woensdag 22 mei 2013

Ouderavond

We zijn net weer thuis na het bezoeken van de ouderavond. Deze ouderavond is georganiseerd door de oudercommissie (waar VL voorzitter van is) van het kindercentrum. ZL1 gaat daar nu 1 middag in de week naar de bso en ZL2 en DL gaan 1,5 dag per week naar het kinderdagverblijf.

De ouderavond bestond uit een kort plenair woordje. Daarna zijn we in groepjes uit elkaar gegaan en konden de ouders kiezen uit drie workshops. De workshops gingen over coaching in de opvoeding, wat is aantrekkelijk speelgoed en wat doen we op het kindercentrum. Na afloop konden de ouders nog even gezellig bij elkaar zitten. We hebben opgevangen dat de aanwezige ouders het een geslaagde avond vonden. De workshops waren interessant en ouders konden ook nog informeel wat tips kwijt bij de aanwezige pedagogisch medewerkers en bij de leden van de oudercommissie.

Op het kindercentrum zitten door de hele week ongeveer 100 kinderen. Met een opkomst van 25 ouders waren we al behoorlijk blij. Toch valt het weer op dat het iedere keer dezelfde ouders zijn die naar een ouderavond gaan. Het zijn altijd dezelfde gezichten die je ziet, of het nu bij een ouderavond is, bij een activiteit van de buurtcommissie of op school. Hoe krijg je nu ook de andere ouders eens zover dat ze een ouderavond bezoeken?

Wij vinden het erg belangrijk om ons actief bezig te houden met het leven van onze kinderen. Dat betekent niet dat we alles samen doen met onze kinderen. We stellen ons ook niet op als bezorgde 'hyper'-ouders. Maar het bezoeken van een ouderavond hoort wel bij de opvoeding van je kinderen. Daarnaast gaan we ook met veel plezier hier naar toe want we hebben veel belangstelling voor de activiteiten van onze kinderen.

Bezoeken jullie altijd de ouderavond? Of zien jullie het meer als een verplichting? Zijn jullie tevreden over jullie huidige vorm van kinderopvang?

13 opmerkingen:

 1. Ik bezoek niet de ouderavonden van de opvang omdat ik dan een oppas moet regelen en ik de ouderavonden op school belangrijker vind. Wel probeer ik mee te doen met de andere activiteiten zoals de zomerwandeling of de herfstwandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom vind je een ouderavond van school belangrijker dan een ouderavond van de opvang? Gewoon even nieuwsgierig!

   Verwijderen
 2. dochter gaat alelen naar psz. ik ben zelf gastouder en we hebben dus geen opvang nodig. (al gaat ze wel vaak naar oma. omdat ik eerst gastouder aan huis was en het te druk voor haar zou zijn om altijd mee te gaan paste oma op en dat doet ze nog steeds omdat ze het beide leuk vinden ook al is het niet meer nodig).
  ik heb nog geen ouderavonden. ook heeft deze psz geen activiteiten met ouders. ene kant zou ik het leuk vinden andere kant zou ik vaak niet kunnen omdat vriend dart savonds of moet werken. ik denk dat veel mensen daar mee zitten.. andere bezigheden of oppas moeten regelen en neit iedereen heeft die of wil daar gebruik van maken voor een ouderavond..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We plannen de ouderavonden bewust in de avond: we starten om 20:00 uur en eindigen rond 21:30 uur. Zoals we al zeiden: we vinden het erg belangrijk om betrokken te zijn bij het wel en wee van onze kinderen. We leggen onze kinderen om 19:00 uur in bed en daarna kunnen we de babyfoon bij de buren neerleggen zodat we allebei kunnen gaan. Als het lastig is om oppas te regelen, dan gaat 1 van ons naar de ouderavond. Zo zijn we toch betrokken en het regelen van oppas is ook makkelijk.

   Verwijderen
  2. ja snap ik.. maar er zijn ook andere gevallen waarbij partner werkt of weg is, of je nauwelijks contact hebt met buren.. of dat het niet kan ivm kids. dochter wordt nog wel eens wakker en slaapt echt niet om 19u al. maar pas 20u. ze heeft weinig slaap nodig. slaapt van 20 tot 6.30.. eerder naar bed brengen gaat dus niet. (rond 19.15/19.30 naar bed) babyfoon bij buren leggen doe ik niet zomaar. of eigenlijk nog nooit gedaan omdat t nooit echt nodig was. en dochter zou in paniek zijn als ze wakker wordt en een buurvrouw zou naar binnen moeten opeens. maar goed, zoals ik al zei, wij hebben geen ouderavonden van psz... dus is hier nog niet aan de orde ;) wel jamer want zoals ik t hoor klinken de workshps erg leuk!!!

   Verwijderen
  3. Daar heb je ook zeker gelijk in hoor. Niet alle kinderen gaan braaf slapen om 19:00 uur, en soms is het contact met de buren ook niet heel goed.

   Maandag hebben we weer een vergadering van de oudercommissie en dan zullen we ook deze bezwaren mee nemen. Misschien een keer een idee om een oudermiddag te houden: de kinderen mogen mee en zo ga je iets samen met je kind doen!

   Verwijderen
  4. superleuk!:D maar ik denk dat de meeste ouders werken :p lastig plannen ;)

   Verwijderen
 3. Mijn 19 jarige dochter past vaak op bij een gezin vanwege dat ze naar een ouderavond moeten. Dat zijn wel tweeverdieners die het kunnen missen, dat scheelt natuurlijk wel. Als je alleenstaande ouder bent of het om andere redenen krap hebt, is het een dure ouderavond als je er ook nog oppas voor moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, het is vervelend als je ook nog 10 euro kwijt bent voor de oppas voor zo'n avond.

   Verwijderen
  2. Ik heb geen idee hoor, maar ik denk niet dat je er met 10 euro bent tegenwoordig?

   Verwijderen
 4. Hier gaan we ook niet altijd. (naar ouderavonden van school dan, opvang doen we zelf en zijn we dus heel tevreden over ;-) )
  Mijn man werkt ook onregelmatig en moet dus ook regelmatig 's avonds werken. Inmiddels heb ik 3 kinderen op school, en de algemene ouderavonden ken ik dus wel zo'n beetje. Wanneer mijn man dan werkt, ga ik geen oppas zoeken en slaan we een jaartje over. Anders ga ik meestal er naar toe. Niet dat mijn man het niet interesseert, maar ik kan dingen beter na vertellen dan hij.
  Rapport besprekingen proberen we altijd allebei bij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. algemene ouderavonden ga ik bijna nooit. Naar de 10 minuten gesprekken proberen we altijd samen te gaan. Met 5 kinderen op 3 scholen zijn er zoveel van die avonden (:. Ben bij de oudsten wel naar zulke avonden geweest, maar meestale kwam er zo weinig uit, dat ik liever de avond vrij houd en bij de kinderen blijf. Ben naar mijn idee niet minder betrokken. Help met EHBO, brigadieren, uitjes rijden, vraag aan de kinderen hoe het was op school en ga naar de rapportvonden en de kijkmiddagen. Het heeft bij mij meer met keuzes maken te maken. Maar ik vind het wel altijd sneu voor diegene die iets organiseren als er zo weinig opaf komt; dilemma.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De ouderavonden van de kinderopvang bezoek ik wel, al gaat het de laatste tijd alleen nog over bezuinigingen en ontslagen. Onze zoon gaat er met plezier naar toe en vindt alle juffen lief, maar de sfeer is negatief door de hoge vraaguitval.

  De oudercommissie bestaat bij ons uit een groepje moeders, dat zaken wil regelen voor hun eigen kinderen. Ze vragen nooit de mening van andere ouders en in het verslag, dat ze ergens achterin de gang op een oud prikbord hangen, kunnen we dan lezen wat zij 'als oudercommissie' hebben afgesproken met het management.

  Naar een ouderbijeenkomst overdag zou ik nooit gaan. Wij werken overdag, daarom maken we gebruik van de opvang.

  Wat ik me trouwens afvraag: jullie nemen wel heel weinig opvang af (1 en 1,5 dag). Is dat gebruikelijk in jullie regio? Hier in de randstad is 3 dagen toch wel gangbaar. Sommige kindjes komen 2 dagen, maar dan is er nog oppas aan huis voor de andere dagen.

  BeantwoordenVerwijderen