donderdag 21 februari 2013

Voorverwarmen van de oven

Verwarm de oven voor op 220°. Direct gevolgd door een serie van handelingen die minstens een half uur in beslag neemt. Zo beginnen de meeste recepten van een ovengerecht. Waarschijnlijk zullen veel mensen direct hun oven op 220° zetten voor ze aan het recept beginnen. Maar is dat echt nodig?

Onze oven heeft ongeveer 5 minuten nodig om op temperatuur te komen. Een oven is over het algemeen heel goed geïsoleerd en een oven op temperatuur houden kost veel minder energie dan de oven op temperatuur krijgen, maar ik vind het eerlijk gezegd energieverspilling om een oven tientallen minuten langer aan te laten staan dan noodzakelijk. Bovendien koelt een oven snel weer af als je de deur van de oven opent om je gerecht er in te schuiven.

Wij zetten de oven pas aan als we het gerecht in de ovenschaal zetten. Op het moment dat we de ovenschaal in de oven schuiven is de oven misschien nog maar 50°, maar dan tellen we een paar minuten bij de bereidingstijd op om het gerecht lang genoeg te kunnen garen.

Aangezien je dit leest omdat je zelf ook aan consuminderen doet, verwacht ik dat de meeste lezers ook wel zuinig zullen zijn met het voorverwarmen van een oven, maar waarom wordt dan op alle recepten van ovengerechten de oven gestart in stap 1?

12 opmerkingen:

  1. ook wij verwarmen de oven niet voor en tellen ook een paar minuten extra op bij de bereidingstijd , ook laten wij na gebruik open staan of we laten een brooddeeg rijzen op de restwarmte en we bakken meerdere dingen na elkaar want dan is de oven al op temperatuur en kost het minder tijd en dus minder energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn combi oven verwarm ik wel voor. Bij het aanzetten van de oven verwarmt hij anders te snel op, door bij laten branden van de grill. Gevolg: verbrande bovenkant. Of ik moet er bij blijven en de temperatuur op 50c laten beginnen en elke keer verhogen.
    Gelukkig is het een kleine oven en warmt hij zeer snel voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij sommige soorten gebak alvast voorverwarmen (iets langer dan 5 minuten bij ons), maar vrijwel alle andere gerechten gewoon er inzetten en hup dan de oven aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voorverwarmen of gerecht langer laten zitten is qua energieverbruik het zelfde :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En na het bakken staat hier de oven open, zodat er gratis warmte de keuken in stroomt..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ovenschotels is voorverwarmen niet nodig, maar het is wel net als anoniem hierboven noemt: of je het gerecht nu 5 min langer in de oven laat of 5 min. voorverwarmt, maakt qua verbruik niks uit.
    Gevoelige baksels, zoals cake zet is wel altijd in een voorverwarmde oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ligt inderdaad aan welk gerecht je maakt. Gebak is vaak een stuk bewerkelijker dan een ovenschotel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toch niet helemaal hetzelfde hier als anomiem 1, ik verwarm de oven voor met het gerecht er gelijk in. Ik hou de normale bereidingstijd aan of zelfs nog korter. Dat is kwestie van kijken..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als ik de cupcakes in een koude oven zet, worden het sjoelstenen....

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Quote >

    Onze oven heeft ongeveer 5 minuten nodig om op temperatuur te komen. Een oven is over het algemeen heel goed geïsoleerd en een oven op temperatuur houden kost veel minder energie dan de oven op temperatuur krijgen

    Oven goed geisoleerd en duurd toch nog 5 minuten om op temperatuur te komen? de gemiddelde oven is helemaal niet zo goed geisoleerd of je moet een spekstenen oven hebben staan :)

    Bij mij kost opwarmen net zoveel energie als op temperatuur houden en is in een minuutje wel op temperatuur:)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. onze oven heeft een knop voor snel opwarmen. hoeft dus niet aan als je begint met een recept maar echt vlak van te voren. erg fijn en scheelt dus op die manier energie. op t moment dat ik de ovenschotel in de ovenschaal ga doen zet ik de oven pas aan :)

    BeantwoordenVerwijderen