donderdag 7 maart 2013

Wat kost televisie kijken?

In dit blog schreven we al iets over besparen op de kosten voor televisie, telefoon en internet. We hebben ons pakket gewijzigd en zullen nu zeker 23,50 euro per maand gaan besparen. Maar dan nog zullen we minimaal 55 euro per maand betalen.

Maar hoeveel betaal voor je voor energie om televisie te kijken? Na even wat googlen schrok ik, VL, behoorlijk. ML is nogal van de gadgets en kocht in 2009 een full-HD 47 inch tv met Ambilight. Hoe groter het beeldscherm, hoe meer energie een tv vreet. Het blijkt dat de tv ook een grootverbruiker is van stroom. Gemiddeld staat een tv elke dag 4 uur aan, en dan 20 uur op stand-by. Alleen al aan energie kost de tv ons ongeveer 60 euro per jaar.

Naast dat tv-kijken dus gewoon bakken met geld kost, ben ik eigenlijk ook helemaal niet tevreden over ons tv-kijkgedrag. De kinderen kijken niet zo gek veel tv, ik gok op ongeveer een uurtje per dag, laat dat in de winter met slecht weer eens 2 uur per dag zijn. Ik vind dat we dat goed doen, we zoeken bewust de programma's uit die de kinderen kijken en de tv staat niet aan als 'achtergrondmuziek'  als de kinderen aan het spelen zijn.

Zelf gaat hier de tv wel snel weer aan zodra de kinderen op bed liggen. De tv staat eigenlijk voor mijn gevoel te vaak voor niets aan. We kijken wel naar tv-programma's, maar ondertussen zijn we druk met de iPhone en de iPad. Wel nemen we veel programma's op via onze HD-recorder, die we dan later terug kijken.

Tv-kijken is gewoon lekker makkelijk, heerlijk onderuitgezakt op de bank en je verstand op nul. Toch neem ik, VL, me voor om minstens 2 tv-loze avonden in te gaan lassen per week. Eén avond kunnen we dan besteden aan bordspelletjes spelen met elkaar of met vrienden en we kunnen dan ook één avond per week besteden aan dit blog, de studie, het werk of ook maar eens een hobby zoeken. En natuurlijk kunnen we dan ook weer één lekkere lange tv-kijk avond inlassen, met lekkere hapjes erbij en dan alle programma's achter elkaar terug bekijken.

Als we dit volhouden, kunnen we behoorlijk wat energie besparen en het levert ons ook nog andere voordelen op.

Maar....het goede voornemen gaat vanavond niet in, want we moesten wel eerst de finale van Wie is de mol bekijken!

8 opmerkingen:

 1. wij hebben helemaal geen TV! Nog beter ;) we missen hem ook totaal niet, we zijn het niet gewend en willen we echt iets graag zien, doen we het via uitzending gemist. Misschien een idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik merk dat ik steeds minder tv kijk. Binnenkort verdwijnt hij in een kast zodat hij ook geen zuigend effect meer heeft. De standby omzeil ik door een stekkerdoos met schakelaar, uit is dus ook echt uit. Dat geldt hier voor alle apparaten in huis.
  Er zijn 4 dingen die hier altijd stroom vragen: wekkerradio, telefoon, koelkast en de pomp van de verwarming. De rest kan echt uit of er zit een schakelaar tussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kijk ook niet zo heel veel tv, maar vind het 's avonds wel een fijne manier om even te relaxen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoeft niet er zijn zat grote schermen die zuinig zijn, ik vindt altijd erg snel dat mensen een nieuwe tv kopen als ergens veel dingen van zijn bij kringloop/mp dan zijn het wel tv,s.

  Die van mij is 13 jaar oud en zal mij niet verbazen als daar nog 13 jaar bij komt :) Mijn oude Audio Sonic tv ging ook ruim 20 jaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een hobby zoeken... maar als je die gevonden hebt, kost dat vaak ook weer geld! ;-) Leuk blog weer! Jongste puber kijkt hier wel vele tv, wij zelf heel weinig. Maar ja, ik zit dan wel weer veel achter de computer, vast ook een stroomvreter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te zien welke uitgaven en kosten jullie als huishouden hebben, maar ik heb nog geen berekening gezien van de kosten voor het bijhouden van deze blog. Misschien een goede suggestie om deze toe te voegen aan de blog.

  Ik lees jullie blog met veel plezier!

  Met vriendelijke groet,
  David Koekkoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de vraag. Zie http://www.watkosteengezin.nl/2013/03/wat-kost-wat-kost-een-gezin.html voor het antwoord op je vraag :-)

   Verwijderen