maandag 25 maart 2013

Twee keer hetzelfde eten

Wij hebben al meerdere malen een blog geplaatst met ons weekmenu en meestal koken we één dag in de week voor twee dagen. Wij eten dat dan in twee dagen achter elkaar op. Maar we krijgen veel reacties met de vraag waarom we het niet invriezen, of in de koelkast leggen en een dag later opeten om niet twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten.

In deze blog probeer ik duidelijk te maken wat onze reden is dat we nu twee keer achter elkaar hetzelfde eten.
 1. Onze eerste reden is dat we het gewoon erg makkelijk vinden om voor twee dagen te koken en het tweede deel de volgende dag op te eten.
 2. We vriezen nauwelijks iets in omdat dat meestal eindigt met een bezoekje aan de container om de etenswaar na een jaar daar de deponeren (met 25 cent per kilo voor de afvalprijs).
 3. ML kookt graag en doet dat best aardig. VL kookt niet graag, maar opwarmen gaat haar best redelijk af. ML kookt op z'n vrije dag voor twee dagen zodat VL de volgende avond voor haar en de kinderen alleen maar hoeft op te warmen.
 4. We eten elke dag brood, dus twee dagen achter elkaar dezelfde warme maaltijd vinden we niet erg en is ook echt niet ongezonder.
 5. Met het opwarmen van het eten zijn we best creatief. Bij bami hebben we bijvoorbeeld de eerste dag bami met roerei erin en bijvoorbeeld satésaus erbij, de tweede dag hebben we er een gebakken ei en kroepoek erbij.
Nu zijn voor alle bovenstaande redenen natuurlijk goede argumenten te bedenken om het toch anders te doen, maar wij voelen ons hier goed bij. De kinderen vinden het ook (nog) niet vervelend en vinden het bij bepaalde gerechten zelfs wel erg leuk en lekker.

15 opmerkingen:

 1. De factor tijd is gewoon erg belamgrijk als je samen werkt.
  Ik doe het ook. Zeker bij soep.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik voel me een beetje verwend, maar ik zou niet graag twee dagen achter elkaar hetzelfde eten! Stom eigenlijk… Maar dan zou ik het liever invriezen, en dan de volgende dag wel iets anders eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zelf eet niet twee dagen achter elkaar hetzelfde omdat ik dat niet lekker vind niet omdat het ongezond is. Wat het invriezen betreft dat is een kwestie van gewenning. Als je nu de tweede portie in de koelkast zet om morgen te gebruiken zou je die tweede portie ook in de diepvries kunnen zetten en daar dan een eerder bevroren portie uit kunnen halen en in de koelkast zetten. Die is dan morgen ontdooit en klaar om opgewarmd te worden.
  Daarnaast is de diepvries bij ons ook handig als het weekend is. Met sportende kinderen zijn soms de weekend dagen de hele dag gevuld en komen we vaak om zes uur pas thuis. Dan eten we dus uit de diepvries om niet zoals veel andere ouders naar de frituur te te grijpen.
  Dit geld natuurlijk nog niet voor jullie want daar zijn ze nog te klein voor.
  Dan nog een vraagje betreft de bami. Als ik de twee verschillende manieren zie hoe je die eet wat versta je dan onder bami is dat alleen de pure bami zonder iets erbij? Als ik bami maak dan is die helemaal gevuld met groente, vlees, ei en inderdaad los de saus en kroepoek. Zoals ik bij jou lees is het alleen pure bami (of vergis ik me daarin) en die hoef je echt niet voor twee dagen vooruit te koken dat is gemakkelijk gemaakt tijdens het bakken van een ei.
  Het is wel leuk om te lezen hoe verschillend iedereen omgaat met bepaalde zaken. Zo kan je wel ideeën opdoen dat vind ik het leuke van blogs lezen.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bami is bij ons ook helemaal gevuld met groente (en soms vlees). De ei doe ik er meestal los bij en als we geen vlees gebruiken, doen we er extra eieren door. Bij spaghetti doen we de saus voor twee dagen en de spaghetti koken we voor 1 dag. De tweede dag koken we er weer spaghetti bij.

   Verwijderen
  2. Bij ons word gewoon een grote pan pasta met saus gemaakt en wat over is in totaliteit ingevroren. Dat geld voor alle grote hoeveelheden. Stamppot (maakt niet uit welke) gewoon in de vriezer. Pasta, bami, nasi alles kan je kant en klaar invriezen. Ideaal voor als je een keer geen tijd hebt om te koken.

   Verwijderen
 4. helaas vind mijn dochter het maar niets om 2 dagen achter elkaar hetzelfde te eten en kliekjes eten vind ze ook maar niks , dus hier word het niets om 2 keer achter elkaar hetzelfde te eten of extra te koken en het dan in te vriezen, maar omdat zij in het weekend naar haar vriend gaat , vries ik het overgebleven eten in en eet dat dan in het weekend als zij weg is ,zo word de kliekjes toch opgegeten en bovendien hoef ik dan ook niet voor mezelf alleen te koken,want meestal heb ik daar dan niet zon zin in en eet dan ongezond of soms alleen brood. soms is het overgebleven eten alleen niet voldoende en dan improviseer ik door er een salade bij te eten of soep vooraf dan word het toch een volledige maaltijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal een verwende reactie van je dochter. Niet 2x achter elkaar hetzelfde willen eten kan ik me nog een beetje voorstellen (al vind ik ook dat een luxeprobleem!) maar hoezo wil ze het niet eten als het uit de vriezer komt? Ik zou daar echt pissig om worden! Zat mensen in de wereld die nog maar moeten zien of ze uberhaupt kunnen eten en madam hoeft geen ingevroren maaltijd? Ik zou haar die dag helemaal geen eten geven.

   Verwijderen
  2. Ben het met anoniem eens wat is er mis met kliekjes. Zo te lezen is ze al een "volwassen meid" want ze heeft een vriend dan moet ze zich ook maar zo gedragen. Zo lang mijn kinderen bij ons wonen moeten ze zich aan onze regels aanpassen. Natuurlijk mogen ze iets niet lekker vinden maar om zo maar te zeggen kliekjes eet ik niet vind ik erg ver gaan. Ik hoop dat zij later en goed salaris heeft als ze zelfstandig is want anders is eten voor haar een dure aangelegenheid.

   Verwijderen

  3. ook mijn dochter moet zich aan mijn regels houden ,maar ze doet verder niet moeilijk over andere dingen waar ze het ook niet altijd mee eens is en helpt mij ook met het huishouden, dus ga ik geen probleem maken van een ding

   Verwijderen
 5. Soms doen we een kliekjesdag! Maar niet vaak. Wel gebruik ik de soep, die over is bij de volgende maaltijd. Soms wet wat extra groente erin. Als bijgerecht. Ook als er kipfilet over is verwerk ik dat in een ander maaltijd. Het is een sport om niets weg te hoeven gooien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons gaan (kleine) restjes groenten klein gesneden in een speciaal diepvriesbakje. Zo maken we in het weekend heerlijke groentensoep! Des te meer omdat ik niet zo hou van peen en prei in mijn soep, maar wel geniet van bloemkool, boontjes, broccoli in de soep!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met restjes kaas werkt dat trouwens ook heel goed. Als het stuk kaas te klein is om nog fatsoenlijke plakken voor op brood van af te schaven gewoon de korstjes eraf snijden en raspen. De geraspte kaas kun je in kleine bakjes invriezen en is perfect voor ovenschotels, quiches, over de pasta etc. Zo hoef je het kontje kaas niet weg te gooien, hoef je niet van je mooie grote blok kaas te raspen en je hoeft ook geen zakjes kant en klaar geraspte kaas te kopen als je dat doet. (die ik overigens niet te **eten vind, maar dat terzijde)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meen je dat serieus dat je geraspte kaas in kunt vriezen?

   Verwijderen
  2. Ja, is geen enkel probleem.

   Verwijderen