zaterdag 18 mei 2013

Importheffing op zonnepanelen

Tijdens het typen van dit blog zitten we naar het Journaal te kijken op Nederland 1. Daar was een item over zonnepanelen. Vanaf volgende maand worden de zonnepanelen waarschijnlijk fors duurder. De meeste zonnepanelen worden met overheidssubsidie in China gemaakt. Een paneel kost ongeveer 25 euro. Europa is nu boos dat dat China de Europese markt vervuilt met goedkope zonnepanelen. Als er een heffing komt, dan gaat een zonnepaneel waarschijnlijk 225 euro kosten, een stijging van 200 euro dus.

Veel (kleinere) installatiebedrijven dreigen nu alsnog failliet te gaan. Zij konden zich de laatste tijd staande houden door de grote vraag naar zonnepanelen. Als de panelen echter veel duurder worden, zullen ook minder mensen overstappen op zonne-energie. Het gevolg kan zijn dat er veel bedrijven weer failliet gaan en dat er 200 banen verloren gaan.

Wij denken ook al tijden over na om zonnepanelen te nemen. Gaan we nu achter het net vissen? Zullen de panelen echt stukken duurder worden? Vooralsnog wachten we het nog maar even af.

Zo, nu genieten van de heerlijke kokos-ananastaart en onze vrije zaterdagavond!

2 opmerkingen:

 1. Er zijn heel veel zonnepaneel bedrijven bij gekomen. De markt is meer dan verzadigd.

  Vorig jaar prijsopgave laten doen 4000 euro incl installeren en dan moest ik accepteren dat de stenen die mijn platte dak nu beschermen, er af gaan. Het was een moeilijke operatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. IK heb nog steeds mijn vraagtekens over de opbrengst van de zonnepanelen.
  Heb verschillende offertes aangevraagd maar het blijft onduidelijk
  Ook de garantie voorwaarden zijn overal anders.
  Het probleem schijnt met name de omvormer te zijn, als deze kapot gaat kost het al gauw 600 - 1000 euro .
  Ook de totaalopbrengst over al de jaren schijnt tegen te vallen.
  en welk merk is nu echt goed?

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen