woensdag 29 mei 2013

Ongelukjes op de fiets

Vanmiddag ben ik, VL, even met de kinderen naar een speeltuintje hier in de wijk gegaan. Onderweg kwamen we ook nog een buurjongetje met zijn moeder tegen, dus konden we gezellig even met z'n allen op pad. DL zat bij mij in de draagdoek, ZL2 in de wandelwagen (en steeds er-in-en-weer-er-uit natuurlijk) en ZL1 was op zijn fietsje.

De kinderen hebben heerlijk in de speeltuin gespeeld. Er groeiden ook nog wat paardenbloemen en boterbloemen, dus we konden ook nog bloemen plukken. Ondertussen nog lekker even gekletst met de buurvrouw. Altijd fijn als er een volwassene mee gaat naar de speeltuin, zo heb je nog wat aanspraak.

Na een uurtje wilden we weer richting huis gaan. ZL1 fietste alvast wat heen en weer: het grindpaadje liep namelijk wat af, en dan is het natuurlijk erg leuk om zonder te trappen wel heel snel op de fiets naar beneden te gaan. En het allerleukste is natuurlijk: flink remmen en dan een mooi slipspoor maken!

Dat ging natuurlijk een paar keer goed, maar het gaat ook altijd een keer verkeerd en zo ook vandaag. ZL1 slipte met zijn fiets, hij stond bijna helemaal stil en toch ging het nog flink mis. Hij viel met zijn voorhoofd op de grond en heeft daar nu een flinke buil en een grote schram zitten. Ook heeft hij zijn elleboog flink geschaafd.

ZL1 heeft een fietshelm, maar die had hij net op dat moment niet op. Ik was nog bezig om ZL2 in de wandelwagen te zetten en ondertussen was ZL1 al snel gaan fietsen zonder helm. Toen hij was gevallen, moest hij natuurlijk heel erg hard huilen en hij riep meteen: 'En ik had niet mijn helm o-ho-op!' Wel erg sneu, maar toch weer een goede en wijze les voor ZL1: zet altijd je helm op!

En toch twijfel ik of de helm nou wat had uitgemaakt. ZL1 is gewoon met zijn voorhoofd op de grond gekomen, en daar beschermd een fietshelm niet tegen.

Dragen jullie kinderen een fietshelm? Vind je dat het dragen van een fietshelm verplicht moet zijn in Nederland?

9 opmerkingen:

 1. Dochter heft 'm heel lang wel gedragen. Maar nu sinds een jaar of 2 niet meer. Toen viel ze niet meer om de haverklap. Ze wordt binnenkort 8. Tot haar 6e heeft ze 'm keurig ook elke dag naar school gedragen net als veel van haar schoolgenootjes. Op onze kleuterschool (1/2)is het erg gebruikelijk. Op de middenschool (3/4/5) al veel minder. En de bovenbouw (6/7/8) weet ik niet want ik kom nooit op die locatie, maar het zou mij verbazen als daar nog helmen gedragen worden. Misschien nog door een sporadisch expat kind.

  Verplicht: nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben een regel: spelen = geen helm op. Spelen is op de stoep, in de tuin of in de speeltuin. Deelnemen aan het verkeer op straat = ALTIJD een helm op. Het kan dus net fout gaan tijdens het spelen, maar dat nemen we op de koop toe. Zonder helm het verkeer in, is voor ons voorlopig geen optie. We hebben wel een hele stoere gekocht, die precies dezelfde kleuren heeft als zijn fiets (zwart met zilver en hij lijkt op pappa's racefiets-helm, dat scheelt ;-) ). Zo doen wij het.

  Sterkte en beterschap voor jullie zoon! Hopelijk is hij snel weer de oude! Altijd sneu, zulke kleintjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dochter is pas 3,5. fietst sinds zaterdag pas op haar fiets met zijwieltjes. voorheen wou ze niet en zaterdag vroeg ze er zelf om. wel gelijk gevallen vandeweek, op haar hoofd. zachtjes dus neits aan over gehouden maar ik ga ook onze helm van zolder halen die bij een setje skeeles zat(vond dr tante leuk ook al kan ze er nog niets mee haha). weet nog niet echt wat ik ermee wil. voorlopig zullen we voornamelijk lopen naar school of op mijn fiets en misschien op haar eigen, maar ook afhankelijk van hoeveel ruimte er op school is voor fietsjes, het is nl maar 800 meter lopen ofzo. ben er dus ook nog niet echt over uit, is hier nog niet echt aan de orde om al definitieve besluiten over te maken.. ben benieuwd naar andere reacties.. ben op zich wel voorstander van een helm, maar zelf TE vergeetachtig om eraan te denken... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen helm hier. Eerlijk gezegd vind ik het onzin. Zijn ze daadwerkelijk zo goed? Al die leuke helmen van 3 euro kunnen volgens mij nooit veilig zijn. Ik denk dat het meer achter je oren zit. Hoe snel val je op je hoofd?

  Als je met een cap (paardrijden) valt moet je meteen een nieuwe kopen omdat hij dan niet meer veilig is. Deze cappen moeten aan hele stenge eisen voldoen en zijn ook niet zo goedkoop. Daarbij is de kans groter dat je met paardrijden op je hoofd valt dan met fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je de helm goed op het hoofd plaatst had het zeer zeker wel uitgemaakt, aangezien de rand dan over zijn hoofd gaat, net als met een cap bij het paardrijden. En net wat Samantha zegt, een goede een kopen en als hij valt meteen een nieuwe kopen. Wat ik alleen bij heel veel kindjes zie is dat de helm niet goed op het hoofd geplaatst wordt, dan zit hij scheef op het hoofd en ouders vinden dat goed. Ik heb dan altijd de neiging om dat ding goed op het hoofd te zetten of er af te halen want op die manier heeft het totaal geen zin. Mijn zoon draagt bij het fietsen ook een helm en die zit wel goed op zijn hoofd. Ik zelf draag bij het racefietsen ook een helm en vind dit ook totaal geen probleem. Als ik hem vergeet op te zetten merk ik het ook meteen want dan mis ik iets. Maar op de gewone fiets heb ik hem niet op :-)

  Zoonlief heeft al een helm op vanaf het moment dat hij op de loopfiets zit, toen was hij 3 jaar. En eigenlijks moeten de kinderen bij de ouders op de fiets ook een helm op, want met 2 kindjes op de fiest (voor/achter) kun je ook vallen en dan kun je ook een rare smak maken. Maar ik moet bekennen dat ik dit zelf ook niet doe. Ik las hier laatst een stukje over in een tijdschrift in onze provincie en dat meisje heeft door de helm het geluk gehad dat ze nog leeft/ zware hersenbeschadiging voorkomen.

  Hopelijk heeft je zoon er verder niks aan overgehouden.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een goede fietshelm valt inderdaad over het voorhoofd. Zoon van ruim 3 draagt altijd een fietshelm, zowel in het zitje als op zijn eigen fiets. Deelnemen aan het verkeer doet hij nog niet, hij fietst met zijwieltjes op de stoep.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier dragen ze geen helm. Alleen de middelste wanneer hij gaat mountainbiken met papa.
  In het verkeer fietsen ze alleen nog maar met 1 van ons erbij.
  Op hun hoofd vallen kunnen die van mij ook wel zonder fiets... Alleen bij skaten dragen ze trouw alle bescherming.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het een tijdje geleden zitten opzoeken in wetenschapsliteratuur -> de meeste fietshelmen helpen nauwelijks. Na ongevallen blijkt dat het binnenmateriaal van zo'n helm in de meeste gevallen niet eens ingedrukt is (maw heeft geen energie van impact opgenomen)... Uiteindelijk heb ik voor Hövding gekozen - ik hoop dat ik nooit moet ondervinden of ik daarmee de juiste keuze heb gemaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee wij doen niet aan een helm, maar ik doe wel heel veel moeite in het opvoeden van mijn kinderen in het verkeer. Leren uitkijken, en samen oversteken, niet op de straat spelen maar op de stoep. (ze zijn 4,5 en 2,5 en 2,5)

  BeantwoordenVerwijderen