dinsdag 28 mei 2013

Aardappelschillen eten

Jippie. Vandaag was het een echt lekkere lentedag dat ook prima voor zomerdag door zou kunnen gaan. En dan is het dus hoog tijd om de barbecue weer aan te steken na een lange winterstop.

Aardappelschillen

Een van onze favoriete barbecue recepten zijn de "Potato Skins" of aardappelschillen (alleen dat laatste klinkt wat minder smakelijk). Je hebt er wel zo'n anderhalf uur tijd voor nodig (exclusief de benodigde tijd om de barbecue op temperatuur te krijgen), maar dan heb je wel een bijzonder hapje voor als er gasten komen eten.

Voor de barbecue liefhebbers en de eigenaren van een kogelbarbecue zullen we het recept proberen uit te leggen:

  • Steek de barbecue en zorg dat de temperatuur zo'n 250 graden celcius is.
  • Was een paar grote en ongeschilde aardappelen en droog ze goed af.
  • Smeer de aardappels in met olijfolie en leg de aardappels op het rooster boven de kooltjes.
  • Doe de deksel op de barbecue (laat de ventilatie onder en boven open) en probeer tussendoor niet teveel de deksel van de barcue te halen.
  • Na een half uur de aardappels even keren en direct weer afsluiten met de deksel.
  • Zorg dat de temperatuur wel op zo'n 250 graden blijft en voeg eventueel wat kooltjes toe als de temperatuur te laag dreigt te worden.
  • Een half uur later (de aardappels hebben er dan dus een uur op gelegen) de aardappels in de lengte halveren.
  • De halve aardappels met een lepel wat uithollen zodat er ongeveer nog een halve cm "schil" overblijft.
  • De snijkant van de aardappels insmeren met olijfolie en daarna ongeveer 15 minuten met de snijkant onder boven de kooltjes op het rooster leggen en barbecue weer afsluiten met de deksel.
  • Ondertussen een ui in stukjes met wat gesneden bacon in een koekenpannetje fruiten.
  • Wanneer het kwartier verstreken is, kunnen de aardappels weer van de barbecue gehaald worden.
  • Vul de aardappels met het ui en bacon mengsel en leg er tot slot een stuk cheddar op.
  • Voor de laatste keer mogen de aardappels op de barbecue. Dit keer op het rooster aan de kant zonder kooltjes eronder (en met de vulling aan de bovenkant).
  • Na zo'n 10 minuten serveren met wat creme fraiche en wat bieslook of stukjes lenteui.
  • Eet smakelijk!
Je ziet dat er aardig wat handelingen nodig zijn, maar het resultaat is wel zeer geslaagd en maar weinig gasten zullen dit zelf al eens hebben klaargemaakt.

Bovenstaande is natuurlijk maar een basisrecept voor de "aardappelschillen". De vulling kan geheel naar eigen smaak worden aangepast.

We zijn benieuwd wat jullie er van vinden. Dus laat even een berichtje achter als je ze gemaakt hebt of gaat maken.

4 opmerkingen:

  1. Hi, hi, ik moest meteen denken aan de schillenboer uit mijn jeugd die met paard en wagen schillen op kwam halen. Mijn moeder gaf hem altijd de aardappelschillen van de afgelopen week. Ik kan me voorstellen dat jouw recept een stuk lekkerder is als de schillen die het paard moest eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wij hebben een ronde bbq, geen deel zonder kooltjes.. en vriend wil gelijk vlees eten en niet zo lang wachten gok ik haha. maar klinkt lekker!! leuk om te lezen dat je zo kan genieten van een recept :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik eet wel regelmatig aardappeltjes uit de oven die ik dan niet schil dat is een stuk minder werk en ook erg lekker en bovendien gooi je dan niets weg van de aardappel

    BeantwoordenVerwijderen