dinsdag 19 maart 2013

Besparen op de hoeveelheid wasgoed

Wij draaien niet heel veel wasjes. In deze blog kun je lezen dat we ongeveer 4 of 5 keer per week de wasmachine aanzetten. Toch zijn we begonnen om hier ook eens wat kritischer naar te kijken en proberen we de wasmachine wat minder vaak aan te zetten en op een lagere temperatuur.

Waar we het snelste op kunnen bezuinigen is de bonte was. Daarmee bedoelen we onze kleding en die van de kinderen: alle truien, bonte t-shirts, jurkjes en leggings. Blouses en overhemden gaan apart, net als (spijker)broeken. We proberen onze kinderen kleding twee of drie dagen te laten dragen. Zit er een klein vlekje op, dan poetsen we dat weg en kan het heus nog een dagje aan als we lekker thuis zijn.

Grootste probleem is echter het avondeten. Onze kinderen mogen graag zelf eten en we proberen dat ook bewust te stimuleren. Zo gaven we onze jongens maar weinig geprakte of gepureerde hapjes, maar mochten ze zelf lekker het eten met hun handjes pakken en opeten. De kinderen genieten van het eten en wij ook, want we hoeven ons niet meer druk te maken of ze wel of niet hun prakje naar binnen werken. Ook DL willen we gaan bijvoeden volgens de principes van Rapley. In dit boek kun je er meer over lezen. Het boek 'Eten voor de kleintjes' is Nederlandstalig en wellicht wat toegankelijker.

Maar zelf eten betekent ook knoeien. En daar gebruiken we nu de Silly Billyz slabbetjes met mouwen voor. Ideaal! De kleren van de kinderen blijven schoon, en de slab kun je gewoon met koud water afspoelen en dan is het al snel weer droog. De slab voor ZL1 hebben we 3 en half jaar geleden aangeschaft en wordt nog steeds door ZL2 gebruikt.

En omdat de kleding langer schoon blijft, raken de wasmanden niet overvol en kunnen we dus besparen op het aantal wasbeurten.


14 opmerkingen:

 1. Dat zijn fijne slabbetjes ja. Wij doen 2 keer met de handoek na het douchen, dat scheelt ook veel was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor onze oudste hadden we een schort van ikea. Echt een top ding.

  Ik ben ook kritischer naar de was gaan kijken, maar echt veel minder was heb ik nog niet. Ach we gaan vrolijk door.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn kind heeft overhemden van haar vader aan als knoeischort. Knoopjes op de rug en gaan. Hier ook met rapley leren eten maar dat ging best schoon.
  Handdoeken 2x, maar mijn eigen kleding ben ik veel meer gaan luchten, dat scheelde pas echt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ook nu meer kleding luchten, met name mijn eigen truien en die van ML. Scheelt ook weer was, en strakjes als het eindelijk echt lente is, dan is het luchten helemaal makkelijk!

   Verwijderen
 4. Mijn bijverdienste leert me dat er veel verschillen zijn tussen hetgebruik van badhanddoeken. Heel veel mensen gebruiken vaker dan 1 keer een handdoek. Er is natuurlijk ook kwaliteitsverschil tussen handdoeken. In N.Y. Waar ikin een bed and breakfast verbleef, wilde ik gewooniedere dag een schone handdoek, ik was op vakantie nietwaar? De eigenaresse liet me na een paar keer weten, dat ik toch echt vaker van een handdoek moest doen.
  In Zwitserland logeerden we in een pension, waar we tien dagen metonze lakens moesten doen. Wilde je een schone handdoek, dan kon dat pas na vier dagen.

  Je krijgt er niks van hoor wanneer je langer met je handdoek doet.

  Wanneer ik een verzoek krijg voor een verblijf met zeer grote korting, zonder ontbijt en zonder handdoeken, dan zie ik dat hun eigen handdoek groot is, en dat die een hele week mee gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 4 of 5x wassen met een 11 kilo machine?

  wij redden het hier met 3x per week zijn met 6 met ouderwets 5 kilo machine.Laatst eens geteld hoeveel stuks kleding ik in mijn machine krijg 52 stuks :)

  Grootste besparing is wasmachine op warm water aansluiten is wel 10x zuiniger op stroom dan en verbruik gas is verwaarloosbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben volgens mij een 6kg machine. Maar knap zeg, drie keer wassen met zes personen. Of versta je daar alleen de bonte was onder?

   Verwijderen
 6. Volgens mij ben ik een van de weinige mensen die het vies vind om zich vaker dan één keer af te drogen met een handdoek. Natuurlijk ben je schoon als je uit de douche komt maar met de handdoek droog je wel je genitaliën af (goed tussen je billen). Dat geld ook voor de rest van het gezin. Als je deze handdoeken laat drogen dan bestaat de kans dat je de volgende keer je gezicht afdroogt met de handdoek die vorige keer tussen de billen van je man of kind heeft gezeten. Natuurlijk zijn ze gedoucht maar de bilspleet is volgens mij nooit helemaal bacterie vrij te krijgen. Laat die handdoeken dan nog eens drogen in een vochtige doucheruimte en de bacteriën groeien weelderig. Hoe zeer ik ook van mijn gezin houd ik vind dat geen prettig idee. Dan maar en handdoek meer in de was en ik bespaar wel ergens anders op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. volgens mij valt het wel mee,zal wel vooral de gedachte die bij u meespeeld een gemiddelde toetsenbord,deurklink,wcbril,vaatdoekje etc...bevatten velen malen meer aan bacterien en die raakt u toch wel aan :)

   Verwijderen
  2. Dat klopt het zal vooral de gedachte zijn, maar met de dingen die jij opnoemt veeg ik mijn gezicht niet rechtstreeks af. Natuurlijk is er wel overdracht via de handen.

   Verwijderen
  3. Ik gebruik mijn handdoek ook maar 1x hoor. Om dezelfde reden. Ik vind het gewoon niet fris. Er gaat niks boven een frisse handdoek. Samantha

   Verwijderen
 7. IK gebuik niet de handdoek van man of kinders nog een keer, maar mijn eigen handdoek. Toch een minder vies idee...;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons worden de handdoeken ook meerdere dagen gebruikt. Wel hangen de handdoeken te drogen op een haakje op de eigen kamer. Dus geen handdoek van een ander. Voor het tandenpoetsen/ gezicht wassen wordt een gastendoekje gebruikt wat in de douche hangt.

  Minder wassen lukt bij ons niet echt. Zeker met het beddengoed en spijkerbroeken zit de machine zo vol. Kleding wordt al 2 dagen gedragen, en soms ook 3.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij moeten ook maar eens wat afspraken gaan maken over de handdoeken. We hebben een bonte verzameling, dus dan moeten we maar eens afspreken wie welke handdoek gebruikt. Bijvoorbeeld ML de zwarte, VL de witte, ZL1 de blauwe, ZL2 de groene en DL de gele. En dan moeten we ook nog wel wat haakjes gaan bevestigen in de badkamer.

   Verwijderen