zondag 3 maart 2013

Recensie: Financiële workout

 Dit keer een recensie van het boek "Financiële workout" van Annemarie van Gaal. Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken en telt 207 pagina's. De 20 hoofdstukken staan eigenlijk voor de 20 stappen die je moet nemen om financieel fit te worden. Tussendoor staan een aantal doe-opdrachten.  Met name de doe-opdrachten bij de eerste stappen vonden we erg leuk om in te vullen en met elkaar te bespreken. Een voorbeeld van deze opdrachten zijn: 'Wat is jouw slechte financiële gewoonte?' en 'Wat betekent geld voor jou?'

Stap 5 en stap 6 gaan voornamelijk over geld in je relatie. Wat is de verdeelsleutel tussen partners? Vervolgens wordt er uitgebreid uitgelegd hoe een scheiding in z'n werk gaat en welke financiële gevolgen dat heeft. Wel wat bangmakerij, maar toch eens interessant om te lezen hoe het zit met alimentatie. Ook al neemt niemand zich van te voren voor om te gaan scheiden, is het toch altijd goed om van te voren op de hoogte te zijn van deze gevolgen.

Vervolgens wordt er nog wat uitgelegd over schulden en het wegwerken daarvan. Stap 11, over besparen en consuminderen, sluit daar goed bij aan. Het boek eindigt met een uitleg over je pensioen.

Wij vonden het een ontzettend verfrissend boek. Veel boeken over besparen en consuminderen staan vol met tips daarover, maar dat komt in dit boek weinig aan de orde. Als je alleen een boek met tips wil lezen, dan zou ik er eentje van Marieke Henselmans uit de kast pakken. Dit boek heeft meer diepgang en is een heel duidelijk en handig naslagwerk voor in de kast. En eigenlijk meer dan een naslagwerk. Door de doe-opdrachten en het stappenplan is het boek eigenlijk een 'financiële coach'. Je krijgt al lezende steeds meer inzicht in je financiële gezondheid en wensen, je wordt je bewuster van je slechte en dure gewoontes en het boek helpt je om financieel topfit te worden of blijven.

Wij kennen Annemarie van Gaal vooral van het tv-programma 'Een dubbeltje op z'n kant.' Daarin kan ze heel duidelijk de financiële situatie neerzetten en een toekomstbeeld schetsen. Eigenlijk las zij het boek aan ons voor. Haar toon en aanpak is herkenbaar.

Annemarie van Gaal heeft hier een interessant boek gepresenteerd. Dit boek zal zeker gewaardeerd worden door ervaren consuminderaars, die snakken naar een frisse kijk op bezuinigen, door mensen die aan hun financiële gezondheid willen werken en iedereen die meer geld wil overhouden.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor je recensie. Ik zag afgelopen week een stukje in de krant over het boek en heb er vrijdag mee in mijn handen gestaan. Denk dat ik het toch ga halen aankomende week.

    BeantwoordenVerwijderen