donderdag 7 februari 2013

Borstvoeding vs flesvoeding


Zonder een discussie te starten over borstvoeding of flesvoeding, wil ik de kosten van allebei toch eens op een rijtje zetten. Ik ga uit van een jaar borstvoeding en een jaar flesvoeding.

Flesvoeding
De goedkoopste flesvoeding is de standaardvoeding van het Kruidvat: voor opvolgmelk betaal je 5,99 euro per pak a 800 gram. De wet verbiedt om reclame te maken voor zuigelingenmelk, je kunt dus ook geen prijzen vinden op het internet. Je doet ongeveer een week met een pak, dat zijn dus 52 pakken per jaar. Alleen al voor melk ben je dus 311,48 euro kwijt. Daarnaast komen er de kosten voor flesjes bij. De goedkoopste fles van 250 ml bij het Kruidvat kost 2,30 euro. Flessen van bijvoorbeeld Difrax gaan al snel richting 10 euro per fles. Laten we een middenweg nemen van 5 euro per fles. Het is wel prettig om zeker 4 of 5 flessen in huis te hebben, dus we zetten het bedrag op 25 euro. Kosten voor flesvoeding zijn voor 1 jaar ongeveer 350 euro.

Ga je echter voor een pak Nutrilon, dan kost 1 pak a 900 gram 10,79 euro. Dan ben je 561,08 euro kwijt voor een heel jaar. Dus ongeveer 585 euro voor een heel jaar flesvoeding.

Borstvoeding
De melk is natuurlijk gratis. Als werkende moeder is het wel prettig om een goede kolf te hebben. Je kunt een kolf kopen voor 350 euro (dubbelzijdig elektrisch) maar er zijn ook goede enkelzijdige elektrische kolven voor 150 euro te koop. Wil je helemaal goedkoop zijn, dan kijk je naar een handkolf, die kosten ongeveer 50 euro. Laten we uitgaan van het gemiddelde, je bent dus 150 euro kwijt voor een kolf. Er komen dan natuurlijk ook flesjes bij, dus weer 25 euro. Daarnaast is het handig om bewaarbakjes aan te schaffen. Je kunt dan de gekolfde melk invriezen. Een voorraad van ongeveer 10 bakjes is handig. Wij gebruiken die van Avent en die waren, toen ZL1 net geboren was, 15 euro. Kosten voor borstvoeding zijn voor 1 jaar ongeveer 215 euro.

In deze berekeningen heb ik accessoires, zoals borstvoedingskleding, een borstvoedingsbeha en een magnetronsterilisator niet meegenomen.

Al met al ben je dus met borstvoeding goedkoper uit, zeker nu onze kolf al meegaat voor de derde ronde. En ook de flesjes kunnen prima voor een derde kindje gebruikt worden. Eigenlijk kost DL ons nu niets! ;-)

13 opmerkingen:

  1. Tot je de extra calorieën gaat tellen die je zelf eet omdat de kleine mee-eet ;) De oudste moest helaas na een paar weken melkpoeder, maar borstvoeding is wel ideaal. Ik heb voor de kleinste (onverwacht cadeautje is ze) een kolf gekregen van een kennis en verder niets gekocht ervoor. Lekker makkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier een kindje aan de hypoallergeen. Bus kost 14,80. Een bus gaat gemiddeld 5 / 6 dagen mee. Erg duur, maar ik kan je zeggen dat heb ik er helemaal voor over. Geen gerotzooi met voeding. Vorige baby was een huilbaby en dat wil ik echt nooit meer meemaken. Een tevreden baby is niet uit te drukken in geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een erfelijke aandoening dat ik geen of weinig melkklieren heb, dus dan hoef je geen vergelijking te maken. Gek want ik heb borst genoeg haha, (slank een ruime C cup). Heb er nooit bij stil gestaan wat flesvoeding per jaar kost. Ik gebruikte voor zoon Frisovom en voor dochter Nutrilon tot en met opvolgmelk 3 ofzo. Zal wel duurder geweest zijn dan in jou berekening maar bij zoon weet ik zeker dat de Kruitvat voeding nog niet bestond (hij is 13 jaar nu).
    Groetjes Nikki

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier lukte borstvoeding niet en mijn kinderen zaten/zitten allebei aan de Nutrilon Hypo-allergeen. Als ik pech heb kost dit 15,15 per pak en het goedkoopst 14,19 per pak. En ik red het niet met 1 pak per week. Hoewel dochter nu wel minder gaat drinken omdat ze ouder wordt en dus ook andere dingen krijgt, gaat de voeding gelukkig nu wel minder snel. En ik heb toen ze een half jaar oud was een ander pak geprobeerd om geld te besparen maar daar deed ze het niet goed op. Niet willen drinken enzo dus weer over op de HA. Wel jammer maar een kindje dat niet lekker in haar vel zit is ook niet alles. En nog 4 maanden is ze een jaar en dan gaat het helemaal niet zo snel meer met die pakken of ze krijgt het helemaal niet meer dan.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een besparing door mijn tweeling 15 maanden aan de borst te houden! Het was nog handiger ook, twee kindjes tegelijk de fles geven wordt al snel onpersoonlijk. En is onhandig.
    De kolf heb ik overigens gehuurd, via de mutualiteit kon dat de eerste 6 maanden gratis. Daarna heb ik hem teruggebracht, want eens ze op groentjes en fruit zaten werd het kolven overbodig. En ik had er genoeg van. Ik sprak toen uit dat, als er tekort was, maar flesvoeding aangevuld moest worden. Doos in huis gehaald en niet nodig gehad. Nadien wel natuurlijk.
    Afgekolfde melk bewaren deed ik in ijsblokzakjes. Gemakkelijk voor de juiste dosering en goedkoop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik mis in dit verhaal bij de kosten van borstvoeding het bedrag voor het extra eten van de moeder.(Nibud heeft daar een speciale categorie voor). En daarbij vind ik zoveel flessen geldverspilling heb het zelf met 1 of 2 flessen per kind gedaan, alleen goed schoonhouden en iedere paar maanden de speen vervangen. Flessen zitten vaak in gratis pakketten, spenen eerder ook wel.

    Zelf ben ik (in overleg met de consultatiebureau-arts die eerlijk advies durfde te geven buiten de standaard (volgelobbiede) adviesen) al ruim binnen het jaar overgegaan op gewone halfvolle melk.
    De lobby van de flesvoedingfabrikanten is echt heel groot en sterk. Reclame maken mag niet, maar ze werken gewoon via gratis bijscholingen, informatie en proefverpakkingen voor professionals in de ouder- en kindzorg.

    Je zou haast denken dat ik voorstander van flesvoeding ben, maar als het kan/ goed gaat ben ik groot voorstander van borstvoeding. Heb zelf het geluk gehad de kinderen 6, 7 en 12 maanden aan de borst te hebben gehad. Alleen bij 1 kind eerder op de fles overgegaan omdat het een huilbaby was.

    WG

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, kunstvoeding is duurder en van mindere kwaliteit dan borstvoeding, maar je baseert je berekening op je eigen ideeën.

    Hier ook maar 2 flessen gebruik en die waren voor zowel zl1 als zl2 goed te gebruiken. Dus zo kan je ook besparen. Steriliseren deed ik alleen de eerste 3 maanden, daarvoor ga ik geen plastic bak kopen die in de magnetron kan die ik ook nog even moet aanschaffen.
    Vanaf 10 maanden rustig over gegaan op volle melk producten, dus 1 pak kunstvoeding per 2 weken, vanaf 11 maanden gewoon alleen melk gegeven, 1 pak per 2 dagen met 2 kinderen.
    Voedingsnummer 2 is regelmatig in de aanbieding, ja dat mag. Alleen de eerste 6 maanden is borstvoeding beschermd.

    Neemt niet weg dat borstvoeding natuurlijk beter en goedkoper is voor onze kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vond borstvoeding echt ideaal. Je hebt het altijd bij je, zit hygiënisch verpakt, en is altijd op temperatuur. Supermakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hier ook borstvoeding gegeven, daarna omneo comfort, nu krijgt beeb dreumes- en halfvolle melk.. ikzelf vond voedingsbh's en vooral zoogkompressen ook behoorlijk aan de prijs trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Even wat reacties op de geplaatste opmerkingen:
    1. Ik heb inderdaad geen rekening gehouden met de extra calorieën die je als vrouw eet als je borstvoeding geeft.
    2. Er worden inderdaad gratis flessen weggegeven in de diverse babydozen. Ik heb alleen flesjes gekregen van 125 ml. Ik heb dus wel flessen met meer inhoud moeten bijkopen.
    3. Ik weet wel zeker dat je je kunt redden met 1 of 2 flesjes. In mijn situatie niet: ik kolf op een werkdag 3 keer, en heb dan ook 3 flesjes nodig. Daarnaast drinkt DL 3 flesjes op het kinderdagverblijf, en zelf geef ik dan ook 3 flesjes mee. Wij hebben er dus eigenlijk al wel 6 nodig. Wel vind ik het jammer dat ik niet eerder heb ontdekt dat flesjes van het eigen merk van Kruidvat net zo goed zijn als Avent of Difrax flessen.
    4. Ik ben uitgegaan van standaardvoeding, omdat wij deze hebben gebruikt bij ZL1 en ZL2. ZL1 heeft 4 maanden borstvoeding gehad, en ZL2 heeft 9 maanden borstvoeding gehad.
    5. Deze blog heb ik geschreven om voor mezelf eens wat kosten op een rijtje te zetten. Het is niet mijn bedoeling geweest om te pleiten voor borstvoeding of om ouders die kunstvoeding geven af te vallen.

    Groetjes, VL

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb (lang geleden:) drie maanden borstvoeding gegeven tot ik aan de medicatie moest wegens omstandigheden. Het was geweldig en ik zou het zo weer doen. Daarna kreeg zoonlief ernstige koemelkallergie en kreeg ik de flesvoeding van de ziekenfonds helemaal vergoed en opgestuurd. Ideaal! Ik heb nooit gekolfd oid. en flessen kwamen idd uit de pakketten.
    Ik heb het ook bij één gehouden. Scheelt een boel. Zeker in de latere jaren:)
    Da's natuurlijk met een knipoog bedoeld, he.
    Ik ben er echt klaar mee en ons gezinnetje is sinds bijna 9 compleet. Manlief en ik hebben daarna nog een lange tijd om te genieten samen (hoop ik tenminste:). Al mag ons kind zo lang blijven als hij wil. Maar een kind dat niet overal gehaald en gebracht hoeft te worden enzo, lijkt me ook wel wat. En hoe groter de kinderen, hoe leuker vind ik. Ben niet zo'n baby-vrouw:)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bij kunstvoeding heb je inderdaad geen 5 flessen nodig, je kleintje kan immers maar uit één tegelijk drinken! De eerste fles, avent, was gratis, later een tweede en grotere fles bijgekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat betreft die extra calorieën , die at ik er ook wel bij (zonder borstvoeding) :)

      Verwijderen