2. Precies! De overheid is wat dat betreft zeer onbetrouwbaar gebleken. Eerst verzinnen ze een spel (zoals de hypotheekrente-aftrek), iedereen steekt zich (geheel volgens de regels van het spel) in de schulden, schuldenlast te groot, kost de staat teveel geld, dus gaat de staat de spelregels veranderen.

   Je kunt nergens van op aan. Kinderbijslag - hop naar beneden. Neemt iedereen zonnepanelen? O, dan maken we de vastrechttarieven voor energie twee, drie, of vier keer zo hoog.

   Als iedereen straks z'n huis heeft afgelost dan worden straks de woz-waardes als box 3 vermogen meegeteld, etc etc.

   Ik denk wel eens dat juist hierdoor de crisis zo lang duurt: een onbetrouwbare overheid en daardoor geen consumentenvertrouwen, ook niet bij starters op de woningmarkt.

   Verwijderen
 3. In belgie gebeurd zoiets weinig maar ik vind het wel een goed idee, alleen betalen jullie dan geen extra kosten als je vb 20 000€aflost? Wij gazn ook iets soortgelijk doen .de looptijd van ons krediet verminderen met vijf jaar, zo moeten we wel meer afbetalen per maand maar hebben we wel meer intresten gespaard en zijn we vlugger van ons krediet af

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag vaak tussen de 10% en 20% boetevrij aflossen. Voor ons deel van hypotheek van €227.000 mogen we dus elk jaar €22.700 boetevrij aflossen. Dat is voorlopig ook wel voldoende. De looptijd aanpassen kan bij ons volgens mij niet. Tenzij je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Dan heb je daar volledig zelf de controle over. Maar deze hypotheekvorm kan inmiddels niet meer worden afgesloten.

   Verwijderen
 4. In 2007 loste ik voor het eerst af met een gift van een tante van 2.000 euro:
  http://opnieuwbegonnen.blogspot.nl/2007/11/de-hypotheekaflossing-van-2000.html

  Ik geloof dat ik vaak voor de troepen uit ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt je woning op papier al aan je kinderen schenken terwijl je er nog in woont. Dit moet je wel bij de notaris laten beschrijven en over dit bedrag betaal je als het ware per jaar huur aan je kinderen. Maar dit is weer geen inkomen voor hen. Gewoon even vragen. Want met de huidige plannen van onze regering zien wij de bui al hangen. Een huis met een WOZwaarde van 125duizend euro wordt als vermogen gezien en dan mag je extra afdragen. Hoe? In stenen die je uit de hoek van je huis hebt gehaald?

  BeantwoordenVerwijderen