donderdag 23 mei 2013

Provisieverbod: gunstig of niet?

Vroeger betaalde je als consument "niets" als je een hypotheek afsloot. De financieel dienstverlener werd betaald door de geldverstrekker die vaak extra geld gaf bij verkoop van bepaalde verzekering. Maar per 1 januari 2013 is er een provisieverbod voor financieel advies en bemiddeling bij financiële producten, waardoor de consument nu rechtstreeks betaald aan de financieel dienstverlener.

Het is natuurlijk heel mooi dat je nu weet wat je betaald voor een advies gesprek, maar de kosten voor het afsluiten van een hypotheek liggen ergens tussen de €2.000 en €4.000. Onafhankelijk van de hoogte van de hypotheek. De kosten voor advies van de hypotheek zelf zijn aftrekbaar, maar de kosten voor bijproducten, zoals een levensverzekering zijn niet aftrekbaar en vaak zit er aan een hypotheek ook wel een levensverzekering vast.

Voordelen
- Je weet van te voren wat je kwijt bent.
- Lagere maandlasten (tenzij je de advieskosten mee financiert).
- Er worden geen verborgen premies meer betaald.

Nadelen
- Verschillende adviesgesprekken voor het afsluiten van een hypotheek wordt zo wel erg duur.
- De oude aflossingsvrije hypotheek had geen verborgen kosten en een adviesgesprek was dan gratis.

Vóór het provisieverbod kon je nog bij verschillende hypotheek bemiddelaars langs gaan en kon je uiteindelijk kiezen welke van de adviezen het beste bij jouw situatie paste. Je betaalde dan niet voor de adviezen van de financiële dienstverleners waarmee je uiteindelijk niet verder in zee ging.

Naar mijn idee was het veel beter geweest als de kosten inzichtelijker gemaakt zouden worden. Dan weet je precies waar de kosten zitten en kun je op die manier een keuze maken door de hypotheek te kiezen met de minste verborgen kosten. Dat een adviseur provisie krijgt is niet zo'n probleem als je weet hoeveel provisie die krijgt bij de verschillende hypotheekverstrekkers.

Wat als je nu een update gesprek wil voeren om te kijken of je hypotheek nog actueel is? Krijg je dan direct een rekening voor het advies?

Er worden rare sprongen gemaakt door het huidige kabinet en dit is er één van. Gelukkig is het kabinet wel zo wispelturig dat het volgend jaar zomaar weer anders kan zijn.

9 opmerkingen:

 1. Een update gesprek voor je bestaande hypotheek moet gratis zijn. Hiervoor heb je al betaald toen je 'm afsloot: die provisie. Alleen zijn sommige adviseurs dit al weer 'vergeten'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan wel zijn, maar helaas kwamen wij destijds bij een niet helemaal betrouwbaar persoon terecht. Nu met de rente wijziging heb ik hem gebeld, het gesprek was gratis, maar ik moest wel gelijk oversluiten want dat was voordeliger. Voor wie? denk ik dan. Hij had nog niet eens mijn papieren gezien en riep dit voor het gesprek door de telefoon:( Ik geloof er dan ook niet in dat het inzichtelijk maken van de provisie gelijk betekend dat je een goed advies krijgt. Zo'n adviseur wil alleen maar verkopen. Bij een andere adviseur betaalde ik een bedrag voor 1 gesprek; gevolg duidelijk advies met diverse rekenvoorbeelden, zodat duidelijk was dat oversluiten voor ons niet goedkoper was. Bovendien het advies geld in te leggen bij de spaarhypotheek omdat dat de maandlasten kan verlagen. De rente gaat nl omlaag, dus de spaarpremie moet dan omhoog. Ook helpt hij ons met een verlaging van de rente naar een andere klasse (waarde van de woning tov de hypotheek die we hebben. Wat ingewikkeld om zo uit te leggen, maar ik heb nu wel het idee een goed advies te hebben gekregen.

   Verwijderen
 2. Nee, ik ben gewoon wel blij dat er nu een provisieverbod is.

  Je zegt dat de oude aflossingsvrije hypotheek geen verborgen kosten had. Ik weet niet of dat wel zo was. Kregen adviseurs dan nooit een provisie als ze een aflossingsvrije hypotheek aan een klant sleten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'k Ben blij dat er een provisieverbod is, de zgn. onafhankelijke adviseurs gingen immers altijd met die hypotheekverstrekkers leuren die de meeste provisie betaalden.
  'k Vraag me nu alleen nog af hoe makelaars (die ook hypotheekadviezen gaven) er nu mee om gaan.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De goeden niet. Die van mij liet precies zien wat hij aan provisie zou krijgen bij elk van de voorstellen die hij deed. En de gene waar hij het meest zou verdienen had ik op persoonlijke gronden vooraf al afgeserveerd, dus die heeft hij niet eens voorgesteld, wel laten zien.

   Verwijderen
 4. Wat een hoge kosten voor het afsluiten van een hypotheek zeg!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben blij dat we de rente vast hebben staan tot het 'einde' van de hypotheek. Hebben we nog net ff in december 2012 geregeld. Moet je tussentijds alleen niet gaan verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij waren er ook net op tijd bij... wel duur hoor, zo'n advies!! :S

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij lopen dus momenteel tegen allemaal vragen aan, met betrekking tot die afvieskosten.

  Onze hypotheekmij heeft haar voorwaarden gewijzigd, waardoor ik (als US-staatsburger) wordt uitgesloten van hun dienstverlening. Hierdoor wordt een deel van € 25.000 beleggingshypotheek door hen eenzijdig opgezegd. Nu hebben we reeds € 10.000 opgebouwd, dus kunnen we waarschijnlijk met een aflossing van € 15.000 in één klap van het hypotheekdeel af zijn, maar we weten dat nog niet zeker.

  We hebben onze tussenpersoon gebeld en zij denken nu met ons mee. Volgende week hebben we een fysieke afspraak met de tussenpersoon. Maar daar moeten we dus **slik** wel even € 450,- voor betalen. Ze bellen deze week heen en weer met de hypotheekverstrekker (wat ik zelf ook zou kunnen doen), maar OMDAT zij het doen, is het mij nu niet duidelijk of ik nu OOK die € 450,- advieskosten moet betalen, ALS we er toch voor kiezen om 'gewoon' af te lossen. Want dan is er noch een produkt afgenomen, noch een fysieke afspraak geweest (want die zal ik dan afzeggen). De vraag is dan: is het feit dat ik gebeld heb, en zij 2 telefoontjes gepleegd hebben, dan voldoende grond voor hen, om een adviesgesprektarief van € 450,- in rekening te brengen? En: hoeveel gesprekken kunnen er plaatsvinden binnen het advies van € 450,-? Is dat dat eenmalige gesprek van volgende week (dat zou betekenen dat ze een nog hoger tarief in rekening brengen dan een dure advocaat), of als we er niet uitkomen, mogen we dan nog 2x aan tafel? En wat als ik ook nog een andere vraag heb dan de initiele vraag... bijvoorbeeld hoe het ook weer zit met die bandbreedte en de bijstorting in onze spaarhypotheek... mag dat in hetzelfde afviesgesprek, of loop ik dan de kans dat dat 'buiten de scope van het gesprek valt' en wordt er dan nogmaals advieskosten in rekening gebracht?

  Tenslotte; de hypotheekverstrekker heeft eenzijdig zijn voorwaarden gewijzigd, waardoor ik nu op zoek moet naar een oplossing, waardoor wij nu dus die € 450,- advieskosten moeten betalen (of meer, als we verder willen kijken dan onze huidige tussenpersoon en nog met anderen ook in gesprek willen ter vergelijking). Wie gaat dat uberhaupt betalen, nog los van alle vragen die ik hierboven heb? De hypotheekverstrekker? Helaas niet. Daarover zijn ze duidelijk. Ok. Vroeger zouden ze ook niet de ('verborgen') provisiekosten hebben betaald. Maar zo verborgen is dat nooit geweest. Je kon er toch gewoon naar vragen? Hebben wij altijd gedaan. Sterker nog, bij onze vorige hypotheekafsluiting hebben we daar stevig onderhandeld.

  Ik denk dat we met dit provisieverbod van de regen in de drup zijn gekomen. Wij in ieder geval, in dit specifieke geval, wel.

  Groet, Jo-Ann

  BeantwoordenVerwijderen