dinsdag 26 maart 2013

Cadeautjes

Vanmorgen zaten we even onze budgetten en uitgaves door te nemen en we gaan ook deze maand over het budget voor cadeautjes heen. We willen toch even een blogje hieraan weiden.

We rekenen 25 euro per maand voor cadeautjes. Hiermee bedoelen we cadeautjes voor verjaardagen van familie en vrienden en voor andere bijzondere gelegenheden zoals trouwdagen en jubilea. In dit budget hebben we niet de cadeautjes voor de verjaardagen van onze kinderen en sinterklaas meegenomen.

We hebben 'vaste'  bedragen in ons hoofd. Voor onze ouders, broer en zussen en neefjes en nichtjes 15 euro per persoon. Voor vrienden van ons 10 euro per persoon en voor kinderen van vrienden 5 tot 7,50 per kind. Vaak proberen we samen een cadeau te geven, zodat je iets kunt kopen wat boven je budget is maar wat het feestvarken graag wil hebben.

Maar zijn onze cadeaubedragen per persoon nou zo hoog? Of hebben wij gewoon veel verjaardagen? Hoeveel zijn jullie kwijt aan cadeautjes?


19 opmerkingen:

 1. Cadeaus zelf maken is misschien een idee om de kosten te drukken. Dit geeft veel voldoening en de ontvanger waardeert het vaak ontzettend, omdat dit speciaal voor hem/haar is gemaakt en dus persoonlijk is!

  Gr Selfbalance
  www.selfbalance.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 25 euro per maand is dat voor alle kadootjes samen? dan heb je op jaarbasis € 300, en ban je alleen voor ouders daarvan al 60 nodig. Lijkt me dat je dan veul verjaardagen hebt.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk gezegd hebben wij geen budget. Als ik iets leuk vind koop ik het voor iemand. Mijn moeder krijgt ook regelmatig wat tussendoor, omdat ze ook op onze kinderen past.

  Verjaardagen van kinderen tussen de 5 en 7,50 euro.

  Idem voor verjaardagen en sinterklaas geen strak budget. Ik koop het hele jaar door dingen en schrijf het op in een schriftje. Vorig jaar zat ik op 100 euro voor sinterklaas en kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem ook altijd een cadeau mee als ik ergens ga logeren. Ik koop voor dat doel boekeN en luistercd's etc op marktjes. Op de flohmarkt in Duitsland is er ook vaak wel wat leuks voor dat doel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We geven een cadeau van vijftig euro aan onze kinderen. Is dat veel? Eigenlijk wel misschien. Aan vrienden geven we rond de 12,50 en onderling ( broers/zussen ) alleeneen kleingheidje.

  Sinterklaas valt af. Kerscadeautjes rond de 10, 00 per persoon.
  Leuke blog hoor, over dit onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier 50 euro voor ouders en onze kinderen en elkaar, 20 voor volwassenen, 15 voor kinderen en 7,50 voor kinderfeestje. Inclusief alle feestdagen en bedankjes komen we per jaar aan 1500 tot 2000 euro afhankelijk van jubilea en huwelijken. Is even slikken als je het voorrekent maar we willen er niet op bezuinigen. Ben benieuwd hoe jullie met dit budget om gaan, groet Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij geven EUR 100 aan onze kinderen, EUR 50 voor ouders, voor vrienden ongeveer EUR 20-40 (zijn er maar een paar). Voor kennissen EUR 15,00 max en voor kinderen van vrienden EUR 20,00 ook voor neefjes/nichtjes. Kinderfeestjes 7,50 - 10,00. Voor een huwelijk of jubileum van mijn ouders pakken we flink uit. Binnenkort gaan vrienden van ons trouwen en man is getuige. Zij krijgen van ons een compleet verzorgd weekend in een hotel aan zee met eten erbij. Mijn ouders hebben we (broer en ik) op vakantie gestuurd toen ze 45 jaar getrouwd waren (week landal hoog vaals incl uit eten.
  Overigens zijn ouders en vrienden ook heel royaal naar ons toe. Mijn schoonmoeder heeft een klein pensioentje en zij geeft altijd een bloemetje en dat is helemaal prima. Voor de kinderen koopt ze wel een kadootje dat wil ze graag.
  Kirstin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kirstin, Ik vind jouw bedragen gehoorlijk hoog. 20 euro voor kado voor kinderen van kennissen en nichtjes en neefjes? Hoe groot is het kado dan wel niet wat ze van hun eigen ouders krijgen? Nou zouden onze kinderen je graag als tante willen hebben hoor ;) Maar misschien is het in jullie familie/kring gewoonte? De kinderen krijgen rond de 75 euro op hun verjaardag. Sinterklaas doen we niet met kadootjes, we gaan dan wokken. Nichtjes en neefjes en kinderpartijtjes 5 euro, broers/zussen 12,50. Ouders 25 euro. Ik probeer voor nichtjes en neefjes heel het jaar te scoren, bij Kruidvat, Kringloop, top1Toys of maak veel zelf. Ben nu kussens aan het haken in Pipstijle voor twee nichtjes met nieuwe kamers. Of naai een tasje die ze mee kunnen nemen naar de creche/oppas/visite of een Tilda pop. of haak een roos voor een haarelastiekje, klipje, haarband. Ik doe dit graag en het wordt altijd enorm gewaardeerd. Met een enorm grote familie moet ik ook wel creatief zijn ;) Mijn man komt uit een zeeeeer groot gezin en ik uit een gezin van 5.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben een budget van 40 euro per maand. We hebben ongeveer de volgende bedragen:
  - ouders/broers/zussen: 17,50 euro
  - vrienden en kinderen van vrienden: 10-15 euro
  - elkaar en zoon: 50 euro


  BeantwoordenVerwijderen
 10. De belangrijkste cadeaus zijn voor ons de mensen zelf. Zij nemen de moeite en tijd om te komen. Verjaardagscadeautjes hebben we ( wel door ons aangegeven) afgeschaft. Een cadeau voor een jubileum (trouw- of verjaardag) Oké. Onze kinderen en kleinkindern krijgen een zeer bescheiden bedrag op hun verjaardag. Moeder- en vaderdag hebben we afgeschaft. Teveel een verplichting. Verjaardagen, ik vind het veel belangrijker dat onze kinderen met gouden handen er zijn en ons helpen met de drukte van bezoek. Toen we vijfenveertig jaren getrouwd waren was het cadeau van onze kinderen, op ons verzoek!, nog geen honderd euro samen. Jonge mensen met gezinnen kunnen hun geld wel beter gebruiken. Met andere woorden; we doen niets meer. De mens is belangrijk. Als ieder daar eens over zou denken dan komen kleintjes niet om in het speelgoed/frutsels. Spullen die soms na een week al in de kliko liggen. Heb het goed allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een paar familieleden doen mee met de 'nieuwe' kado regeling, een aardigheidje voor ongeveer € 5,00 een zak snoep, chocolade, zaaigoed, meter bier (fris), paaseieren in een glazen pot, cake beslag in een pot, pizza pakket enz. enz. Zo blijft het leuk. Kleine kinderen krijgen een kado max 5,00. Grotere kinderen willen toch geld 7,50.
  Kado voor de ouders, dat doen we samen.
  Het ene jaar geven we € 600 euro uit aan kado's en feesten, het andere jaar meer of minder. Het ligt aan het aantal bruiloften / Abrahams-Sarah's / jubileums / zoveel jaar getrouwd / 18 worden / sweet sixteen party's enz. enz. Soms werk je voor de feesten (ha ha)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik begrijp de vaste bedragen nooit zo. Ik kijk altijd naar wat geschikt is voor degene waar ik van hou/om geef. Het lastigste zijn de collega's en vage kennissen, waarbij vaak om een bijdrage in geld gevraagd word. Mijn moeder bijv. geef ik vaker een aantal mooie familiefoto's (kosten: nog geen 2,50 Euro) Maar verder in 't jaar neem ik voor haar ook weleens een bosje narcissen mee. Voor mijn kinderen heb ik nooit een vast bedrag uit getrokken, maar keek ik per keer wat er nodig of gewenst was. Daarbij wel een bovengrens van tussen de 30 en 40 Euro hebbend. Ik heb nu een cadeau voor de oudste en weet niet eens wat het kost! Ze mag haar tattoo laten bijwerken op onze kosten. Dit wil ze heel graag, maar kan ze niet betalen i.v.m studie (wij kunnen haar niet ondersteunen hierin). Wel neem ik iedere keer als ik haar zie wat boodschappen mee. Soms ook gekregen spullen (rode wijn via 't werk van manlief bijv.) De jongste kreeg ooit wandelschoenen voor de 4-daagse (vet over budget, kostte 70 Euro!), maar kreeg afgelopen jaar een heuptasje voor hetzelfde doel van "maar" 12,50. Prima zo! Als het financieel weleens mee valt, vinden wij het leuk om eens beltegoed voor ze te halen, of een NS dag-kaart voor in de vakantie. Dus hier geen vaste bedragen. Als ik kan slagen voor 5 Euro, doe ik dat. En ik durf te zeggen dat men mijn cadeau's over het algemeen ERG weet te waarderen. Ik besteed tijd aan het inpakken (bewaard papier/linten e.d.) en een persoonlijke tekst erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De verjaardagen voor volwassen hebben we afgeschaft, behalve voor de ouders. Dat is ongeveer 50 euro p.p., maar vorig jaar werd moeder 65 en kregen ze een duurder cadeau van ons, een nieuwe Senseo-achtig iets voor ong 100 euro, ze past ook op de kindjes waar ze "niks" voor krijgt. Dit jaar heeft ze niks op haar verlanglijstje, dus dat wordt wat knutselspul & puzzelboekjes. En bij schoonouders doen we vaak een gezamenlijk cadeau, maar dan komen we meestal ook op 50 euro uit.
  Voor neefjes & nichtjes 15 euro p/kind en kindjes van vrienden/kennissen 10 euro. En vriendjes van kindjes 5-7,50 euro. En bij geboorte ook ong. 15 euro. En onze eigen kindjes is maar net wat nodig is, maar probeer meestal wel rond de 50 euro te zitten. Soms wat meer en soms wat minder en voor Sinterklaas doen we het niet al te gek, ong 25 euro.

  Leuk topic trouwens.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier leggen we 7,50 euro bij voor drie nichtjes voor iets dat ze willen hebben, of in envelopje. Schoonmoeder krijgt altijd iets (past heel veel op enzo) en dan kijk ik niet zo heel erg nauw. Ook af en toe een bloemetje/iets van luxe lekkere dingen. We hebben ook wel eens familiefoto's laten maken (was haar wens) en dat was wel duur. Maar daar hadden we zelf ook iets aan. De foto boven mijn logje is daar oa. gemaakt. Ook met sinterklaas doe ik wat extra en we nemen haar wel eens mee uit eten of naar het theater.
  Verder krijgt een tante die weinig heeft altijd 20 euro in een vlopje (voor haar is het echt een extraatje) en met de rest van de familie en vrienden hebben we geld + kado's helemaal afgeschaft tot ieders grote opluchting.
  Bij een bruiloft/jubileum ed. leggen we meestal 25 euro bij met de groep waar mee gaan (als we op het feest mogen komen).
  Mijn ouders krijgen iets van rond de 35 euro met kerst en ik doe dan meestal ook iets met een goed doel. Ze hebben alles.
  Kind geven we met sint iets van rond de 75-100 euro. Verjaardag rond de 50 euro.
  Dat is wat we kwijt zijn aan kadootjes per jaar (max. 50 euro per maand omgerekend voor alles). Kadootjes voor elkaar doen we van ons zakgeld. Dat is alleen met verjaardag en sint.

  Misschien is je budget toch wat te laag ingeschat misschien?

  Ik heb trouwens dankbaar gebruik gemaakt van je drive-sheet. Dankjewel daarvoor. Ben ermee in de weer:)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb mij ook gigantisch vergist dit jaar met het budget cadeautjes. Heb dit bijgelegd van de spaarrekening. Mijn jaar loopt vanaf de 22e december. Door de kerstcadeautjes voor anderen en erg veel onverwachte feesten in januari zat ik al in één maand tijd op mijn halfjaarlijkse budget. Ik ben er nog niet overheen, maar zal straks een keer tekort komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. In 2012 € 1100 uitgegeven aan cadeaus, oftewel € 92 per maand.
  Dat was wel incl. sinterklaas en cadeaus binnen het gezin aan elkaar en aan de 2 kleine kinderen. Excl. deze kosten zou ik moeten schatten, maar ik vind €25 bijzonder krap. Zo gek doen wij namelijk helemaal niet, maar het gaat gewoon hard in een jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb in onze financiele spreadsheet ALLE namen opgesomd van mensen die wij normaal gesproken een cadeau zouden geven. En daarachter het bedrag wat ik in gedachte zou hebben als ik de stad in zou gaan voor een cadeau. Dat zijn ongeveer dezelfde bedragen die jij zelf trouwens noemt, maar nu dus concreet achter een naam. Dat er dus VEEL VEEL MEER dan ik altijd zelf ingeschat had!! Ik was zoveel mensen in mijn schattings-berekening vergeten. Toen heb ik 3 fictieve namen toegevoegd (mensen die ik vergeten ben, zeg maar een soort 'onvoorzien').

  Ik heb er aan toegevoegd: vaderdag, moederdag, trouwdag ouders. Ook: 6 kinderfeestjes per jaar per kind (want hij mag er zelf ook 6 uitnodigen) en dat x € 5,00 voor een cadeautje. Bovendien weet ik uit ervaring dat ik zeker zo'n 10x per jaar een extra bosje bloemen meeneem voor mijn oma of schoonmoeder. Ook opgeteld. Dan gaan we zeker 1x per 6 weken bij iemand op visite waar ik vaak wat voor meeneem (bloemen, bonbons, wijntje of zo). Ook opgeteld.

  En voila! Het getal komt er gewoon uit rollen. Ik kan je verzekeren, dat ik me de tandjes geschrokken ben van het jaar en dus maandbedrag!

  Uiteraard hou ik me geregeld niet aan de cadeautjesbedragen en ik ben ook heel creatief geworden sindsdien. Eén mooie gerbera met een zelfgemaakt kaartje voor een vriendin die geslaagd is voor haar theorieexamen werd erg op prijs gesteld. En met de kerst heb ik een mooi koekblik bij Ikea gevonden in de € 1,- bak in rood-wit (de kleur van mijn vriendin's interieur)... cupcakes gebakken en dolblij was ze er mee! Dus door het precies te berekenen ben ik echt veel bewuster geworden van deze post.

  Succes er mee en ik lees jullie blog met veel plezier!
  Jo-Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb me afgelopen week voorgenomen om flink te korten op mijn cadeaubudget. Mijn plan van aanpak:

  Voor veel kennissen vind ik het toch lastig om een gepast cadeau te kopen. Bovendien zitten zij ook niet te wachten op een (relatief) goedkoop douchepakket. Het geven van cadeaubonnen vind ik onpersoonlijk. Vanaf nu koop ik op rommelmarkten vintage blikjes en trommels die ik dan vul met zelfgebakken koekjes en brownies, of met losse thee. Veel persoonlijker, kan zeker op veel waardering van de ontvanger rekenen en bovendien een stuk goedkoper.

  Mijn vriend en ik leggen bovendien de budgetten voor onze verjaardagen bij elkaar en gaan dan een dagje of weekendje weg. Uitgaven die je anders waarschijnlijk ook zou hebben, maar door het te combineren aan een verjaardag of jubileum maak je toch een blijvende herinnering. De foto's achteraf zijn mij veel meer waard dan een luchtje of sierraad.

  Voor de kinderen van mijn vrienden heb ik een doos met speelgoed. Koopjes die ik ergens op de kop kan tikken, een mooie blokkenset van de vlooienmarkt. Zo heb ik altijd wat in huis en kan ik door het jaar heen wat koopjes verzamelen. Voor jongere kinderen is het bovendien niet de grootte van het cadeau dat telt, maar de kleur van het inpakpapier...

  BeantwoordenVerwijderen