donderdag 30 mei 2013

Pastasaus

Vandaag heb ik geprobeerd om een pastasaus te maken zonder een kant-en-klaar pakje (poeder)saus. Wij maken altijd een grote hoeveelheid saus, zodat we daar twee dagen van kunnen eten.

Ik ben begonnen om 500 gram rundergehakt aan te bakken. Daar heb ik een gesnipperd uitje aan toegevoegd. Ondertussen kon ik een rode paprika en een courgette in stukjes snijden en deze toevoegen aan de grote hapjespan. Ook gaan er flink wat champignons doorheen. Dit heb ik even een paar minuutjes laten bakken en vervolgens heb ik wat kruiden toegevoegd.

Ik voeg altijd wat peper toe en chilipoeder om het geheel wat pittiger te maken. Verder doe ik er wat gedroogde peterselie, oregano en basilicum bij.

Daarna doe ik er een blik gepelde tomatenblokjes doorheen. Normaal hebben we die altijd van Euroshopper, maar die is bij onze AH niet meer te verkrijgen, daarom nu voor het eerst een artikel van AH basic gebruikt.

Ondertussen koken we de spaghetti. We gebruiken altijd de Euroshopper spaghetti. Die kost 58 cent per kilo.

Als laatste heb ik nog wat verse takjes van de maggiplant uit de tuin gehaald en deze heel fijn gesneden en door de saus gedaan.

ML doet altijd nog een flinke schep sambal door de saus heen. Dat doet hij op z'n eigen bord, omdat het anders voor de kinderen veel te pittig wordt.

Wat vinden jullie van deze saus? Goedkoop? Gezond? Of kunnen we er nog iets aan toevoegen?

15 opmerkingen:

 1. Lijkt sterk op 'mijn' recept. Wij voegen ook altijd nog wat olijven toe. Ook de restjes groenten worden verwerkt in de saus. Wij eten dit altijd met volkoren pasta, iets duurder maar ik vind het beter vullen. Verder gaat hier standaard een komkommer tomaten salade bij.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ..ik doe er altijd 2 blikken gepelde tomaten door, geen gehakt en rasp er Parm.kaas over. ik gebruik altijd biologische produkten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij doen er altijd nog een beetje runderbouillon doorheen en dikken de saus dan weer iets aan met een beetje bloem. Voor de rest dezelfde ingredienten. De kinderen smullen er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel meer groenten: prei, brocolli, wortel, + jullie rijtje. En we eten nooit spagettie omdat fussilie veel makkelijker te hanteren is. Weinig vlees, zo'n 100g voor 2 personen. Het geeft de smaak toch wel af. Verse tomaten, beetje suiker en ketjap of een scheut zelfgemaakte ketchup.

  Het klinkt mij niet als een grote hoeveelheid. Meer als 1 maaltijd voor 2 volwassenen en 1 kind.
  Ik maak meestal een halve soeppan (7l) per keer en dat gaat in de vriezer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe ongeveer 5 grote verse tomaten zonder velletje. Ik fruit twee gesnipperde uien en wat knoflook en daarbij twee paprika's, hierna voeg ik de tomaten toe en laat het een kwartiertje pruttelen. Afzonderlijk bak ik champignons en courgette (stukje) en dat die ik bij het prutje. Tenslotte bak ik een pond mager rundergehakt rul en dat doen ik er ook bij. Met wat Italiaanse kruiden, tabasco, wat zout en een scheutje (klein) rode wijnazijn is het klaar.
  Lekker met verse pasta of de volkoren variant. Op het bord nog een beetje geraspte kaas (oud of parm)en dan wat komkommer erbij.
  Wij eten biologisch (vlees soms scharrel. Euroshopper, ah basic oid kopen wij niet. Man is niet zo dol op pasta maar dit lust hij best af en toe.
  Kirstin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms gooi ik er ooknog half pakje soepgroente door.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak mijn pastasaus door eerst gehakt te ruilen ( wel zelf kruiden). Deze uit de pan te halen, dan gesnipperde ui, stukjes kool, prei en wortel met geperste knoflook te bakken daarna aangevuld met wat water om aanbranden te voor komen. Ondertussen maak ik saus in een ander pannetje door een beetje water, ketjap, 2 blikje tomatenpuree, kruiden met gehaktkruiden, kipkruiden, vleeskruiden, peper en een heel klein beetje cayenne peper om het pittiger te krijgen.
  Als de groenten gaar zijn deze in de blender malen. Daarna terug in de pan met gehakt en de saus erbij. Tot slot oregano en basilicum erbij
  Daarna serveren met een pan spaghetti die ondertussen al klaar is.

  p's
  Voor de wortelen koop ik een zak winterwortelen. Prei ligt schoongemaakt in de vriezer ( koop ik als het voordelig is) en een witte kool is meestal voordelig en deze is lang te bewaren in de koelkast ( snij ik steeds een stuk vanaf als ik dit voor een gerecht nodig heb)
  Zo heb je voordelig gezonde groenten zonder dat er een zakje aan te pas komt die voorgesneden is en door een bak met chloor is gegaan om het vers te houden.
  Eigenlijk lijkt mijn recept veel op die van jou. Een mooie variatie als bijv. de courgette voordelig is

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik maak alleen (heel veel)basis saus; tomatenblokjes, ui, kruiden (bouillon - vlgs recept Kniepertje) De saus kokend heet in goed schoongemaakte flessen of potten gieten. Schroefdeksel erop draaien en onderste boven op een theedoek zetten en aflaten koelen. Afhankelijk hoeveel potten/flessen heb je een leuke voorraad 'basissaus'. Verwerken zoals je zelf al in je blog hebt staan, vlees aanbakken (met of zonder groente) en als laatste de saus toevoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nb (ff vergeten) de basissaus is ook te gebruiken voor eigengemaakt tomatensoep

   Verwijderen
 9. Net als Willemien, gebruiken wij minder gehakt. In dit recept zou ik 250 gram (runder) gehakt doen. Dat is voor ons met 3volwassen eters ruim voldoende voor 2 dagen. Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik lees dit met veel interesse want ik wil ook nog steeds zonder pakjes gaan koken, maar kan mijn Knorr macaroni mix maar moeilijk los laten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij gekruid.nl hebben ze pittige spaghetti kruiden. Er zit niets 'vreemds' in deze kruiden en spaghetti kruiden kun je ook voor de macaroni gebruiken. (althans dat doe ik wel)

   Verwijderen
 11. Beetje knoflook erdoor...hmmm.

  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik maak bijna dezelfde saus, maar de volgorde hou ik wat anders aan, omdat onze kleine man alle groenten van zijn bord vist als het 'zichtbaar' is.

  In de 'uiteindelijke' grote pan 350 gram biologische gehakt rullen.In de 'uiteindelijke' grote pan 350 gram biologische gehakt rullen.

  Ik doe dus in een beslagkom 3 blikjes gepelde tomaten, met wat zout, peper en italiaanse kruiden (biologisch, zonder E-nummers).

  In een aparte pan ui, knoflook, paprika, champignons, courgettes of wat ik maar in huis heb. Soms zelfs een winterpeen. Ook kruiden. Zodra aangebakken en 'gaar' doe ik het bij de gepelde tomaat en zet op die prut de staafmixer. En dan doe ik de saus bij het gehakt. En warm samen weer op.

  Wij hebben hier met 3 personen genoeg aan voor 3 dagen, zeker wanneer we er een komkommersalade bij doen.

  Bedankt voor het delen van je recept. Ik ga eens over een maggiplant nadenken! ;-)

  Groet, Jo-Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik maak regelmatig lasagne, en dan maak ik standaard teveel saus. Deze bewaren we in de vriezer als basis saus. Na het ontdooien voegen we nog verse of diepvries groenten toe die we toevallig in huis hebben (courgette, broccoli, roerbakgroenten of een zak gemixte groenten van de lidl).

  Mijn recept voor een grote pan (lasagne) saus:
  1 stronk bleekselderij (in kleine stukjes van 1cm)
  3 of 4 grote winterpenen (in kleine stukjes van 1cm)
  Fruiten in een scheut olijfolie op heet vuur.
  Na een paar minuten fijngesneden uien (2 of 3) toevoegen. Weer een paar minuten later rundergehakt (500gr) toevoegen en roeren tot het gehakt enigzins gaar is. Hierna een flinke scheut rode wijn erbij. Als dit lekker mee geprutteld heeft waardoor de alcohol verdampt is, 1 pakje tomaten passata toevoegen en een blik tomaten in stukjes. Tevens 3 of 4 bouillonblokjes toevoegen. Dit lekker een uur of langer laten pruttelen. Kruiden met peper of zout.
  Erg basis, maar zo al erg lekker, vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen