maandag 11 maart 2013

Van aflossen van schulden wordt je nooit armer

Al eerder heb ik in deze blog vermeld dat we eind 2011 €20.000 hebben afgelost. Dat leverde een maandelijkse (bruto) besparing op van €85 per maand. Inmiddels hebben we door die aflossing dus al ruim €1.000 bespaart aan rentekosten.

Deze besparing is weliswaar bruto, maar wie gaat aflossen doet dat om uiteindelijk van de schulden af te komen. Dat werkt het prettigst als je snel ziet dat het geld bespaart. Bovendien hebben we geen voorlopige belastingteruggave en betaal je dus ook echt elke maand het bruto bedrag. Om de echte netto besparing van het aflossen te berekenen dien je eigenlijk rekening te houden met o.a. hypotheekrenteaftrek, misgelopen rente op de spaarrekening, vermogensbelasting en de huurwaardeforfait. Maar als je al deze factoren meeneemt in je berekening lijkt het echter veel minder uit te maken of je nu wel of niet aflost en we willen wel graag positief rekenen als het om geld besparen gaat :-)

Sommige mensen beweren dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je je hypotheek gaat aflossen of dat je je geld weggooit als je gaat aflossen, maar ooit zul je je schulden moet aflossen en elke euro die je nu besteed aan aflossen een stap is in de richting van een hypotheekvrij bestaan. Voor die euro's die je nu aflost, hoef je nooit meer rente te betalen. Dus ik denk dat je meer een dief bent van je eigen portemonnee als je binnenkort nog steeds rente moet betalen terwijl de rente aftrek minimaal of zelfs helemaal verdwenen is.

Naast de besparing op de hypotheekrente zijn er nog meer voordelen, zoals het feit dat je voor een tophypotheek vaak een extra hoog rentepercentage (rente-opslag) betaald. Door het omlaag brengen van je hypotheek, kun je dus korting krijgen op je hypotheekrente. Ook wordt het makkelijker te verhuizen als de huizenprijzen blijven dalen. Zolang je hypotheek hoger ligt dan de verkoopwaarde van je huis, blijf je met een flinke restschuld achter als je wil verhuizen. Verder zijn de hypotheekregels zodanig aangescherpt dat je misschien het bedrag dat je nu aan hypotheek hebt niet meer kan lenen. Daardoor kun je niet meer switchen naar een andere bank als je huidige bank de rente verder verhoogt.

Bovendien kan er ook bespaard worden doordat je dankzij de extra aflossingen minder geld te besteden hebt aan andere, minder belangrijke en misschien zelfs zinloze zaken, waar je misschien wel je geld aan uit zou geven als je meer geld te besteden hebt elke maand. Door het opzij leggen van geld voor het aflossen van je hypotheek wordt je meer bewust van je uitgaven en de mogelijkheden om geld te besparen.

1 opmerking:

  1. Die laatste alinea is een doordenkertje ... maar echt een hele goede .... Als je aan het begin van de maand meteen je aflossing doet is het geld meteen 'weg' en word je automatisch terughoudender met je uitgaven de rest van de maand , geweldig dat het zo werkt ! Succes met aflossen !!

    BeantwoordenVerwijderen