zondag 24 februari 2013

Gemeentelijke heffingen

Zo vervelend. Het is eind februari, je bent het winterweer helemaal zat, je verlangt naar de lente, een vrolijk zonnetje, bloemetjes en groen gras... En dan valt daar ieder jaar weer op zaterdagmiddag de bewuste envelop in de bus met de AANSLAG GEMEENTELIJKE HEFFINGEN. We schieten meteen weer terug in de winterdip...

Vorig jaar, in 2012, moesten we in totaal €849,83 betalen en dit jaar moeten we €927,50 betalen. Deze bedragen worden als volgt opgebouwd:

2011 2012
Afvalstoffenheffing: €111,00 €111,00
Afrekening kilo's: €153,19 €181,86
Rioolheffing: €230,64 €230,64
OZB: €355,00 €404,00
Totaal: €849,83 €927,50

Er zijn dus twee bedragen die veranderd zijn. Ten eerste de afrekening van de kilo's. Wij betalen per kilo, voor zowel de grijze als de groene container. Vorig jaar hadden we 729,50 kilo en dit jaar 866 kilo. Zeker 130 kilo erbij. Komt vast doordat we nu een kind erbij hebben, en dus meer luiers.

Ten tweede de OZB. Dit houdt verband met de WOZ-waarde van de woning. Vorig jaar was onze WOZ-waarde 278.000 euro, en dit is nu gedaald tot 274.000 euro. Toch vreemd dat we ondanks een daling van de WOZ-waarde 50 euro meer moeten betalen. De tarieven zijn waarschijnlijk verhoogd. Helaas kan ik de tarieven van vorig jaar niet meer achterhalen.

Wat gaan we nu doen?

We gaan eerst bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Wellicht kunnen we hier nog iets op bezuinigen.

Ten tweede gaan we vanaf nu bewuster om met afval. We gaan luiers maar even verzamelen en deze in 1 keer wegbrengen naar familie of vrienden in een woonplaats waar ze niet per kilo afval moeten betalen. Bovendien worden in onze gemeente de schillen en snij-afval apart verzameld. We zullen dat dus vanaf nu gaan scheiden. We hopen dat we dan volgend jaar weer iets goedkoper uit zijn.

20 opmerkingen:

 1. schil en snij afval apart verzamelen lijkt me een goede. Ook al het papier (kartonnen verpakkingen) apart houden. Luiers verzamelen zou ik nooit doen. Wat een ontzettende lucht geven die dingen... Ik zou ook niet blij zijn als mijn broer of zus langskomt met een pakket luiers... Ik zou ze eerder die 30 euro kostenverschil geven om die luiers zelf te houden! Stel dat de luiers nog meer worden (groter en zwaarder) en je straks 60 euro meer betaalt. Dat is nog geen 2 euro per week. Daarvoor zou ik ze ook niet gaan verzamelen en rondbrengen.
  Kun je bij jullie gemeente ook niet het plastic apart inleveren? Bij ons wordt papier en plastic apart ingezameld. Dit scheelt enorm in de grijze bak.Goed voor de kosten en je leert inzicht te krijgen in al het afval dat je produceert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Scheiden tot je een ons weegt.... da's de enige manier om er vanaf te komen. En de kids uit de luiers.....
  Hier scheelt het enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sorry, als mijn familie langs zou komen om de luiers kwijt te raken zou 'k ze niet meer op visite willen...
  Is het geen optie om wasbare luiers aan te schaffen? Scheelt ook enorm in de afvalberg,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pff wat een geld inderdaad. Onze woz waarde is 7000 euro gezakt en wij moeten ook meer betalen. Al met al kwam 2012 en 2013 op exact hetzelfde bedrag uit. Wij betalen gelukkig niet per kilo. Wij betalen voor een meerpersoonshuishouden 283 euro. Dit is 5 euro lager ten opzichte van vorig jaar. Ze zijn bij ons langzaam aan het overstappen op ondergrondse containers. De bruine bak wordt dan plastic bak. Hier nog niet het geval, maar onze wijk grenst aan een wijk waar dat al wel het geval is. Als ik teveel vuil heb stort ik het daar gewoon in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De WOZwaarde van je huis; bezwaar maken via een NVM Makelaar. Hij krijgt dit uitbetaald door de gemeente, en je hebt een zuivere schatting op de werkelijke verkoopwaarde van je huis. Want die is in de voorbijgaande jaren behoorlijk gekelderd. Hier in het dorp doen twee makelaars dat voor de huizenbezitters. Wij betalen het huisvuil gewoon als bedrag, dus niet per kilo. En gras/groenteafval kun je nog wat laten indrogen, dat scheelt dan. Maar een vervuilde stad willen ze niet, geld komt iedere gemeente tekort, de overheden moeten bezuinigen. Gek hé, als ik moet bezuinigen dan moet ik zelf kijken hoe ik dat doe. Als overheden gaan bezuinigen halen ze het uit onze beurs. Ik word te oud voor deze tijd (oorlogskind). Daarom snap ik het allemaal denk ik niet -;). Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een hoop geld. Hier ongeveer gelijk bedrag. Gaan jullie echt voor 30 euro per jaar, dus 2,50 per maand is max 60 cent per week leuren met luiers? Vind ik niet zuinig maar eerder sneu...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het niet zo netjes om een berg luiers bij mensen in een andere gemeente te dumpen, waar ze niet per kilo betalen.
  Die mensen betalen heus wel voor hun afval, maar dan per jaar.
  Jij zadelt die gemeente clandestien met jouw afval op. Foei!!
  De luierperiode is duur. Neem dat ongemak en betaal er zelf voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier een aanslag van 629 euro, en daar komt in juli nog een aanslag van 283 euro aan waterschapsheffing bij. De eerste aanslag van 629 euro bestaat voor 351 euro uit afvalstoffenheffing (meerpersoonshuishouden, geen heffing naar kilo's), voor 127 euro aan OZB, en voor 149 euro aan rioolheffing. Het gaat om gemeente Amsterdam, stadsdeel zuidoost. Stadsdelen mogen van elkaar verschillen in heffing, al wordt al jaren geprobeerd een uniformering van tarieven in te voeren.
  Met bezwaar maken tegen de WOZ waarde schiet je niet zoveel op als de tarieven verhoogd zijn. Want tegen dat laatste kun je geen bezwaar maken. Je schrijft dat de WOZwaarde van je woning al 4000 euro lager is geworden, dus bezwaar maken is alleen zinvol als die waarde naar jouw mening nog steeds te hoog is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe de verkoopwaarde van woningen is is per landsdeel anders. Woningen zijn hier in Oost Groningen 25% in vier jaar gedaald. Hier in de omgeving betaal je voor een prima vrijstaande woning nu ongeveer twee ton. In de drukste delen van Nederland koop je daar een garage voor.............
   Bezwaar maken loont hier dus wel.

   Verwijderen
  2. Klopt. Maar gezien de waarde van het huis die in deze column genoemd wordt (van 278.000 nu naar 274.000) maak ik niet op dat dat huis in een krimpgebied staat.
   Ook hier trouwens waardedalingen van 17.8 procent (hoofdstad).

   Verwijderen
 9. Nou, lekker dan! Ik begreep al dat veel gemeentes hun tarieven flink verhoogd hebben. Bij ons viel het mee, op jaarbasis 4 euro meer, ik heb nog niet gekeken waar het nu aan ligt maar het is niet iets om van wakker te liggen. Heel veel afval scheiden zou ik zeggen, daar heeft in ieder geval het milieu baat bij, en je portemonnee ook, hoop ik!
  Ik moest wel lachen om dat idee van de luiers, heb je toch wel al overlegd hoop ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nou, ik denk eerlijk gezegd niet dat we 20km met de auto af gaan leggen met een vuilniszak met poepluiers achterin. Ook al kunnen we er "makkelijk" €75 per jaar mee besparen. We hebben ook nog nooit de moeite genomen om de luiers naar een luierrecyclebedrijf te brengen. Enige winst die we realistisch kunnen halen is een compostbak aanleggen.

   Verwijderen
  2. Oh, nou mensen, rustig dus, het was dus maar een grapje, dat van die gebruikte luiers naar familie of vrienden in een andere gemeente wegbrengen:-)

   Verwijderen
 10. gewoon alle overbodige verpakking bij de supermarkt in hun afvalbakken doen scheelt je kilo,s per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb je niet ergens in de buurt of bij winkels ofzo van die ondergronds bakken voor huisvuil? Bij ons (Utrecht) heb je die vaak naast de papierbak, glasbak, kledingbak e.d. staan. Als je dan toch met de auto boodschappen gaat doen gelijk even 1 of 2 vuilniszakken meenemen. Scheelt weer kilo's.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zeg wasbare luiers ;-) scheelt bergen afval. De enkele wegwerpluier die we gebruiken (voor 's nachts) leveren we apart in bij de gemeentewerf. Hier een stuk lagere bedragen. Wij betalen per bak aan de weg en letten dus heel goed op het scheiden van afval. grijze kliko ging het afgelopen jaar 2x aan de weg groene 3x. In totaal hier afvalstofheffing, kliko's, rioolheffing en OZB een dikke 500 euro! Viel me op dat alles nauwelijks is verhoogd en WOZ waarde € 5000,-- lager. Dus alles bij elkaar betalen we maar een paar cent meer dan vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ehm, ik kon niet echt ontwaren of de opmerking over het 'afval weggooien in een andere gemeente' serieus bedoeld was of niet. Maar ik vind het geen sjieke suggestie. Voor mij is de hele 'spirit' van het consuminderen per definitie dat je zuiniger leeft en het milieu minder belast. Afvaltoerisme heeft niets met consuminderen te maken maar alleen kosten ontduiken door anderen (of een andere gemeente) op te zadelen met jullie afval. Als je de regels mbt betalen per kilo niet eerlijk vindt, dan kun je dat aangeven bij je plaatselijke gemeenteraadsleden en het college van B&W, dat zijn immers degenen die voor het beleid verantwoordelijk zijn. Maar afval elders dumpen vind ik zelf niet kunnen, nog een stap verder en mensen gooien hun zakken in de sloot of in de natuur. Dat is dan een milieudelict en heeft met consuminderen niets te maken.

  On topic: onze WOZ waarde is lager, we betalen afval niet per kilo, maar de gemeentebelastingen alhier zijn dermate hoog dat we in totaal meer betalen dan jullie. Grrr. Ik hoop dat onze gemeente zelf 'ns gegrepen wordt door het consumindervirus... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben wel voorstander van een kiloprijs voor de afval. Zonder de luiers weet ik zeker dat we dan veel goedkoper uit zouden zijn. Helaas hebben we dat nog niet kunnen zien doordat we altijd minimaal 1 kind in de luiers hebben sinds we hier wonen.

   Bijna zomer, ideaal moment om ZL2 buiten in de achtertun zinnelijk te maken.

   Verwijderen
  2. Voor wij een ondergrondse container met een pasje hadden, maar een gewone container waar iedereen vuil in kon doen, kwamen er wel mensen met auto's hun afval in onze container dumpen. Kofferbak ging open en ladingen vuilniszakken kwamen er uit. Ze wisten wanneer de container geleegd werd en vulden hem het hun afval, met als gevolg dat hij gelijk weer vol was. Echt afvaltoerisme. Soms werd er zelfs grofvuil gedumt. En als je er iets van zei kon je nog een grote bek krijgen ook. Nu we een ondergrondse container met pasje hebben, is die ergenis tenminste over.

   Een kind is duur, mede door de luiers. Gelukkig is het maar tijdelijk en met veel geduld, liefde en doorzettingsvermogen, kan je een kind heel jong kind al zindelijk maken.

   Verwijderen
 14. wauw een hypotheek van 367000 en een WOZ van 274000,- jullie zijn gematst?!?

  BeantwoordenVerwijderen