dinsdag 8 oktober 2013

Aflosdoel voor 2013 gehaald

Deze maand hebben we onze laatste €500 voor 2013 afgelost, waarmee we het doel van het maximale boetevrije bedrag van €22.700 hebben gehaald. De laatste 2 maanden van het jaar kunnen we dus weer wat geld opzij zetten voor bijvoorbeeld de zorgkosten voor 2014 die we meestal aan het begin van het jaar in 1 keer betalen.

Het aflossen van €22.700 in 1 jaar is niet iets dat wij elk jaar kunnen herhalen. We hebben voor deze extra aflossingen flink moeten inleveren op ons spaargeld, aangezien we onze tophypotheek destijds hebben afgesloten op 2 fulltime banen en nu allebei nog maar 20 en 24 uur per week werken.

Naast het spaargeld hebben we ook vooral bewust geld uitgegeven in 2013. Weinig extra's, maar zonder dat het heel erg ten koste gaat van de kwaliteit van het leven. We drinken nog steeds af en toe een wijntje, maken nog steeds uitstapjes met de kinderen en we gaan nog steeds op vakantie. De grootste besparingen hebben we gemaakt in de uitgaven van de dagelijkse boodschappen, de wasbare luiers, minder uit eten en minder dure uitstapjes.

Dankzij de extra aflossingen in 2013 hebben we onze maandlasten met (bruto) €96.50 omlaag gebracht. Hierdoor krijgen we weer wat meer bestedingsruimte en kunnen we onze maandlasten beter dragen. Mocht één van ons een andere baan krijgen of kwijtraken en daardoor minder verdienen, dan kunnen we met het restant van ons spaargeld nog minimaal 1 jaar "zonder zorgen" in ons huis blijven wonen.

We hebben ook al nagedacht over het volgende jaar. Dan willen we uiteraard door blijven gaan met aflossen, maar omdat we ons spaargeld wel op minimaal €20.000 willen houden, zullen we de hoogte van het bedrag wel verlagen. We zitten nu te denken aan een doelbedrag van €11.350. De helft van €22.700. Dat willen we echter wel voor juli afgelost hebben, waardoor we de tweede helft van 2014 ons spaargeld weer kunnen verhogen.

Van onze oorspronkelijke hypotheek van €367.000 is nu nog €324.144,10 over. Met het opgebouwde geld in onze spaarhypotheek (inmiddels ruim €35.000) is ons huis wel weer boven water, maar we hopen toch snel een hypotheekbedrag over te houden dat onder onze WOZ waarde ligt. Dat zal waarschijnlijk nog wel 2 jaar kunnen duren.

Het is natuurlijk best pijnlijk om elke maand weer een bedrag van tussen de €500 en €5000 over te maken naar de bank en daar maar een paar euro per maand voor terug te krijgen en toch blijft het verslavend werken om de maandlasten steeds iets lager en het huis steeds iets meer van jezelf te zien worden. We gaan dus nog wel even vrolijk verder met aflossen.


13 opmerkingen:

 1. Fijn zeg dat je je doel al hebt gehaald! Met ruimte over.
  En het lijkt me een rustige wetenschap dat je in noodgevallen nog een jaar kunt wonen, zonder zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat zijn jullie nu per maand ongeveer kwijt aan alles qua hypotheek ? rente, aflossing etc alles bij elkaar ? gwn nieuwsgierig naar.. zal best veel zijn..Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles wat we kwijt zijn aan de hypotheek kun je lezen op http://www.watkosteengezin.nl/p/hypotheek.html. We betalen nu elke maand €1.365,94 rente en €188,47 voor onze spaarhypotheek waarmee we over ongeveer 18 jaar €140.000 kunnen afbetalen.

   Verwijderen
  2. thnx :) wij helaas een huurhuis. vriend maakt veel overuren maar daarmee krijg je geen hypotheek helaas. we zouden makkelijk iets meer kunnen betalen elke maand dan nu aan huur (700) maar zouden hooguit een hypotheek kunnen krijgen van maar 150.000 dan zou ik enorm op ruimte in moeten leveren omdat ons huidige huis volgerns mij zo'n 225.000 zou moeten kosten.. raar maar ja. vraag me dus vaak af wat anderen kwijt zijn per maand aan hypotheek.. ze kijken bij hypotheek berekenen alleen naar inkomsten maar niet naar je uitgavenpatroon/gewoontes en hoeveel je bijv spaart. heel maf maar goed. we blijven maar lekker doorsparen iig :)
   Gretha

   Verwijderen
 3. wauw! ga zo door, dan maar iets minder. Wat je nu hebt afgelost daarover hoef je geen rente meer te betalen dus dat hebben jullie al mooi bereikt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk! Aflossen geeft echt een grotere kick dan vermogen opbouwen, tenminste voor mij. Omdat wij vanwege fiscale regeltjes niet meer verder af kunnen lossen zijn wij nu dus vermogen op aan het bouwen. Die bedragen iedere maand zien groeien is ook leuk, maar dat bedrag van de hypotheek blijft bij mij een doorn in het oog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie grote bedragen!! Lekker gevoel, om over dit bedrag geen rente meer te hoeven betalen. Wij hebben veel afgelost door sparen en een erfenis, een aantal jaar terug in ons huis te stoppen. We ontvingen het in Oktober en toen hebben we meteen dat jaar en de volgende Januari een aflossing gedaan. Dat gaf zo'n kick, dat we nu hard door sparen om nog meer te zakken met de maandlasten, wat ons een fijn gevoel geeft voor de toekomst. Van de 150 hebben we nu net ietsje meer dan 75 afgelost...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Same here... Wij hebben dit jaar al zo'n EUR 33.500 afgelost en hopen voor het eind v/h jaar op zo'n EUR 40k uit te kunnen komen.. Wij zijn gestart op EUR300k (5 jaar geleden) en inmiddels zitten we op 153.250.. kan niet wachten tot we het hele boeltje hebben afgelost, weg met afhankelijkheid van banken/hypotheekregels etc

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De laatste anoniem die 40K kan aflossen in 1 jaar verdienen bespottelijk veel????????/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. of misschien laten ze wel heel veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sorry dat ik het zeg, maar wat zou ik een stress hebben met zo'n hoge hypotheek. Die aflossing bij elkaar sparen is toch een hele berg geld. Ik vraag me af of je nog wel 'echt' geniet vh leven? Begrijp me niet verkeerd, wij consuminderen ook. Alleen met het doel nergens voor te moeten lenen, en van het leven te genieten. Met de daarbij behorende buffer natuurlijk. Ik zou wakker liggen van zulke lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook hier nog maar 20k schuld op het huis woz waarde rond de 240k.
  elk jaar flink sparen. gezin 2 kinderen. vrouw thuis en ik draai ploegendienst.
  Heerlijk gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen