vrijdag 22 maart 2013

Extra aflossing: €1.900

Gisteren kregen we voor het eerst een bevestiging van één van de aflossingen van dit jaar. Dit komt omdat we onze adreswijziging nooit hadden doorgegeven aan de hypotheekverstrekker. Toch wel erg prettig zo'n schriftelijke bevestiging, want ik zag direct dat onze eerste aflossing van januari 2013 niet in de administratie was verwerkt en onze aflossing van februari al wel. Daarover heb ik direct maar weer een mail gestuurd en nu maar wachten tot we de bevestiging van deze aflossing in de bus krijgen.

Maar om te vieren dat we voor het eerst een aflossingsbevestiging hebben ontvangen, hebben we gelijk maar weer en nieuwe aflossing uitgevoerd. Dit keer een bedrag van €1.900 waardoor we nu op 25% van ons doel  van €22.700 voor 2013 zitten. Voelt goed om lekker op target te zitten.

Ook al houden we deze snelheid van aflossen waarschijnlijk niet 9 jaar vol, toch voelt het haalbaar om in ieder geval binnen 15 jaar van onze hypotheek af te zijn. Tegen de tijd dat onze kinderen (hopelijk) gaan studeren, hebben we in ieder geval wat ruimte om ze financieel bij te kunnen staan.

Voorlopig gaan we lekker door met ons doel van €22.700 voor 2013. Op deze manier houden we de komende jaren automatisch wat meer geld over waardoor het steeds iets makkelijker wordt die €22.700 bij elkaar te sparen.

5 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd, wat goed.

  In Amerika zie ik mensen soms na tien jaar van extra aflossingen een herfinanciering doen, zodat hun maandlasten lager worden. Bijvoorbeeld eerst hebben ze een hypotheek van 200.000 dollar, waarbij dan bijv. een maandlast van 900 dollar hoort; maar als ze dan bijv. 75.000 dollar hebben afgelost, nemen ze een nieuwe hypotheek voor de 125.000 resterende dollars voor minder dollar per maand.

  Misschien kan dat in Nederland ook? (Ik weet niet of dat in Nederland kan, of dat het belastingtechnisch handig is...
  (En dan kun je alsnog méér aflossen, maar hoeft dat niet per sé in krappe tijden).

  Je zou natuurlijk ook, vlak voordat ze gaan studeren, even een paar jaar minder kunnen aflossen; zodat je een financieel buffertje hebt voor de dure jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Nederland is dat wel mogelijk, maar als je het geld niet gebruikt voor aankoop of verbetering van je woning, dan is de rente niet aftrekbaar. Volgens mij valt er dan al geen voordeel meer te behalen. Ook lijkt het me handig eerst te zorgen voor een buffer voordat je aflost. Dan heb je toch altijd nog iets achter de hand voor tegenvallers en hoef je jeniet achteraf te realiseren dat je eigenlijk teveel hebt afgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi, zo'n groot bedrag in een keer kunnen aflossen. Overigens een pittig doel voor 2013 lijkt me, al is dat afhankelijk van de inkomsten

  BeantwoordenVerwijderen