zaterdag 30 maart 2013

Tandenpoetsen met stromend water

Hier in huis proberen we enigszins te consuminderen om zo wat meer geld over te houden voor extra aflossingen op onze hypotheek. Dat gaat best aardig, maar ik (ML) erger me al jaren aan het feit dat VL gaat tandenpoetsen met een stromende kraan. Volgens VL dienen haar handen vetvrij te zijn voor ze haar lenzen in of uit doet en dat kan ze alleen door haar handen met warm water te wassen. En omdat het best wel even duurt voordat het warme water door de leidingen vanaf de bijkeuken (waar onze warmtepomp staat) tot aan de badkamer op de eerste verdieping aankomt, stromen er eerst flink wat liters koud water door de gootsteen.

Per poetsbeurt kost het tandenpoetsen op deze manier minimaal 10 liter aan extra waterverbruik. En omdat het warm water is, kost het daarnaast ook nog wat energie om het water op te warmen. Volgens het Nederlands watermuseum zijn de kosten van een liter kraanwater slechts €0,00136 en dat betekent dus maar €0,0136 per poetsbeurt en dus ongeveer €10 per jaar extra aan water, uitgaande van twee poetsbeurten per dag. Daar komen nog wat extra verwarmingskosten overheen, maar dat is wat lastiger te berekenen. Een schatting van €15 per jaar lijkt me echter wel reeël.

Dus daarom doe ik een oproep aan alle lezers van deze blog. Kunnen jullie VL overhalen om eindelijk eens te stoppen met het gebruik van warm water tijdens het tandenpoetsen? Hoe doen andere lenzendragers dat? Is het echt nodig om je handen met warm water te wassen voordat je je lenzen in of uit doet? Kortom, alle motivatie om VL te laten stoppen met het gebruik van warm water tijdens het tandenpoetsen zijn meer dan welkom!

Alvast bedankt!

16 opmerkingen:

 1. Ik heb geen lenzen, maar weet van andere lenzendragers niet van warm water. Dat wil niet zeggen dat het voor jouw VL erg fijn is om zo haar lenzen in te doen. Wat financiën betreft vind ik het extra watergebruik ook niet echt een punt, als er veel comfort of gemak tegenover staat. Maar wel al die liters kostbaar water (voor ons kost het bijna geen drol), waar we niet altijd uit kunnen blijven putten met z'n allen. Het is al erg genoeg dat we hier in het westen onze was doen met drinkwater, onze toiletten ermee door spoelen etc. Maar als we dan ook nog eens uit luiheid/gemakzucht de kraan laten lopen tijdens het tanden poetsen, dan moesten we ons maar een beetje gaan schamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je kunt natuurlijk ook een emmer of bak onder de lopende kraan zetten, dat doe ik hier ook want dochterlief vind het water wat nu uit de kraan komt te koud om aan haar katten te geven en laat dus ook de kraan eerst lopen tot het water warm is, daar zet ik nu gewoon een bak onder en dat water word gebruikt om het toilet mee door te spoelen of om de plantjes water mee te geven of om de afwas mee voor te spoelen of om vuile was in te laten weken of de kattenbak mee schoon te maken en er zijn vast nog wel meer mogelijkheden op die manier hoef jij je niet meer aan haar te ergeren en kan zij gewoon haar gang gaan en word er geen water verspild een win win situatie lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gewoon je handen met zeep wassen en afdrogen, dan kun je zonder problemen je lenzen inzetten. zonde van al dat water.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon koudwater en desinfecterende zeep, hoewel gewone zeep ook voldoende is. Warm water maakt niet schoner het is alleen aangenamer aan je handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 86 M3 zag ik aan verbruik met 5 personen. Zit zeker minder in wij met 6 personen 58 M3 uiteraard is het hier vanzelfsprekend dat er niet met lopende kraan gepoetst gaat worden dus 50M3 moet voor jullie haalbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb overal 1greeps kranen. Alleenop het toilet is er een kraan met draaiknop.
  Een 1greepskraan is snel open en dichte te doen, je kunt je vingertoppen schoon houden.

  Voorheen een thermostatische kraan bij de douche. Toen die kapot ging nam ik een 1greepskraan.

  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou zeggen veel succes. Wij poetsen onze tanden ook met warm water, wel zo fijn moet ik zeggen. En handen wassen doen we ook met warm water, maar moet wel zeggen dat we beneden een boilertje onder de kraan in de keuken hebben te zitten. En net wat iemand anders zegt, een bak eronder zetten om dit op te laten vangen.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Over de prijs van water zou ik niet gaan miepen. En warm water? ML het is maar waar je je druk over wilt maken. En laat je grijze massa werken. Er is voldoende water. Kijk naar de visfabrieken op zee, daar wordt ook al het water zelf gezuiverd. We leven nu niet meer met de mogelijkheden van voor onze jaartelling. ML heb je je zelf al eens gespiegeld? Doe jij nooit iets verkeerds in de ogen van die ander? Wees blij met je wederhelft, je mag nog ondanks je gemopper bij haar onder hetzelfde dak wonen. Heb het goed, en vooral samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je vind dat t te lang duurt, wellicht een kleine boiler overwegen voor de wastafel. Kosten vallen reuze mee, passen in de meeste badkamerkastjes en vrouwlef heeft sneller warm water. En hoeft de kraan niet meer door te laten lopen.

  Jij blij, zij blij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klein boilertje ???

   Weet je wat dat kost aan stroom !!!

   Kun je 40 jaar tanden poetsen met 10 minuten de kraan open uiteraard warm water dan heb je de aanschaf van de boiler niet bij een gepoetst dan laat ik die enorme energienota achterwege.

   Verwijderen
  2. Ja een klein boilertje, die hoef je niet continu aan te hebben uiteraard. Die kan je ook met de stekker in t stopcontact doen op t moment dat je t nodig hebt.....

   Verwijderen
 10. Boilertje kost inderdaad veel stroom. Wij hebben er een tijdklok tussen gezet want 'snachts heb je geen warm water nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Met (koud) water en zeep wassen of het verspilde water opvangen en daarmee de planten water geven, wc door spoelen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik draag al 16 jaar lenzen en was mijn handen hiervoor met koud water en zeep (bij ons ligt een blok zeep maar met een pompje kan het ook), zoals ik anders mijn handen was. De kraan is enkel open tijdens het handen wassen (een halve minuut?) en bij het tandenpoetsen vullen we een beker voor het mondspoelen en gaat de kraan nog even open om de borstel uit te spoelen.
  Heb je ook spaarkoppen op de kraan? Hiermee bespaar je flink op water zonder dat je het merkt. Dit merk je eigenlijk enkel als je een pan of emmer wil vullen, dat gaat veel trager. Maar voor het groenten spoelen of handen wassen valt het niet op.

  Als je warm water echt leuk vindt en dit een grens is waar je niet over wil om te besparen, moet je je hier misschien gewoon aan houden. Het kan zijn dat die grens later verschoven wordt, of dat je je comfortabeler voelt hierbij en je je met koud water pas echt "arm" zou beginnen voelen. Ik heb dat met douchen, ik wil de douchetijd niet vastleggen, wel hebben we hiervoor een spaardouchekop aangeschaft.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Eigenlijk is het al bij de vorige reacties gezegd, maar herhaling is wel goed om de noodzaak te benadrukken! :-)

  Vetvrije handen krijg je door de zeep en niet door warm water. Dus eventjes afzien.

  Of je zorgt er voor dat je op de badkamer een emmertje van 5 liter hebt staan. Daar vang je het water mee op tot het warm is, kan je ook doen voor onder de douche trouwens. En met dat uiteindelijk volle emmertje kan je later precies een keer de wc mee doorspoelen.
  Financieel zul je het niet voelen, maar je groenheidsfactor stijgt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb in mijn lenzencarriere (ongeveer 15 jaar) nooit mijn handen met warm water gewassen. Gewoon koud, met zeep van een zeepblok en dan goed afspoelen. Nu vond ik het altijd fijner om 's ochtends mijn lenzen schoon te maken voordat ik ze in mijn ogen deed. En dat gebeurde altijd nadat ik gedoucht had (ja, ik douche dan wel weer elke dag - onhandelbaar haar en onhandelbaar humeur ;). Nog een keer handen wassen, lenzen schoon maken en in doen. Wel gebruikte ik altijd mijn ringvinger of pink om mijn lenzen schoon te maken. Die is altijd schoner dan je wijsvinger. Nooit problemen gehad. Nu zijn mijn ogen gelaserd dus hoeft dit hele ritueel niet meer te gebeuren!

  Een heel enkele keer was ik mijn lenzenvloeistof vergeten mee te nemen bij een nachtje slapen ergens anders. Dan bewaarde ik de lenzen in een laagje water (liefst uit de fles, maar als het niet anders kon, dan uit de kraan) in een eierdopje oid. Goed afspoelen en dan toch maar weer in mijn ogen 's ochtends. Lijkt me veiliger dan de hele nacht door lenzen dragen. Ook hiermee nooit problemen gehad. Wel wisselde ik vaak van lenzenbakjes, of deed ze in de afwasmachine. En altijd na een maand nieuwe lenzen in, niet nog een week rekken met de oude.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen