dinsdag 14 mei 2013

Bijstorten in onze spaarhypotheek

Een ruime maand geleden heb ik onze hypotheekadviseur gevraagd wat de gevolgen zijn als we een eenmalige extra storting van €5000 doen op onze spaarhypotheek. Vandaag kregen we een reactie, maar ik heb niet het gevoel dat we hier nu echt verder mee geholpen zijn.

De reactie die we kregen was als volgt:

Controle
Als wij hiervoor een verzoek ontvangen gaan wij eerst de polis controleren of de voorwaarden voldoen om de storting te accepteren.De premie moet 1:10 staan (de hoogste premie mag niet meer dan 10 x de laagste premie zijn dit wordt bandbreedte genoemd).
Conclusie
Bij de controle is gebleken dat de premiebetaling op uw polis, als de extra storting wordt gedaan, niet binnen de bandbreedte valt. De klant zal dan zijn vrijstelling in Box 1 verliezen.

Ik neem aan dat het bedrag van €5000 dan te hoog is en dat een lager bedrag wel zou moeten kunnen. Die 4 tot 5 duizend euro provisie die de hypotheekadviseur gekregen heeft, wordt nuttig gebruikt, want ik heb weer een wedervraag gestuurd. Ik wil graag het maximum bedrag horen dat we kunnen bijstorten in onze spaarhypotheek en wat de verdere gevolgen zijn als we dat storten.

Dus, volgende maand weer een vervolg van deze blog.


9 opmerkingen:

 1. Lekker duidelijk weer:( Nou ja, hopelijk snappen ze nu wel wat je bedoeld:) Vandaag toevallig bij een adviseur gezeten. Wat ik nu weet, wij hebben een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek is dat als je bijstort in de spaarhypotheek dat je of de premie die je maandelijks betaald omlaag gaat, je hoeft minder in te leggen de jaren erna of je de looptijd wat verkort hiermee. Ik ben er nog niet dieper ingedoken, we gaan eerst aflossen op de aflossingsvrije hypotheek dan kan onze rente wat lager uitvallen die we de komende tijd gaan betalen. De adviseur heb ik maar eens aangeraden het boek Hypotheekvrij te lezen en dat van Marieke Henselmans. Verder goede adviezen gekregen hoor, oversluiten was zeker niet verstandig, terwijl een andere adviseur gelijk al riep oversluiten, die had de polis nog niet eens gezien:( Hoe dan ook succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, de wedervraag die je stelt hadden ze natuurlijk kunnen zien aankomen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het erg vreemd dat een storting van 5000 al boven de verhouding 1:10 komt. Bij een maandpremie van 150 kan je al 10.000 extra storten. Ben benieuwd wat ze te zeggen hebben. Nog een tip kan zijn om de extra storting te splitsen. Helft nu, helft januari

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zitten ook in zo'n situatie. Ben al een maand bezig om antwoorden te krijgen. Meestal maar half of onduidelijk. Die gaan dan over de vermogensrendementsheffing. Vaker denk ik dat ze het zelf ook niet goed weten. Er wordt veel geroepen en als je dan duidelijk vraagt om welke bedragen het dan wel gaat of om een waarom vraagt, moeten ze het eerst terugkoppelen. Grrr ik word er ook niet goed van. En dan verwacht de belastingdienst dat wij, niet professionele, het wel weten. Ik heb mij ook voorgenomen dat ik zodra alle antwoorden binnen zijn, contact ga opnemen met de belastingdienst om te vragen wat juist is. Zij moeten het toch wel weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, wat een onbenullig antwoord. Alhoewel ik vorig jaar ook een aantal keer heen en weer gemaild heb om antwoord te krijgen.

  Maar het was de moeite waard! De maandlasten van de spaarhypotheek zijn met zo'n dertig euro/maand verminderd dankzij het bijstorten van 5000 euro. Dat bedrag in de aflossingsvrije hypotheek storten had hooguit een tientje gescheeld.
  *de bedragen uit mijn blote hoofd, weet ze niet meer exact

  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet ernaar uit dat ze gewoon een standaard antwoord hebben gekopieerd en geplakt... Erg irritant!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb ook hierna gekeken. Je ontvangt meer rente maar de eindsaldo blijft gelijk dus je inlegpremie neemt gaandeweg af. Wat mij verbaast is dat met het groeien van de saldo de kosten van de verzekering toenemen (ik ga laten uitzoeken een keer of ik een woekerpolis heb in ieder geval beleg ik niet hiermee). De verzekeraar rekent 7% kosten op het ingelegde bedrag en dat schrikt mij af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Betekent dat over het bedrag dat je maandelijks in je spaarhypotheek stopt, 7% per maand ingehouden wordt aan kosten? Dus als je elke maand 100 euro stort in je spaarhypotheek, dan betaal je daar elke maand 7 euro voor? In een looptijd van 30 jaar zou je dan ruim 2500 euro betalen aan deze kosten en als dat alle kosten zijn, valt het nog redelijk mee, maar waarschijnlijk leg je elke maand meer dan 100 in en zijn de kosten dus ook hoger.

   Verwijderen
 8. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg van dit verhaal, maar ik kan het nergens in je blog vinden. Heb je nog antwoord gekregen van je hypotheekadviseur?

  BeantwoordenVerwijderen