donderdag 3 oktober 2013

Red period

Wat kost het nou, die ene week in de maand? Vandaag even snel wat ingeslagen bij het Kruidvat, want volgende week ben ik weer aan de beurt.

Ik was 3,49 euro kwijt voor een pak nachtmaandverband (10 stuks), een doosje tampons normal (32 stuks) en een doosje super plus van ook 32 stuks.

Als ik ongesteld ben, dan duurt dat meestal een week. In die week gebruik ik ongeveer 5 nachtmaandverbanden, 15 super plus tampons en ongeveer 10 tampons normal. Voor maandverband ben ik dus 50 cent kwijt, en bijna een euro voor de tampons. Daarnaast gebruik ik ook nog wel inlegkruisjes en dun maandverband voor overdag. Grove schatting: 2 euro per menstruatieperiode (inclusief de kosten voor het weggooien, we betalen immers per kilo). Je bent dus ieder jaar zo'n 25 euro kwijt aan ongesteld zijn.

Valt me eigenlijk best reuze mee. Ik zie verschillende berichten voorbij komen van wasbaar maandverband: per stuk kost dat ongeveer 4 euro. Je hebt dan voor een menstruatieperiode wel zeker 10 stuks nodig, dus 40 euro. Om die kosten eruit te krijgen, moet je ze zeker twee jaar gebruiken.

Daarnaast bestaat er ook een menstruatiecup. Voordeel is dat het ding 12 uur lang bescherming geeft (dus geen gehannes met tampons als je aan het werk bent) en de cup gaat 15 jaar lang mee. Ook zegt de website dat je na vier maanden gebruik het geld er al uit hebt. De cup kost 26,95 euro, dus als ik mijn berekening aan hou, dan duurt het dus een jaar voordat je het geld eruit hebt. Maar in 15 jaar tijd bespaar je dus wel zo'n 350 euro.

Eerlijk is eerlijk: ik ga niet hannessen met wasbaar maandverband. De wasbare luiers zijn prima te doen, maar wasbaar maandverband vind ik gewoon viezig om daar mee rond te lopen, zeker als ik aan het werk ben. Ik zit nog wel sterk te denken aan de menstruatiecup, met als grote voordeel dat je 12 uur lang lekvrij bent. Lijkt me heerlijk, gewoon een hele dag niets hoeven te verwisselen. Maar het inbrengen lijkt me best eng. Zijn hier mensen met ervaringen?

18 opmerkingen:

 1. Ja! Ik heb een menstruatie cup, en ik ben er super blij mee. Ik gebruik er een van me luna, deze zijn slechts € 15,- in aanschaf. Ik heb er maar een, en als ik heb verschoon dan spoel ik heb gewoon even uit. Het inbrengen is even wennen maar gaat heel goed. Ik vind het ook veel schoner dan tampons. Omdat het bloed in de cup 'vers' blijft, in het tampon wordt het zo 'oud' en ranzig. Daarnaast droogde ik altijd een beetje uit van tampons, en dat is met de cup ook niet het geval.
  Ik heb ooit een doosje softcups gekocht om te proberen en dat vond ik echt een ramp, dit werkt heel anders. De cup zit veel lager en is er heel makkelijk uit te halen door het steeltje. Na mijn menstruatie kook ik hem uit en gaat hij weer de kast in.
  Ik vind het heerlijk om geen producten meer te hoeven kopen en geen afval meer te produceren. Ik wil niks anders meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga er binnenkort ook eentje kopen, het lijkt me ideaal! Maar nog geen ervaring dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ^
  |
  Wat zij hierboven ook zegt. Ben nu al fijn anderhalf jaar niet ongesteld wegens zwanger + borstvoeding, maar normaal heb ik een mooncup en dat is prima. Ook handig: je zit niet opeens zonder...

  Je krijgt er vanzelf handigheid in, zou niet de eerste keer meteen met witte kleding drie uur in een restaurant gaan zitten ermee maar went vanzelf... Inbrengen is heel makkelijk, gewoon even zoeken op youtube, waar ze het met een pvc buis ofzo heel zedig voordoen, want je kan m op meerdere manieren vouwen, waarbij de ene manier gek genoeg veel beter werkt dan de andere?

  In elk geval, lekker zonder afval, chemicalien en witmakers in je doosch en met een aanschaf een jaar of vijf? uit de kosten... fijn hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben 50 en I hope that soon the party will be over.. ik ga dus niet meer aan wasbare producten of maankoppen beginnen, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. na mijn laatste bevalling heb ik gekozen voor het mirena spiraaltje; ideaal! max 1dag in 3 mnd heel licht ongesteld.helemaal blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er een en er ook al eens over geblogd :-) google maar eens op silliesullie in combi met mooncup of fleurycup

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb ook en mirena. kost flink wat (150 eigen bijdrage) maar ben er 5 jr vanaf. eerst werd ik weer heftiger ongesteld dan met de jasmine pil die ik eerst had. maar ik heb m nu een jaar en al vanaf juli niet meer ongesteld geweest. wel merk ik wat van de hormonen, puistjes, moe etc maar geen maandverband meer etc. bevalt mij super.
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een mooncup. Het inbrengen is even wennen, je moet ook niet te snel opgeven, maar ineens valt het kwartje hoe hij moet zitten. Na een paar maanden ben je er helemaal aan gewend en zit hij ook niet meer per ongeluk scheef. Ik vind het een aanrader. Groetjes P

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook een menstruatiecup, en het bevalt mij zeer goed! Ik ben altijd nogal heftig ongesteld, dus 12 uur met 1 keer verwisselen haal ik zeer zeker niet, maar het zit gewoon prettiger dan tampons. En ik was ook wel meer kwijt aan tampons en maandverband dan jij, dus ik had de aanschaf er al na een paar maanden uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik slik de pil meestal 3 maanden aan een stuk door. Dus 4 menstruaties per jaar. Gelukkig zijn mijne beste wel licht, en meestal 3 of 4 dagen. Gebruik zo'n 15 tampons per keer. Koop ze altijd in de aanbieding. Bijvoorbeeld OoBee, 3 doosjes (16 stuks) voor 5 euro, of van een drogisterij huismerk, 1 doosje (16 stuks) 1 euro. Ben tussen de €5 en de €7.50 kwijt per jaar aan menstruaties :p

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb vd zomer een cup besteld (ivm menstruatie tijdens vakantie)
  nu heb ik 3 kinderen gekregen maar vond de cup er groot en stug!
  Ik heb hem dus niet gebruikt (zonde vh geld) maar uiteindelijk moest dat ding net zo vaak verschoond als met tampons en verband.

  Ik heb dus echt spijt van mijn aankoop!

  BeantwoordenVerwijderen