zaterdag 2 maart 2013

Boodschappen

Gistermorgen zijn we gezellig met het hele gezin naar de supermarkt gegaan. Naar aanleiding van onze blog over jengelen in de supermarkt besloten we om toch weer eens de proef op de som te nemen. ZL1 heeft wel een paar keer gezegd: 'Ik wil die!' We hebben hem goed kunnen uitleggen dat producten geld kosten en dat je ook een alternatief kunt nemen. We hopen dat hij er wat van oppikt!

Deze week hebben we 70 euro uitgegeven. We hebben een maandbudget van 300 euro en we gaan uit van 75 euro voor de weekboodschappen. Daar zijn we dus binnengebleven. Wel zullen we de komende weken goed moeten opletten, want maart is een lange maand en aan het einde van de maand vieren we Pasen. Dan willen we natuurlijk een lekker paasontbijt serveren, dus de komende weken even goed de aanbiedingen in de gaten houden en wellicht de voorraadkast aanspreken.

Ons weekmenu:
Vrijdag: zelfgemaakte pizza
Zaterdag: eten we bij opa en oma vanwege de verjaardag van oma
Zondag: gebakken aardappels, slavinken en spruitjes
Maandag: ML eet pizza en VL eet met de kinderen kant en klare poffertjes. (hoe ongezond!)
Dinsdag: nasi
Woensdag: nasi
Donderdag: hutspot met worst

De komende tijd zijn we wat zoekende in het menu voor de maandag. Zowel ML als VL werken de hele dag op maandag en de kinderen gaan de hele dag naar het kdv. ML is echter pas rond 20:00 uur thuis. Het is dus aan VL om een makkelijke maar gezonde maaltijd op tafel te zetten. En dan ook nog iets wat de kinderen graag eten, zodat het gezellig is aan tafel.

We horen graag tips!

12 opmerkingen:

 1. Kun je niet alvast op zaterdag of zondag een dubbel portie koken? Hoef je die maandags alleen maar op te warmen,
  suc6

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies als Kniepertie zegt: vooruit koken is altijd handig! Die kant-en-klaar-poffertjes zijn eigenlijk hartstikke duur. Of gewoon een boterham met soep, dat moet toch ook af en toe kunnen 's avonds?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jep.... zondag een lekkere stevige salade die je wel een dag kan bewaren (geen groene blaadjes en dressing pas met het opdienen toevoegen, dan blijft het fris) en een grote portie zelfgemaakte gehaktballetjes maken. Eventueel rijst of aardappels erbij, die je de dag erna opbakt. Nom!

  Ideeen voor salade: iets met venkel, noten en sinaasappel. Of griekse boerensalade. Of waldorfsalade, dat is bijna een maaltijd an sich.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. boerenkoolstamppot of witlofsla, beiden momenteel goed verkrijgbaar en niet duur of arbeidsintensief.

  groeten van M.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt op zondagavond bv ook alvast pastasaus maken met groentes erdoor. En dan op mssndagavond als je thuis komt meteen water opzetten, pasta koken, saus opwarmen en er bv nog tomaatjes, komkommer of salade bij geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij een vragend kind in de supermarkt was mijn standaard antwoord: Zet maar op je verlanglijstje. Kind krijgt geen direct nee en het blijft dus gezellig in de super. Die truc heeft hier gewerkt tot een jaar of 6. Toen drong de betekenis van verlanglijstje goed door, maar was ook uit te leggen waarom ik het niet koop.
  En geef ze een taak: laat hun de boodschappen pakken. Elk een deel van het lijstje. Leren ze gelijk de andere groentes kennen bv. Wat ik op een druilerige dag ook wel deed was het boodschappenlijstje in plaatjes maken en ze zelf laten zoeken. Ik stond dan wat centraal in de super (niet zo heel groot) en de kinderen gingen op boodschappenjacht.
  En nu ze de 6 gepasseerd zijn gaan ze alleen met het briefje. Vinden ze helemaal geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sinds ik maandags weer aan het werk ben en manlief bijna nooit thuis is op maandag, eten zoonlief en ik brood. Ik zat voorheen wel te koken maar ZL at er nooit van en om voor mijzelf te koken is ook zo ongezellig als er een pruilkind bij je aan tafel zit. Maar van dat brood eten maak ik voor ons gevoel wel wat speciaals. Een tosti of kleine pizzaatjes van ovenbroodjes. En soms een gebakken ei met champignons en paprika. Of gewoon een ei, maar dat eten we wel vaker dus niks speciaals aan.
  En als zoonlief iets uit de winkel wil, dit is meestal zo'n schreeuwend duur boekje. vraag ik of hij zijn beurs bij zich heeft en dat is toch nooit nee. Hij zegt dan wel dat ik mijn beurs bij me heb en dan meld ik hem dat dat alleen voor de boodschappen is die op mijn lijstje staan. En dat vind hij dan prima. En ik laat hem helpen met produkten die op zijn hoogte staan en tegen een stootje kunnen.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In het weekend voorruit koken en deze maaltijden invriezen of in de dagen ervoor gewoon een extra portie koken. Op die manier bespaar je tijd en moeite en hoef je de maaltijd op maandag alleen maar op te warmen. Zo eet je toch gezond en makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien een ovenschotel klaarzetten op zondag?
  Bij ons is maandag bijna standaard pasta-dag: macaroni of spagetti. Lekker snel klaar na een drukke werkdag.
  Bij onze kinderen werkt het ook om ze wat boodschappen op te laten zoeken. Ik geef ze geen eigen lijstje, maar laat ze iets van het lijstje (waarvan ik weet dat het niet te hoog staat) opzoeken. Als ze het in het winkelwagentje leggen krijgen ze de volgende boodschap op. Ik ben ondertussen ook gewoon boodschappen aan het pakken en zo zijn we dus 'tegelijk' klaar om naar de kassa te gaan.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Spaghetti of macaroni maken op zondag. Op maandag hoef je het dan maar in de magnetron te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij ons is de maandag ook een tijd lang een drukke dag geweest. Ik maakte vaak op zaterdag een ovenschotel (moussaka, lasagne of iets dergelijks), de andere helft aten we dan maandag avond. Wat we nu ook eens in de zoveel tijd doen is voor 6x pastasaus (incl vlees en groenten) klaarmaken. Hoef je op de dag zelf alleen nog maar pasta te koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. inderdaad een ovenschotel. Die kan je in het weekend bereiden zodat je het maandag enkel nog in de oven hoeft te schuiven. Als je individuele schaaltjes hebt, is het helemaal goed, dan kan elkeen een vers warm potje eten.
  Soep met brood doen wij ook wel eens op een drukke dag. De soep wordt dan ook de dag voordien gemaakt en het brood maakt onze machine de dag zelf, timer aanzetten en lekker vers broodje bij de soep.

  BeantwoordenVerwijderen