woensdag 20 maart 2013

Energie rekening

Bij meer willen aflossen hoort natuurlijk meer geld overhouden en dus bezuinigen. Dit doen we momenteel eigenlijk alleen door in kaart te brengen waar ons geld naartoe gaat en de meest zinloze uitgaven te vermijden. Daarmee houden we al best veel extra over. We willen ondanks onze bezuinigingsdrift nog wel een normaal leven leiden. De temperatuur hebben we tot nu toe altijd nog gewoon op 20 graden gelaten. Zowel overdag als 's nachts. Met 3 kleine kinderen in huis, komt het regelmatig voor dat we 's nachts het warme bed moeten verlaten en dan is er niets vervelender dan een koud huis.

Maar als ik de consuminder- en bezuinigingsblogs op het internet zo doorlees, dan valt er veel winst te behalen uit de energierekening. Wij wonen in een prima geïsoleerd nieuwbouwhuis (2007) waardoor de stookkosten enigszins meevallen. Onze maandlasten voor onze elektriciteitsrekening (we hebben geen gasaansluiting in huis) bedraagt €140. Als we het verbruik 10% kunnen terugbrengen, dan besparen we nog geen €14 per maand (netwerkkosten zullen niet dalen) en daar moeten we dan wel een hoop comfort voor inleveren.

Met zonnepanelen op het huis zouden we de kosten flink kunnen drukken. Je kan voor zo'n €6000 euro zonnepanelen kopen om vervolgens €50 per maand te besparen. Na 10 jaar heb je dan je zonnepanelen terugverdiend. Maar je kan ook je hypotheek met €6000 verlagen en daarmee elke maand €25 (bruto) besparen op je hypotheekrente. Iets dat gegarandeerd bespaart en niet afhankelijk is van de zon. Die hypotheek moet toch ooit eens worden afgelost.

Voorlopig ziet het er dus uit dat we met bezuinigingen op de electriciteitsrekening niet veel winst zullen behalen. Toch zijn we stiekem wel bezig om te wennen aan een lagere temperatuur in huis. We proberen de verwarming onder de 20 graden te houden en we hebben binnenkort een andere energieleverancier. Op die manier hopen we toch nog zo'n €25 per maand te kunnen gaan besparen zonder dat we veel comfort moeten inleveren.

21 opmerkingen:

 1. s,nachts ook 20 graden vindt ik onnodig als ik onder de dekens lig vindt ik 15/16 graden ook prima.

  Alleen elektra zijn zonnepanelen wel aantrekkelijk zou nog paar jaartjes mee wachten prijzen dalen nog steeds en dan genoeg plaatsen wat direkt de hele elektranota weergeeft.Dan heb je het er wel in paar jaar uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk wachten we nog een paar jaartjes en gaan we dan ook voor de zonnepanelen!

   Verwijderen
 2. Hier is het overdag niet warmer dan 18 graden. Juist kleine kinderen hebben het altijd warm is mijn ervaring. Dochterlief loopt bij die temperatuur het liefst in haar t-shirt en onderbroek. Als ik 's nachts mijn bed uit moet trek ik snel sokken en een vest aan. De kachel staat hier 's nachts gewoon uit en gaat eigenlijk pas aan als we het koud hebben. Of als we de hele dag thuis zullen zijn.

  Sommige besparingen doe ik ook niet vanuit financieel oogpunt maar de besparing op energie vooral uit milieu oogpunt. Fossiele brandstoffen zijn binnen afzienbare tijd op. Als we er zuinig mee zijn kunnen we er wellicht nog dubbel zo lang mee doen en 'kopen' we daarmee tijd om voor onze kinderen naar alternatieven te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, de onze niet! :-) ZL1 kan vaak klagen en zeggen: 'Mama, ik heb het zo koud! Mag ik lekker een dekentje?' Verder ligt DL natuurlijk vaak in de box, en dan is het wel lekker dat het in de woonkamer een graad of 19 is.

   Verwijderen
  2. voor kleine kinderen onder de 20 veel te koud als ze stil zitten of stil liggen, lees sinds kort jullie blog vind het erg leuk te volgen veel succes

   Verwijderen
 3. Dan trek je 's nachts toch sokken en een vest aan al je er uit moet? Ik heb zulke spullen standaard naast mijn bed liggen. Geen haar op mijn hoofd om zoveelkostbare grondstoffen en energie te verspillen terwijl ik warm onder twee dekens lig. Ook zonde van mijn geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alvast voor na de zomer :(, kan je 's winters ook een standaardtemperatuur van 19 graden aanhouden, je bent dan niet anders gewend en het scheelt toch,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier staat de thermostaat bijna altijd op 17.4 ° C....Wij hebben natuurlijk al grotere kinderen....
  Als het heel koud is s'avonds gaat de verwarming wel hoger want de kinderen moeten studeren
  en dan mag het toch wat warmer zijn op de kamers...
  Ik ben een echte koukleum maar ik heb het gevoel dat je er aan went aan die mindere temperatuur.
  S'nachts vind ik het ook niet nodig de verwarming zo hoog te zetten...
  Als ik uit bed moet trek ik ook een vestje aan of kamerjas...
  Ondanks dit alles hebben we veel stookolie gebruikt (denk dat het door de lange koude winter komt)
  heel veel liefs en hopelijk komt de lente nu echt snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan niet begrijpen dat mensen 's nachts de verwarming aan laten. Het slaapt toch helemaal niet lekker in zo'n warme slaapkamer. Hier is nooit een verwarming aan op de slaapkamer behalve als de kinderen thuis zijn en aan het leren zijn op hun kamer. Onze verwarming op de slaapkamer is het laatst aan geweest tijdens de kraamweek 15 jaar geleden. Overdag ben ik alleen thuis en heb nooit de verwarming aan. In huis is het nu 16 graden en als ik bezig ben is dit warm genoeg. Een half uur voordat de kinderen thuis komen gaat de verwarming in de kamer/keuken naar 18. De kinderen beslissen zelf tijdens het huiswerk maken of ze de verwarming aan doen.
  Op de badkamer zet ik een kwartiertje voordat we in douche of bad gaan de verwarming aan en als we klaar zijn gaat hij uit.
  Door in het hele huis en dag en nacht de verwarming aan te doen verspil je ontzettend veel energie. Als je er 's nachts uit moet gewoon je badjas en sloffen aan doen en als je klaar bent stap je zo weer in je lekkere warme bedje. Onze kinderen zijn ook klein geweest en daar moesten we ook 's nachts ons bed voor uit maar dat is altijd gewoon zonder verwarming gebeurt. Volgens mij is de ideale slaapkamertemperatuur zelfs 18 graden en word met hogere temperaturen zelfs slechter geslapen. Probeer het eens uit misschien slapen de kinderen zelfs beter bij een lagere temperatuur en hoef je minder vaak je bed uit.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik begrijp het wel, hier is denk ik spraken van vloerverwarming en dan wil je nooit een verschil hebben van meer dan 2 graden ivm opwarmperiode die erg lang is.

  Kijk eens naar pomp, snelheid verlagen of een energiezuinige plaatsen doordat die pompen continue draaien kun je hier een mooie besparing halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat toevallig dat je juist gisteren dit stukje hebt geplaatst. Gister stond ook op NU.nl dat er nu juist een run op zonnepanelen is omdat i.v.m. de BTW en subsidie de aanschafkosten nog nooit zo laag geweest zijn als nu. Daardoor heb je de kosten er na ongeveer 6 jaar al uit. Bovendien bespaar je hiermee, zoals iemand boven mij al zei, niet alleen geld, maar ook het milieu.

  Verder vind ik slapen met de verwarming aan altijd veeeeel te warm. Als ik m vergeet uit te zetten, drijf ik mijn bed uit. Bij mij gaat 's nachts de verwarming uit en de ventilatieroosters bij de ramen beide open. 's ochtends vice versa, want gek genoeg ben ik overdag een ontzettende koukleum:P

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk zeker als je alleen elektra hebt die zonnepanelen ook veel eerder eruit hebt,je verbruik zal wel boven de 5000 Kw/h zijn dus ook fors wat panelen neerleggen dan heb je het er wel uit na 5 jaar.

  Komt voornamelijk u stookt ook elektrisch/kookt etc alles dus loont het dubbel zo snel:)

  Misschien is dak wel gunstig en groot genoeg zou zeggen leg er maar 16 tot 24 panelen neer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik was bezig om op iedereen te reageren, maar dan moet ik heel vaak hetzelfde typen :-)

  Wij gebruiken geen gas om te stoken, enkel elektrisch. We hebben ook geen gasaansluiting. Dat komt omdat wij een warmtepomp in huis hebben. We hebben dus op de begane grond en op de eerste verdieping vloerverwarming. We hebben geen radiatoren in huis, enkel op zolder. Het gevolg is dat wij dus niet zo makkelijk de temperatuur omlaag en omhoog kunnen zetten. Het opwarmen kost heel veel tijd en energie, en dus moet de temperatuur zoveel mogelijk hetzelfde blijven. Standaard is dat ingesteld op 21 graden meen ik. We hebben er zelf voor gekozen om dit al terug te brengen naar 19 graden. We hebben het ook een tijdje 18 graden gehad, maar nu het zo koud is buiten, is dat niet aangenaam in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom juist toch nu maar overgaan op zonnepanelen want dan ben je echt spekkoper over 5 jaar, je kan ook nog kijken naar pomp of die van zuinige type/stand staat.

   Verwijderen
  2. Kun je deze verwarming dan niet per kamer of per verdieping regelen. Ik vind het maar een raar systeem. Het is toch vreemd dat ik verplicht ben om een warme slaapkamer te hebben omdat het anders beneden te koud is of niet warm te krijgen is. In een warme slaapkamer slaap ik niet lekker (dat is helaas ook mijn probleem in de zomer) en dat zal ik dan met dit systeem dus wel moeten???

   Verwijderen
  3. Wij hebben de vloerverwarming op onze slaapkamer uit staan, maar bij de kinderen staat de vloerverwarming op de slaapkamers wel aan. Dit omdat ze de dekens tijdens de slaap toch meestal wegduwen. Op deze manier bevriezen ze 's nachts in ieder geval niet. In de zomer haalt de warmtepomp de warmte weer uit het huis om die warmte vervolgens in de grond op te slaan voor in de winter. Daarmee krijgen we dus een vloerverkoeling en dat is wel weer lekker in de slaapkamer.

   Verwijderen
  4. Maar zouden ze niet de dekens van zich duwen omdat ze het zo warm hebben vanwege de vloerverwarming die aanstaat? Of, als je besluit de vloerverwarming uit te zetten, zouden ze dan niet zelf de dekens weer kunnen pakken als ze het te koud hebben?

   Verwijderen
  5. Ik denk niet dat ze het dekbed bewust van zich af duwen. Ze liggen niet stil in hun slaap, dus ze nemen de meest vreemde houding aan tijdens het slapen. Gevolg is dat het dekbed om die reden meestal niet blijft liggen. Overigens zag ik laatst bij Kassa Groen dat het in een modern huis met vloerverwarming ongeveer 1 euro per jaar oplevert als je de verwarming 's nachts uitschakelt. Voor die ene euro loop ik 's nachts liever over een verwarmde vloer naar de kinderen als ze me nodig hebben.

   Verwijderen
  6. vloerverwarming is juist heerlijk dan heb je overal fijnere temperatuur dan een verwarming,en als de voeten warm zijn dan is je lichaam ook warmer.

   Verwijderen
 11. Een lagere temperatuur went snel. Wij zijn sinds een paar maanden ook van de 20c naar de 19c gegaan.
  De vloerverwarmingspomp is pas vervangen en dit zal bij ons veel gaan schelen. De vorige was al een tijdje slecht en moest constant op de hoogste stand aan staan, anders liep hij vast. Nu kan hij op een lagere stand en gaat hij 's nachts uit. (Niet als het erg koud is of vriest...) In de zomer kan hij lekker helemaal uit, met een tijdschakelaar ertussen om af en toe te draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Thanks for your great information, the contents are quiet interesting.I will be waiting for your next post.
  zonnepanelen kopen

  BeantwoordenVerwijderen