woensdag 6 maart 2013

Vervolg ORV

Vandaag werd ik gebeld door onze hypotheekadviseur nadat ik gevraagd had of het mogelijk was om ons risicokapitaal, dat aan onze spaarhypotheek is gekoppeld, te verlagen. Dit omdat we door de extra aflossingen voor een veel kleiner bedrag verzekerd hoeven te zijn.

Ik kreeg te horen dat het wel mogelijk is, maar dat de hypotheek dan opnieuw moet worden afgesloten en dat je dan weer zo'n €900 aan kosten moest betalen. Dat leek haar niet echt slim, dus als we dat zouden willen doen, dan adviseerde ze dat we toch moesten wachten tot we minstens €100.000 extra hebben afgelost zodat het de moeite waard is om je hypotheek aan te passen.

Dus die paar euro die we nu per maand kunnen besparen en paar tientjes per maand over enkele jaren, laten we voorlopig nog maar even liggen. Als de hypotheekrente onder de 3% komt te liggen, dan lijkt het wel een mooi moment om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Ik heb ze toch gelijk nog weer even aan het werk gezet en gevraagd wat er met onze maandelijkse premie gaat gebeuren als we nu eenmalig €5000 bij storten op onze spaarrekening van onze spaarhypotheek. Op die manier kunnen we ook nog onze maandelijkse lasten verlagen en daardoor wat makkelijker onze hypotheek aflossen.

4 opmerkingen:

 1. Van hypotheekverstrekker gaat je niet lukken, dat ben je zelf. Het hyptheek is je huis. De hypotheeknemer is de bank, de consument is de hypotheekgever. Daarom moet je bij de notaris ook eerst het koopcontract tekenen en daarna pas de hypotheekacte anders heb je geen onderpand voor het geven van die hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben benieuwd naar het antwoord op je laatste alinea . Vraag me nl af of je premie verlaagd wordt of dat je eerder moet stoppen met premie betaling

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik in het telefoontje heb begrepen, wordt je premie verlaagd. Als je gaat aflossen, wordt de looptijd korter, maar dan moet je uitkijken, want aflossen op een spaarhypotheek heeft mogelijk fiscale gevolgen. De ingebouwde kapitaalverzekering keert namelijk pas op een van te voren bepaalde einddatum uit.

   Verwijderen
 3. Ik zou voorlopig de dekking van de orv niet verlagen, zeker niet als je totale hypotheek nog hoger is dan je dekking. Er staan weer versoberingen bij de Anw op stapel. Weet je wel zeker dat je bij overlijden van een van jullie voldoende financiƫle ruimte over hebt? Ook om tijdelijk minder te kunnen gaan werken?

  BeantwoordenVerwijderen