woensdag 15 mei 2013

Gezond eten

Door de verschillende blogs die we lezen en omdat blogger Annelieya net een blog heeft geplaatst over gezond eten, willen wij hier ook iets over schrijven.

Sinds de herfst van 2012 zijn wij begonnen met consuminderen, het aflossen van de hypotheek, het bijhouden van de financieen en ook bewust omgaan met eten. We hebben niet in 1 keer het roer omgegooid, maar we zijn wel langzamerhand bezig om minder te koken uit pakjes en zakjes en om minder vlees te gaan eten. We willen vanaf nu alleen nog biologisch vlees eten. Verder hebben we vorige maand twee potten kokosolie gekocht. Het was de bedoeling om 1 geurloze en 1 extra vierge te koken, maar we hebben ons vergist in het etiket en nu zitten we met twee potten geurloze kokosolie. Het kan dus nog gezonder.

ML wil ook meer vette vis eten. De kinderen vinden het wel lekker, maar VL is nog niet zo overtuigd. Ze wil wel graag meer vis eten, maar het is wel erg wennen aan de smaak en voorlopig zijn kleine stukjes meer dan genoeg. Hopelijk wordt het een mooie zomer, zodat de barbecue veel gebruikt wordt. Vis van de barbecue smaakt toch net iets lekkerder.

Ook willen we ons gaan verdiepen in melk. In Nederland gebruiken we veel melk, maar dat schijnt niet zo gezond te zijn. Wie kan ons daar wat meer over vertellen?

En verder willen we wat meer weten over de E-nummers. Wie heeft daar een handige site voor, en eventueel een app? We willen proberen om zoveel mogelijk de E-nummers te vermijden.

Er ligt dus genoeg uitdaging voor ons in het verschiet op het gebied van gezond eten. Stapje voor stapje willen we ons eetpatroon gaan veranderen en dan ook nog binnen ons budget van 300 euro per maand blijven.

10 opmerkingen:

  1. Ik heb jullie pas ontdekt en ik ik vind je onderwerpen er interessant. Helaas kan ik je niet helpen met je vragen, maar hopelijk wel iemand anders zodat ik mee kan lezen ;) Melk blijkt idd niet zo goed te zijn, maar te veel soja schijnt ook niet goed te zijn. Het is en blijft lastig allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    al een tijdje lees ik jullie blog al en nu het wordt nu wel eens tijd om een berichtje te plaatsen. Laatst 'ontdekte' ik namelijk deze site over E-nummers: http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/ Zoals ze zelf zeggen zijn ze erg kritisch en krijgt een E-nummer als snel een rode code, maar dat lijkt mij juist prettig. Bovendien zijn niet alle E-nummers slecht he!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hallo ik wil ook even reageren in de boekhandel is een boekje te koop wat zit er in uw eten van Corinne Gouget wij zijn een jaar of vier geleden om geschakeld veel succes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Google op blogspot smakelijck!
    Leuke recepten (zonder e nummers natuurlijk) met goede informatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op de site van het voedingscentrum staat informatie over E nummers www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat ik heel belangrijk vind voor de kinderen, is dat ze leren water te drinken. Water is heel gezond, en ook nog goedkoop. Nu kunnen ze bij het eten altijd kiezen uit melk of water, en naar school krijgen ze ook geen sap meer mee, maar water. Makkelijk te implementeren gezondheidswinst.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Inderdaad, het boekje "wat zit er in uw eten" is een handige leiddraad. Eens je alle etiketten in huis uitgeplozen hebt, zal je veel al vanzelf niet meer gaan kopen...
    Het budget moet wel lukken want pakjes en zakjes zijn ook duur. Als die wegvallen komt er meer ruimte vrij voor bio vlees. Ik heb nooit leren koken met pakjes en zakjes, ben opgegroeid met alles vers en heb het zelf nooit anders gedaan, op enkele bokalen groenten na in het begin dat ik alleen woonde.
    Qua vlees wil ik ook bio, maar in de supermarkt kost dat enorm veel. Wij hebben een boer in het naburige dorp die hoevevlees verkoopt. Geen biolabel, wel eigen duurzame kweek en doordat hij ook slager is, heerlijk verwerkt. Heel budgetvriendelijk en zonder kilometers afgelegd te hebben dus.
    De boerenmarkt is ook een aanrader als je die in de buurt hebt. Hier komen de duurzame boeren om zaterdagmiddag hun groenten, fruit, aardappelen, vlees, zuivel en bloempjes verkopen. Klein en gezellig marktje en dezelfde prijs als het supermarkt huismerk. Wederom koop je niks met biolabel, maar de markt staat wel vermeld op biodichtbijhuis.be dus het zal wel oké zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zeg: Goed bezig! Ook wij eten zo veel mogelijk biologisch, E-nummer vrij en minder zuivel en vlees. Biologisch vlees, daarvan eten we maximaal 80 gr per persoon (en iets minder voor de kids). Melk proberen we zo veel mogelijk te vervangen door (ijskoude, anders vinden we het niet lekker) sojamelk. Let wel op dat het GMO-vrije soja is!! Anders staat het mogelijk alsnog stijf van de gif (Google maar even op soja / GMO en bijvoorbeeld Roundup... je schrikt je wezenloos).

    Het boekje 'Wat zit er in uw eten' is idd een aanrader.

    Verder zijn inmiddels fan van groene smoothies (ontbijt of lunch). Zie bijvoorbeeld op planteneter.nl. Ook Mike Donkers heeft een aantal goede tips.

    Koffie, frisdrank en voorgeperste sappen proberen we zo veel mogelijk te vervangen door water (evt. met schijfje citroen of zo) en (liefst groene) thee. Zeker biologische groene thee met citroen is zeker niet bitter.

    Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe beter je ze 'mee krijgt'. Succes ermee!

    Oja, een site waar wij nog wel eens shoppen: biovoordeel.nl.

    Groetjes, Jo-Ann


    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zuivel. Ach ja, de mens is een zoogdier. En dit zoogdier is de enige die melk drinkt na de peuterleeftijd en nog eens van een ander soort ook. Wel eens een paard geitenmelk zien drinken? Botontkalking bij een olifant? Voedingsbureau? Commercieel en ze onderwijzen ook nog diëtisten. Het voedingsbureau is van de zuivelunie en van de hartstichting. En de Hartstichting is eigendom van Unilever. Een persoon die zijn ziel en zaligheid stopt voor liefdewerk oud papier; www.leefbewust.com en www.kijkbewust.com. Dan merk je pas dat geld verdienen belangrijker is dan onze gezondheid. Marktwerking in de zorg i.p.v. ons oude ziekenfonds. Toen werd alles betaald want winst maken was niet nodig. Hier wordt veel water gedronken, maar wel gezuiverd met omgekeerde osmose. Zelf in ons aanrechtkastje. Wij hebben geen zin in de medicijnresten die de waterleidingbedrijven niet uit het water kunnen filteren. Veel succes met je plannen. En laat je niet tegenwerken door personen die het allemaal onzin vinden. Vooral onze medicijnmannen zijn daar goed in. Want als wij niet meer ziek worden dan is hun baan weg. Daarom schrijven ze ook zo graag dodelijk materiaal voor. (cholesterolverlagers). Van de stapel wetenschappelijke onderzoeken werd mijn cardioloog en internist niet blij. Heb het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. medicijnresten in drinkwater? Sterk verhaal...in rioolwater wel ja, niet in drinkwater.

      Verwijderen