donderdag 16 mei 2013

Wensenlijstje

In dit blog schreven we al iets over het bijhouden van een wensenlijstje. Als we iets graag willen hebben, noteren we het eerst op een lijst waar het een maand op blijft staan. Als het na een maand er nog steeds opstaat, dan kopen we het als het nodig is. En anders blijft het staan voor een verjaardag.

Ik was net wat aan het zoeken naar gezonde recepten zonder E-nummers, tot ik op een advertentie van een snelkookpan stuitte. De ouders van ML hebben ook een snelkookpan en gebruiken deze al jaren met veel plezier. Na wat informatie gelezen te hebben, heb ik nu ook een snelkookpan op mijn verlanglijstje gezet. Het lijkt me erg handig om op deze manier snel stamppotten klaar te maken. Ik heb al bijna weer zin in de winter! ;-)

Verder spreekt het me aan dat je op deze manier minder kooktijd hebt en dus bespaart op de energiekosten. Een andere optie is natuurlijk de hooikist, maar dat lijkt me dan weer wat minder handig. Ik kan niet zo goed uitleggen waarom, maar ik verkies dan toch een snelkookpan boven een hooikist.

Wie heeft er een snelkookpan en kan ook nog even wat lekkere recepten sturen? Ik ben wel wat aan het bedelen om recepten deze week. Ik ga zo even een aantal websites bestuderen die jullie de afgelopen week hebben geplaatst. Vanavond weer de boodschappen doen!

9 opmerkingen:

 1. Ik bezit 2 ! snelkookpannen een kleine en een grote. In de kleine kook ik aardappelen/groente en sudderlappen (rund). In de grote stamppotten.
  Vaak krijg je een receptenboek(je) bij aanschaf van de pan. In iedergeval bij T efal. Je kunt er zelfs mee inmaken. Potjes vullen met groente en vocht, dicht draaien en een washandje op de bodem van de pan leggen - daarop de potjes en de pan dichtkoken. Kersen/pruimen/aardbeien/perziken op siroop ca. 1-2 minuten (tijd gaat in als pan op druk is)
  Mocht je geen receptenboekje hebben ik kan kopietjes maken en opsturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi, ik heb vier snelkookpannen :-). Ik gebruik bijna dagelijks snelkookpannen. Niet voor bijzondere recepten, maar voor de gewone kost. Aardappels: opzetten, onder druk laten komen en uitzetten. Na 20 minuten zijn ze gaar, terwijl je nauwelijks gas hebt verbruikt. Draadjesvlees: 30 minuten onder druk. Enzovoorts. Ik gebruik ze nu een jaar of 20 en zou niet anders willen. Alles gaat veel sneller, met heel weinig water en je verbruikt veel minder gas/electriciteit. Je kunt alleen niet tussendoor in je pannen roeren.
  Ik heb alleen maar Fissler pannen. Dat is een topmerk. Voor ca. 35 euro koop je ze op MP, vaak bijna nieuw. In de winkel zijn ze behoorlijk duur. Je moet ook regelmatig de rubberen ring en het drukventiel vernieuwen. Bij dagelijks gebruik gaan die dingen ongeveer 1 tot anderhalf jaar mee.
  Groetjes, Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik gebruik een snelkookpan, sterker nog ik kan niet anders koken dan in een snelkookpan. Ik gebruik hem vanaf ons trouwen, nu bijna 33 jaar. Dit is mijn 2e pan en gebruik hem dus dagelijks, maar heb nog nooit een ring vervangen.
   Geen speciale recepten hoor, gewoon dagelijkse kost, groente en aardappelen. Ideaal!!
   Groetjes Janny

   Verwijderen
 3. Hoi,

  Zolang je nog geen snelkookpan hebt en wel alvast gas wilt besparen; rijst en pasta worden in ook gaar als je ze aan de kook brengt en dan het gas uit zet. Kooktijd blijft vrijwel gelijk, alleen sommige pasta soorten hebben een minuutje langer nodig. Ook aardappels hoef je niet de volle tijd op het gas te laten staan. Wij doen meestal na de helft van de kooktijd het gas uit.

  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, zelf heb ik geen snelkookpannen maar mijn schoonzus zweert erbij. Zelf heb ik laatst een hooimadam gekocht, een stoffen versie van de hooikist (even googelen), die werkt perfect en scheelt ook in gasverbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik kan je de hooimdammen aanbevelen. Ik heb er twee. Als ik een dag moet werken, schil ik 's morgens de aardappels en wortels bijv. (vandaag ;)ik laat ze aan de kook komen. Gas uit, in de hooimadam. Om half zes kunnen we zo aan tafel, alleen nog even vissticks hoef je dan te bakken, maar dat is zo gepiept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nooit van een hooimadam gehoord. Net de website bezocht. Word ik helemaal blij van! Bedankt voor de tip!

   Jo-Ann

   Verwijderen
 6. Een snelkookpan ken ik van horen zeggen. Het schijnt dat draadjesvlees daar ook heel snel in gaar wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De snelkookpannen zijn hier weggegeven. De tijd voor het onder druk brengen en dan de resttijd. Het scheelde me niet in kloktijd. Ik kook op electra en sinds de laatse paar jaren op een keramische plaat. De inductie (evenals de magnetron) maakt alle levensmiddelen stuk. Daar begin ik niet aan. En werkelijke besparing van een snelkookpan; voor snert/boontjessoep ed. Voor de dagelijkse kost; een hooikist. Maar iedereen zijn feestje toch? Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen